Mattilsynet: Mistenker ulovlige forhold

ANNONSERTE: Her er Chihuahua-tispen med sine to valper, som angivelig skal være blanding mellom Pitbull og Chihuahua. Foto: Screenshot , Instagram/Finn.no

Politiet: Mistenker salg av ulovlige blandingsvalper

Mattilsynet og politiet har oppsøkt eierne av valper som flere meldere mener er en blanding av chihuahua og pitbull. Men da de kom frem var ikke hundene å se.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

I forrige uke ble to valper lagt ut til salgs på finn.no. I annonsen var det bilder av valpene, hvor det står at de er en blanding mellom rasene chihuahua og irish staff.

Men på eierens Instagram-konto ligger det en annen beskrivelse. Under de samme bildene, som er brukt i annonsen, står det at valpene er en blanding mellom chihuahua og pitbull. Sistnevnte er en ulovlig hunderase i Norge.

Både Mattilsynet og politiet har de siste ukene mottatt flere bekymringsmeldinger vedrørende annonsen. Denne uken dro de på uanmeldt tilsyn, men da de kom til den aktuelle adressen i Drammen-området var det kun eieren som var til stede.

MOR OG FAR: Dette bildet la mannen som politiet mistenker for å ha ulovlige hundehold ut på Instagram. Han nekter nå for at hannhunden er av rasen Pitbull. Foto: Screenshot , Instagram

I sosiale medier skriveren eieren av det som skal være en pitbull at hunden er i Polen, mens chihuahua-hunnen er i Sverige med de to valpene.

Les også: Dødsdømt Pitbull holdes i skjul

Ville ha blitt avlivet

– Det er skjellig grunn til mistanke om at det er ulovlig hundehold i dette tilfellet, og dermed har vi valgt å straffeforfølge det, sier politiinspektør Walter Småland ved Drammen politi.

Overfor VG poengterer han at det etter hundeloven er ulovlig å holde pitbull i Norge, og at dette straffes med bøter eller inntil seks måneder fengsel.

Historien om Bamse: Hunden var dødsdømt

– Hadde hundene vært på adressen, og det var tvil om hvilken rase de var, så ville vi tatt dem med og plassert dem på kennel inntil situasjonen var avklart. Om det hadde vist seg å være en ulovlig hunderase, så ville vi nok etter alt å dømme ha avlivet dem, sier Småland.

– Det er eneste utvei når folk holder eller avler såkalte farlige hunder. Vi anser det som farlig redskap, og kan benyttes som et våpen i eierens hender. Det er ikke forbudt for ingenting, og vi ønsker å luke bort slike aggressive hunder.

Les også: Frykter økning avulovlige kamphunder i Oslo

– Må ha vært veldig smertefullt

Dyrehjelperne er blant dem som har kontaktet Mattilsynet og politiet. Til VG uttrykker leder for dyrevernsorganisasjonen, Marianne Larsen, bekymring for at eierne skal ha latt de to hundene pare seg.

– Det sier seg selv at dette er rått parti. En chihuahua veier rundt to kilo, mens en pitbull kan veie opp mot 25 kilo. Det må ha vært veldig smertefullt for den lille hunden, samtidig som jeg mistenker at dette var planlagt, sier Larsen og legger til:

– Da jeg så annonsen tenkte jeg at det ikke var mulig. Selv om vi har vært borte i mye rart, så har jeg ikke sett lignende. Dette er grovt dyreplageri.

VALPENE: På bildet skriver eieren, som skulle ha 11.500 kroner per valp, at de var av rasen Pitbull og Chihuahua. Foto: Screenshot , Instagram

Les også: Hundevalper smuglet fra Polen – måtte dø

Også Mattilsynet har uttrykt bekymring i saken, og mistenker ulovlige forhold.

– Om det er slik at de har paret en pitbull med en chihuahua, slik som det ser ut på sosiale medier, så kan det være snakk om brudd på dyrevelferdsloven, sier veterinær og seniorrådgiver Erik Sørlie i Mattilsynet.

– Chihuahuaen har fødselsproblemer i utgangspunktet, så det blir vel ikke lettere når den pares med en stor hund. Det kan derfor ha vært smertefullt for henne, men vi vet også at fødslene kan gå overraskende bra. Også er biologien gjerne slik at det er tispas størrelse som er førende på hvor store valpene blir, sier Sørlie.

– Om paringen har skjedd med overlegg så er det noe vi antageligvis vil ta tak i, og om det skulle vise seg at hundene ikke lenger er i landet, så har vi kontakt med våre søsterorganisasjoner i andre land.

Les også: Forbudt å gå fra hunden slik

Eieren: – Ikke min hund

Da VG kontaktet eierne til hundene stilte de seg uforstående til mistanken.

– Dette er ikke en pitbull, men en irish staff. Det er heller ikke min hund, men en vi passet i noen uker da ulykken skjedde. Da vi oppdaget at tispa var drektig var det allerede for sent, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Han sier en dyrlege fulgte opp under hele svangerskapet, og at chihuahuaen ikke bar preg av å ha vondt.

ANNONSEN: Slik så annonsen ut, før den ble slettet fra Finn.no. Foto: Screenshot , Finn.no

– Dette er tatt helt ut av dimensjoner, og vi har mottatt masse hatmeldinger på nett. Vi er bare et kjærestepar som har tatt vare på en hund, sier han.

2003: Til kamp mot ny hundelov

– Men hvorfor skriver du pitbull på Instagram, og kaller valpene en blanding mellom pitbull og chihuahua?

– Det var mest for å irritere noen jeg kjenner. Dessuten blir irish staff regnet som pitbull i Norge.

– Det stemmer vel ikke, all den tid den ene rasen er ulovlig i Norge. Men hvorfor skrive pitbull på flere av bildene, når den ifølge deg ikke er det?

– Det var dumhet av meg. Han ser ut som en pitbull, men han er ikke det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder