VIL KAMERAOVERVÅKE: Laila Reiertsen foreslår kameraovervåking i norske barnehager. Dette er et illustrasjonsbilde. FOTO: Gorm Kallestad NTB scanpix

Frp-politiker vil kameraovervåke barnehager for å hindre overgrep

Stortingspolitiker Laila Reiertsen (Frp) mener barnehageansatte ikke bør ha betenkeligheter med kameraovervåking, dersom de «ikke har noe å skjule».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forslaget ble lansert i et debattinnlegg i Os & Fusaposten , men er også omtalt av Bergens Tidende.

De siste månedene er det blitt avdekket tre grove overgrepssaker som har rammet barnehagebarn. En barnehageassistent i 30-årene har blant annet erkjent fem overgrep mot småbarn i to barnehager.

Reiertsen, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, har foreslått kameraovervåking som et av flere tiltak.

– Vi har jo andre plasser der vi har kameraovervåking. Om du gjør en god jobb og ikke har noe å skjule, bør du ikke ha betenkeligheter med kameraovervåking, sier Reiertsen til BA.

– Ungene er det mest sårbare vi har

Hun mener en slik overvåking må være siste utvei der barnehagene ikke er gjennomsiktige nok.

– I samarbeid med foreldre og barnehageeiere må en vurdere om kameraovervåking må til for å gi hundre prosent trygghet og tillit, sier Reiertsen.

Les også: Voldtektssiktet har vært tiltrukket av barn i flere år

Reiertsen mener barnas trygghet går foran personvernet.

– For meg er ungene det viktigste, de er de mest sårbare vi har, sier hun.

– Bryter med personvernet

Barnehagebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), er imot overvåking med kamera i barnehage, og han påpeker at kameraovervåking av eller i en barnehage er forbudt.

– Skal det åpnes for dette, må Stortinget ta debatten først. Som småbarnspappa ville jeg synes det var uakseptabelt hvis min datter skulle bli filmet i barnehagen, for eksempel på stellerommet. Det bryter klart med barnas rett til personvern. Kameraovervåking kan også bli misbrukt, sier Ap-byråden.

Les også: Fireåringens foreldre: - De hadde et lite håp om at det bare var fantasi

Hafstad Thorsen påpeker at kameraovervåking heller ikke gir noen garanti mot overgrep.

– Beste måten å forebygge på er god bemanning, barnehagebygg som er transparente og ansatte med kompetanse til å avsløre overgrep mot barn, sier han.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har innkalt barnehagesektoren til et møte der de skal diskutere tiltak mot overgrep i barnehager.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder