TREKKER SEG: Sogneprest Helge Standal i Sykkylven sier opp som følge av Kirkemøtets vedtak om likekjønnet ekteskap. Foto: Sykkylvsbladet

Vil ikke vie homofile par – trekker seg som prest

I sju år har han vært sogneprest i Sykkylven. Søndag varslet Helge Standal menigheten at det er slutt. – Jeg kan ikke abdisere fra Guds ord, begrunner Standal.

  • Nora Evensmo Hvistendahl
Publisert:

Mandag vedtok Kirkemøtet en ny liturgi for homofile par, som innebærer at homofile nå har rett til å gifte seg i kirken. Vedtaket fikk 83 mot 29 stemmer.

Mens en rekke kjente homofile profiler jubler over vedtaket, er det andre som ikke er fornøyde. Blant dem er sogneprest Helge Standal i Sykkylven.

Til Sunnmørsposten sier han at han sier opp i protest. Han varslet menigheten om dette på søndag, og bekrefter nå at han faktisk sier opp.

Til VG sier Standal at det ikke er en protest, men handler om hans personlige synspunkt.

– For meg er det vanskelig å fortsette som prest i en kirke som innfører denne læren. Min konklusjon er da å slutte. Det er mange som mener det samme og blir i kirken, men jeg er ikke motivert for å fortsette med den nye læren som har blitt innført, sier Standal og fortsetter:

– Jeg vil ikke være prest i en kirke som innfører en ny lære som er i strid med bibelsynet og en 2000-årig lang tradisjon som kirken har hatt, sier han.

Det var foran sin egen menighet i sin egen kirke at Standal søndag annonserte at han gir seg.

– Eg kan ikkje abdisere frå Guds ord, så eg har difor sagt til biskopen at eg sender inn einavskjedssøknad når ny vigseliturgi blir vedtatt, sa Standal til tilhørerne, ifølge uttalelsen som VG har fått tilsendt.

Fikk massiv støtte: Noman Mubashir stod frem som homofil

Melder seg ut av kirken

Også et av Kirkemøtets medlemmer, Øivind Benestad i Levende folkekirke, vil nå melde seg ut av Kirken etter vedtaket. Det opplyser han på Facebook.

«Kollisjonen mellom den nye læren og alt jeg i årevis har argumentert for og advart mot, gjør det uholdbart for meg å fortsette som før. Jeg melder meg derfor i dag ut av Den norske kirke» skriver Benestad.

Overfor VG utdyper han hvorfor han velger å melde seg ut:

– Jeg har deltatt i kampen om dette temaet i 15 år og vært med i Kirkemøtet i 8 år for å debattere tematikken. Når det har kommet til dette punktet føler jeg tiden var inne for å ta konsekvensene, sier Benestad og legger til:

– Jeg støtter likevel fullt og helt alle som blir værende. Det er gode grunner for å bli og gode grunner for å gå. Hver enkelt må finne sin vei.

Les også: Bordhild (96): – Gud har skapt de homofile også!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder