TUNG TID: Statsminister Erna Solberg (H) har sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) stått i det Frp-lederen har beskrevet som «en orkan». Her er de to i Stortinget onsdag denne uken. Foto:Roger Neumann,VG

Kristin Clemet om formuesskatten: – Høyre er i «Dødens dal»

Mens Erna Solberg desperat kjemper for å få kuttet formuesskatten, sitter tre tidligere Høyre-statsråder på sidelinjen og rister på hodet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De tre Høyre-nestorene Kristin Clemet (57), Per-Kristian Foss (64) og Arne Skauge (66) er alle motstandere av formuesskatten.

Høyre vil fjerne formuesskatten, og i statsbudsjettet for 2015 foreslår Høyre/Frp-regjeringen å redusere skatten med 4,1 milliarder kroner.

Det har det blitt bråk av.

Les Frithjof Jacobsens kommentar: Erna Solbergs farligste sak

Dødens dal

I et innlegg på bloggen sin skriver Clemet at den borgerlige regjeringen og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre «har havnet i Dødens dal».

VAR HØYRE-STATSRÅD: Kristin Clemet. Foto:Roger Neumann,VG

«De har investert mye i et felles prosjekt, men resultatene har ennå ikke kommet – og nå begynner de å gå med underskudd. Da er det lett å få panikk, gi opp eller gjøre noe uoverveid som ikke er bærekraftig på sikt» skriver hun, og konkluderer:

«Det kan være liten tvil om at Regjeringen har kommet (forbausende) dårlig fra debatten om statsbudsjettet så langt».

Clemet var utdanningsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering og arbeidsminister i Jan P. Syses regjering. I dag er hun leder av den liberale tankesmien Civita.

– Saken om å fjerne formuesskatten har vært lovet i over 20 år. Forslaget som nå blir fremmet av Solberg-regjeringen er til forveksling likt det Bondevik-regjeringen foreslo før vi gikk av, sier hun.

Kanskje dumt

Flere meningsmålinger den siste uken har vist at både Fremskrittspartiet og Høyre har hatt dramatiske fall etter at statsbudsjettet ble lagt frem.

– Formuesskatten har vært en veldig vanskelig sak. Det er klart at de kontrastene som har oppstått har bidratt til at mange synes at budsjettet har kommet dårlig ut.

– Hva tenker du på da?

– Da tenker jeg på at ønsket om å styrke arbeidslinjen, ved å kutte i barnetillegget for uføre, har blitt satt opp mot reduksjonen i formuesskatten, sier Clemet.

Hun sier kombinasjonen av de to sakene ga regjeringens motstandere et gullkort.

– Skylden ligger ikke ett sted eller på en person, sier Clemet, og utdyper:

– Men å kutte i barnetillegget samtidig som de gjør reduksjoner på formuesskatten var kanskje dumt. De behøvde ikke legge dette frem samtidig, slik at det ble så enkelt å lage en kontrast, sier Clemet, og legger til:

– Det er selvsagt lett å være etterpåklok, og det er ikke gitt at debatten hadde blitt noe bedre.

Mange har glemt

Per-Kristian Foss forsøkte å kutte i formuesskatten da han var finansminister.

EKS-FINANSMINISTER I: Per-Kristian Foss. Foto:Krister Sørbø,VG

I forslaget til budsjett for 2006 foreslo Foss reduksjoner i skatten.

– Det virker som om mange har glemt at vi også innførte en utbytteskatt samtidig som vi foreslo kutt i formuesskatten. Den kombinasjonen gjorde at reaksjonene ikke ble så voldsomme, sier Foss.

I fjor høst ble han utnevnt til riksrevisor. Derfor er han forsiktig med å kommentere Solberg-regjeringens skattekutt-forslag.

Men noen stikk kommer han likevel med:

– Dersom vi bare hadde foreslått kutt i formuesskatten, så hadde vi ikke fått en balanse. Da ville det blitt vanskelig å få gjennomslag og forståelse for endringene. I tillegg sto vi samlet på borgerlig side, sier Foss, og legger til:

– I stortingsmeldingen om skattereformen skrev vi at vi tok sikte på å fjerne hele formuesskatten. Det signerte både Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti på. Der har partiene et uoppfylt løfte fra 2005, som må innfris, sier den tidligere finansministeren.

– Og utbytteskatten har vart siden 2006, mens formuesskatten har økt, legger han til.

Spenninger og kontraster

En annen tidligere finansminister er Arne Skauge. Han hadde ansvaret for pengesekken både i Kåre Willochs Høyre/Sentrum-regjering og i Syse-regjeringen.

Han mener det er åpenbart at regjeringens forslag om kutt i barnetillegget har skadet debatten for Høyre.

BORGERLIG SAMLING: Sveriges nylig avgåtte finansminister Anders Borg, Arne Skauge og Norges nåværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i en diskusjon på Høyres landsmøte i Oslo i 2012 Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

– Det at regjeringen kutter i barnetillegget for å gjøre det mer lukrativt å jobbe, det skaper spenninger og kontraster.

– Hvorfor blir det slik?

– Når dette settes opp mot folk med store formuer som får lettelser som i kroner er store, så skaper det spenning. Rent markedsføringsmessig er dette en veldig tøff jobb. Det kan være at regjeringen burde ha løst dette på en annen måte, sier Skauge.

Erna Solberg har fått kritikk fra flere hold for hvordan hun har håndtert skattesaken.

– Enhver regjering vil alltid synes at det er dumt at de positive tingene vi gjør ikke kommer like godt fram som det negative, men det er faktisk spillereglene i politikken. Det er ofte, særlig med en gang et budsjett kommer fram, de mest kontroversielle tingene, som andre vil diskutere som kommer mest frem, sa Solberg nylig til VG.

– Og nå skal dere ha budsjettforhandlinger, er dere villige til å møte Venstre og KrF på å ikke kutte like mye i formuesskatten som dere har lagt opp til?

– Vi skal forhandle med KrF og Venstre, men ikke gjennom media, det gjør vi ansikt til ansikt.

Hun sa samtidig at de dårlige meningsmålingene gir regjeringen god kampvilje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder