DE NORSKE FLYTTER: Carl I. Hagen (Frp) roper nok engang varsku mot strømmen av innvandrere til Oslo. Foto:Krister Sørbø,VG

Hagen vil ha stopp i innvandring til Oslo

Oslos eksplosive vekst i folketallet kommer ikke fra norske bygder, men fra Asia og Afrika. Derfor vil Carl I. Hagen (Frp) stenge byportene.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Under trykket av en slik masseinnvandring vil Oslo forslummes. Skatteinntektene vil gå ned og kostnadene vil eksplodere, spår Hagen.

I forrige uke besøkte han Gran skole på Furuset, hvor ingen etnisk norske barn begynte i første klasse ved skolestart 17. august i år.

– Derfor vil vi ha innvandringsstopp i Oslo, i alle fall inntil våre nåværende utfordringer er løst, legger han til.

Men byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre, som har delt makten med Frp i Oslo de siste 16 årene, avviser Hagens dommedagsspådom:

– Det er grunnleggende positivt at Oslo blir mer internasjonal, sier Røsland til VG.

Dette er tallene som Hagen baserer seg på:

Fremskrivingen av folketallet fra SSB, viser at hovedstaden vil vokse med mer enn 170 000 innbyggere og nærmere seg 800 000 i 2030.

Les mer: – For mange innvandrere går på trygd

Carl I. Hagen ba byrådsavdelingen i Oslo kommune om bakgrunnstallene for den antatte befolkningsutviklingen.

«Norske» øker minst

Dette var svaret:

** Antallet innbyggere med norsk bakgrunn vil øke med 11 000 til 444 000.

** Andelen med annen vestlig bakgrunn øker med 9 000 til 42 000.

** Gruppen med østeuropeisk bakgrunn øker med 32 000 til 52 000.

** «Andre», av Hagen tolket til personer med bakgrunn fra Asia og Afrika, vil nær doble seg, med 120 000 nye Oslo-borgere, opp til 248 000 av Oslos innbyggere.

– Senterpartiets påstand om at byenes vekst tømmer den norske landsbygda, er bare sprøyt. Det er kombinasjonen av høy innvandring og stort fødselsoverskudd i innvandrergruppene som er grunnen til at Oslo skal vokse kraftig, sier den tidligere Frp-formannen, som stiller til gjenvalg som partiets frontfigur i hovedstaden.

Flytter ut

Carl I. Hagen trekker fram tall som viser at flere bydeler faller antallet etnisk norske innbyggere.

– I 2030 vil vi i så fall bo i en by med parallelle samfunn hvor innvandrerne har overtatt stadig flere bydeler. Det kommer til å bli sharia-domstoler og lommer av lovløshet, og hvem vil bo i en slik by?

Frps alternativ er ikke å legge til rette for befolkningsvekst, men tvert imot gjøre det vanskeligere for innvandrere å slå seg ned i Oslo.

Større utgifter – lavere inntekter

– Utviklingen er ikke bærekraftig. Innvandringen betyr større sosiale utgifter for byen. Samtidig er det bevist at innvandrerne har lavere utdanning, dårligere betalte jobber, og dermed langt lavere skatteevne enn etniske nordmenn, sier Carl I. Hagen.

Hagen vil ikke stoppe de som kan kjøpe sin egen bolig, men vil jobbe for at ingen flere kommunale boliger skal leies ut til innvandrere. Hagen viser til at Frp stemte mot da bystyret før sommeren vedtok å ta imot ytterligere 800 flyktninger til bosetting.

Også Frp-leder Siv Jensen (Frp) har bedt kommunene si nei til ytterligere bosetting av de 8 000 flyktningene som Norge har forpliktet seg til å ta imot fra Syria, og som flere av Frps statsråder vil få hovedansvaret for.

Integreringen går bedre

– Hagen og jeg vurderer omfanget av utfordringer helt forskjellig. Jeg mener at integreringen går mye bedre enn mange tror. Vi lykkes bedre i skolen og på boligmarkedet. At Oslo blir mer internasjonal, er grunnleggende positivt for byen, svarer byrådsleder Stian Berger Røsland.

ØNSKER VELKOMMEN: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener det er grunnleggende positivt at Oslo blir mer internasjonal. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Han viser til at andre og tredje generasjons innvandrere bor i selveide boliger i større omfang enn etniske nordmenn.

– Vi har kommet langt i norskopplæringen, og her har Frp vært en pådriver. Arbeidsmarkedet har vært en større utfordring, men nå har Oslo kommune forpliktet seg til å innkalle minst en kvalifisert søker med minoritetsbakgrunn til jobbintervju, sier byrådslederen.

Han sier at byrådet forsøker å legge en positiv strategi for å lykkes, i stedet for å forsøke å hindre at Oslo vokser:

– Vil Hagen få gjennomslag for forslaget om innvandringsstopp?

– Nei. Jeg skal gi Hagen rett i at et bevisst forhold til integrering er avgjørende for om vi lykkes. Men vi er uenige i mange spørsmål, blant annet om vi skal ta imot flere flyktninger til Oslo, sier Røsland.

Les også

Mer om

  1. Oslo
  2. Kommunevalg 2015
  3. Politikk
  4. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

  1. Hagen spår «monstervekst» i Oslo

  2. Listhaug frykter gettoer: Her vil hun si nei til alle nye flyktninger

  3. Listhaugs nye statssekretær ville ikke bosette flyktninger

  4. Ny rapport: Innvandring splitter Norge

  5. Politimesteren i Oslo: – Innvandrere bør oftere bosettes andre steder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder