REAGERER: Kokk Lars Ludvig Jacobsen i restauranten Jacob og Gabriel i Skien er lite fornøyd med at det kun er tilbud på usunn mat i butikkene. Foto: Roger Neumann ,

Kokk om priskrig på usunn mat: – Sykt at politikerne lar sukkeret flyte fritt

Usunn mat er blitt en større utfordring for folkehelsen enn røyk, advarer Folkehelseinstituttet. Samtidig er det rekordbillig smågodt i kjedebutikkene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fordi stadig færre nordmenn røyker, kan man dermed slå fast at usunt kosthold er den største livsstilsutfordringen som påvirker helsen vår. Det slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast i en ny, omfattende rapport over hvilke sykdommer nordmenn lider og dør av.

Rapporten viser at 46 prosent av alle dødsfall før fylte 70 år i Norge kan forklares av atferdsfaktorer som usunt kosthold, overvekt, tobakk, lav fysisk aktivitet og alkohol- og narkotikabruk. Samme dag som rapporten kommer, raser priskrigen på smågodt i dagligvarebutikkene. Halvannen uke før palmesøndag og påskeferiestart har lavprisbutikkene dumpet prisen til 2,90 kroner per hekto.

– Vi anser det som nesten litt absurd at det bryter ut en priskrig på smågodt samme dag som Folkehelseinstituttet påviser at dårlig kosthold er et av de største folkehelseproblemene, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

– Rart det er lov

Han mener pris er viktig for å stimulere folk til å spise riktig.

– Vi tror det er viktig å etablere gode kostvaner tidlig i livet, og en priskrig som er særlig rettet mot barn – og langt i fra sunt – det tror vi ikke er tjenlig hverken på et individrettet helseperspektiv, eller i et folkehelseperspektiv, sier han.

Smågodtprisene får også kokk og daglig leder av Jacob & Gabriel Folkegourmet i Skien, Lars Ludvig Jacobsen, til å reagere med sinne.

– Hvor lett vil det ikke bli for folk å ta med seg tre-fire hekto smågodt når det bare vil koste deg rundt ti kroner? Jeg synes det er rart at butikkene får lov til å holde på slik i Norge, når vi ser at det bare blir mer av diabetes, hjerte- og karsykdommer og overvekt, sier Jacobsen.

Les også: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Mener sukkeravgiften må opp

Kokken sier til VG at han selv er overvektig, og kan kjenne på dårlig viljestyrke når det gjelder å spise sunt.

– Nå er det nok ikke smågodt som har gjort meg overvektig, men heller for mye god mat og drikke. Men poenget her er at det er rart at politikerne skal styre oss i når vi får kjøpe alkohol og hvor vi kan røyke, men det ikke finnes noen begrensninger hva gjelder usunn mat, sier han og legger til:

– Jeg mener ikke at de skal inn og regulere folks dagligliv, og det er ditt eget valg å kjøpe usunn mat, men hvorfor føres det for eksempel ikke priskrig på økologisk og kortreist mat? Jeg mener det er sykt at politikerne lar sukkeret flyte fritt, når man ser hva slags konsekvenser det får for folkehelsen, sier Jacobsen.

Les også: Lær deg å tolke suget etter usunn mat

– Jeg mener myndighetene må skru opp sukkeravgiften. Sukker er som alkohol og tobakk avhengighetsskapende, og folk blir syke av dette.

Les også: Norsk barnefedmelege: Sukker tar liv

FHI: Krever for mye av den enkelte å spise sunt

FOR TILGJENGELIG: Direktør i FHI, CamillaStoltenberg, mener at den usunne maten er for tilgjengelig for folk. Foto: Magnus Sandberg , VG

Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, sier til VG at usunn mat er for tilgjengelig.

– Det går an å gjøre den sunne maten mer tilgjengelig, men så har man også problemet med mengdene. Blir mat for tilgjengelig så spiser vi også mer, og mange spiser for mye, sier Stoltenberg og påpeker at vi har en fedmeepidemi i Norge.

Hun mener at ansvaret for å spise sunt ikke bare ligger på den enkelte.

– For eksempel når det gjelder saltinntaket, er det noe vi i begrenset grad kan regulere individuelt. Mye av saltet kommer fra ferdigmat, restauranter og ferdig tilberedt mat i butikkene. Da må man gjøre tiltak i form av reguleringer, og helseministeren jobber opp mot næringsmiddelindustrien om nettopp dette.

Les også: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

– Det er mye dårlig hurtigmat, men vi ser at stadig fler er opptatt av sunn, bærekraftig og innovativ hurtigmat. Det er lovende. Jeg synes det krever for mye av den enkelte i dag å få et sunt kosthold. Det er i for stor grad forbeholdt spesielt interesserte.

Les også: Slår alarm om fedme blant barn

Fedme-professor: – Horribelt

Også professor og senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold synes det er bekymringsfullt at prisen på varer med tomme og usunne kalorier reduseres så kraftig.

– Dette er jo aller verst for barn og unge. Vi vil gjerne beskytte barn og unge mot slikt, men når de får nesten gratis godteri kastet etter seg vil jo det gjøre at risikoen øker for både overvekt, fremtidig hjerte- og karsykdom og diabetes, sier han.

Han mener dagligvarekjedene bør være sitt ansvar bevisst.

– De er veldig på hugget når det gjelder saltreduksjon, og de har økt bevissthet når det gjelder prisreduksjon på frykt og grønt – og det er veldig bra. Men det å sette ned prisen på smågodt til 2,90 per hekto synes jeg er helt horribelt. Det betyr at man kan kjøpe én kilo med tomme kalorier og sukker for 29,00. Nei, det er ikke bra, sier han.

Fire menn forteller: Kiloenes pris

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder