AVTALEPARTNER: Hans Olav Syversen (KrF) understreker viktigheten av at regjeringspartiet holder avtalen med partiet om fastlegers reservasjonsadgang. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX

KrF krever gjennomslag for abort-reservasjon

Kristelig Folkeparti krever at regjeringen gir partiet gjennomslag for abort-reservasjonsadgangen for fastleger. I motsatt fall kan samarbeidsavtalen med regjeringen ryke, advarer KrF.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi må til sjuende og sist få en ordning som kan ivareta den enigheten vi kom fram til. Ingen er i tvil om at dette er viktig for KrF, og, jeg vil si, for de legene, hvis enkeltes uttalelser skal tas på alvor, som skal sparkes, sier Kristelig Folkepartis fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen til Aftenposten.

Kommentaren om å sparke leger er en henvisning til en uttalelse fra Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde, som i helgen sa at hun håpet man ville straffe leger som fram til nå i praksis har reservert seg mot å henvise til abort.

Syversen registrerer at flere politikere rundt omkring i landet har gått ut og sagt at de ikke vil gi sine leger mulighet til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. KrFs helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad mener det er problematisk for KrF dersom Høyre i kommunene sier nei reservasjonsadgang på prinsipielt grunnlag.

Flere i KrF reagerer også på at regjeringen lar det være opp til hver enkelte kommune om leger skal kunne reservere seg, blant dem Kjell Ingolf Ropstad og Oslo KrFs leder Erik Lunde. Lunde ber nå ledelsen i Høyre, KrF og Frp sette seg ned og snakke sammen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder