SIER IFRA: Statsminister Erna Solberg svarer nett-trollene som følger henne på Facebook. Her er hun avbildet under en partilederduell på VGTV tidligere i høst. Foto: Mathias Jørgensen , VG

Slik svarer Erna Solberg nett-trollene

Da statsminister Erna Solberg oppdaget at en av dem som følger henne på Facebook kalte asylsøkere for «svart snusk», tok hun affære.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Solberg, som har deltatt på det europeiske toppmøtet om flyktninger på Malta, hadde lagt ut en kronikk om flyktningkrisen som står på trykk i fredagens utgave av Aftenposten, da en av dem som leste hennes innlegg brukte uttrykket.
Solberg svarte umiddelbart med å legge ut: «å kalle noen svart snusk er uakseptabelt på denne siden. Du blir slettet og utestengt hvis du ikke kan omtale folk anstendig».

Foto: ,

– Innimellom er det viktig å si fra, og vedkommende som hadde skrevet dette tok til seg kritikken, og redigerte selv innlegget sitt, sier Solberg til VG.

Les også: Karpe Diem tar oppgjør med «nettroll» – får massiv hets

– Tillater mye

Hun har etter det fjernet dette innlegget, av hensyn til vedkommendes anonymitet. Solberg opplever ofte at det brukes det hun kaller «uholdbare karakteristikker på hennes Facebook side dersom hun legger ut saker knyttet til asyl- og innvandring, som etter hennes nylige besøk til flyktningleirer i Libanon og Jordan.

Les også: Erna Solberg i flyktningleir: – Skjønner at de vil til Europa

– Jeg tillater mye kritikk, både mot meg selv og regjeringen. Jeg slipper også til dem som er kritiske til innvandringspolitikken, og skal ikke sensurere bort de meningene, de må også få slippe til.

VG-spesial: Nettkrigerne

– Men når det bruker ord og uttrykk som er ren sjikane, så prøver jeg å gi beskjed. Det fører som oftest til at det gir seg. Bare et fåtall har ikke sluttet å bruke slike uttrykk etter å ha fått en advarsel, og da har jeg utestengt dem fra siden min, sier Solberg.
– I dette tilfellet var det ryddig av vedkommende å selv redigere bort det stygge uttrykket, avslutter hun.

Stengte departementsside

Tidligere denne uken ble det kjent at kommentarfeltene på Justisdepartementets Facebook-side «Stricter asylum regulations in Norway» ble stengt som følge av rasistiske og hatefulle kommentarer.

Facebook-siden ble opprettet forrige fredag som et ledd i regjeringens informasjonskampanje mot asylsøkere som ikke har grunnlag for opphold i Norge.

Der er forslagene i regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet publisert, samt en rekke andre advarsler om at mennesker med lovlig opphold i trygge områder vil bli returnert. Men kommentarfeltet kokte snart over av upassende kommentarer.

– Det jeg så før i dag var ytringer som var upassende i forhold til folkegrupper og det var truende, sa kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Andreas Skjøld-Lorange, til VG etter å ha vært inne på siden.

I forrige uke fikk Frp-nestleder Per Sandberg også kritikk for å ha latt hets av KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ligge uredigert på sin Facebook-side. «Landssviker», «quisling», «hjernedød», «pinglegutt» og «rasshøl» var noen av karakteristikkene som ble rettet mot Hareide.

Rapduoen Karpe Diem har også fått mye oppmerksomhet - og hets - den siste uken etter at de tok et oppgjør med nettrolling i den nye låta «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder