MISFORNØYDE: Gosha Kolomeitsev (18), Magnus Svanes Samuelsen (18), Kennet Malmei (19) og Snorre Amdal (19) er ikke særlig fornøyde med at de kommende ukene skal fylles med kroppsøving. Foto: Ingve Aalbu, Dalane Tidende

Glemte å gi elevene gym – må ta igjen 76 timer før sommeren

Midt i en hektisk periode med russefeiring og eksamener må 23 elever ved Dalane videregående skole ta igjen et helt år med glemte gymtimer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På Dalane videregående skole i Egersund kan elevene med elektrofag som utdanningsprogram, velge å spesialisere seg innen programområdet automatisering de to siste årene. Elever som tar automatiseringsfaget, skal også følge læreplanen i kroppsøving.

Det var ikke alle de ansatte på Egersund-skolen like klare over da timeplanen for skoleåret 2015/16 skulle settes sammen. På timeplanen til automatiseringselevene sto ikke kroppsøving i det hele tatt, skriver Dalane Tidende.

– Jeg vet ikke helt hva som har gått galt, og vi har heller ikke prioritert å finne det ut. Vi har hatt Vg3 automatisering tidligere, og da har elevene hatt kroppsøving, sier rektor Aslaug Marie Undheim til VG.

Helter ved Dalane vgs: Klassen bar CP-rammede Håkon (24) opp til Prekestolen

BEKLAGER: Rektor Aslaug Undheim er lei for at skolen har gjort en feil, men fokuserer likevel mest på at feilen ikke skal få noen konsekvenser. Foto: Ole Kristian Larsen/Dalane Tidende

Det var Undheim selv som ble gjort oppmerksom på glippen da en mor i den aktuelle klassen ringte inn og sa ifra. Etter å ha sjekket at dette var riktig, ringte rektoren raskt tilbake for å takke den oppmerksomme moren.

– Hva hadde skjedd dersom ingen hadde ringt og sagt ifra?

– Det vet jeg ikke. Vi måtte vel prøvd å få til et intensivt kurs etter skoleåret, men nå slipper vi heldigvis det, sier rektoren.

– Stemmer det at elevene forsøkte å varsle om feilen allerede i høst?

– Jeg har sjekket det opp, og etter det jeg har fått greie på, stemmer det at en av elevene spurte om ikke de skulle ha gym. Han fikk et nei til svar. Dette var ikke noe jeg fikk høre om på det tidspunktet.

Avskiltet: Privatskole med 150 elever mister godkjenning og statsstøtte

Eksamen og russefeiring

Med åtte uker igjen av skoleåret er de 23 rammede elevene plutselig nødt til å ta igjen alle de 76 skoletimene à 45 minutter, slik læreplanen krever. I tillegg skal elevene vurderes i en rekke læreplanmål.

– Vi har allerede begynt å ta igjen de tapte timene. Elevene skal framover ha fra to til seks timer i uka ut skoleåret, fram til de avlegger eksamen i automatisering. I tillegg kommer vi til å legge inn noen hele og/eller halve dager med kroppsøving, sier Undheim.

Fikk du med deg? Regjeringen får ikke flertall for flere eksamener

Nyheten kommer midt i en travel tid med både eksamen og russefeiring for elevene. Det bekymrer ikke rektoren.

GLEMTE GYM: 23 elever ved Dalane videregående skole i Egersund må ta igjen 76 skoletimer med gym før sommeren. Foto: Frank Emil Moen

– Vi garanterer at dette ikke får noen konsekvenser for elevene. Både timetall og læreplanmål vil dekkes inn uten problemer, sier hun.

Faktisk mener Undheim glippen kan ha ført til noe positivt for elevene.

– Hvis jeg selv var elev, ville nok jeg helst hatt hele dager i et fag for å få det unna.

Misfornøyde elever

På det punktet møter rektoren lite forståelse hos sine egne elever.

– Vi sitter i klasserommet hele dagen, så slik sett hadde det vært greit med kroppsøving, sier Kennet Malmei (19) til Dalane Tidende.

Klassekamerat Gosha Kolomeitsev (18) ser også flere ulemper med den intensive gyn-opplæringen.

– Blir vi syke noen dager, har vi et problem. Da har vi ikke nok timer til å få en vurdering i faget, sier han til lokalavisen.

Russ 2015: Disse guttene droppet russebilen for tråsykkel

Elevene ble orientert om feilen på et informasjonsmøte, og rektor forteller at det også ble gitt en beklagelse. Det holder ikke for avgangselevene.

– De kan beklage så mye de vil, men når alle andre skoler har kroppsøving, er det litt for sent å oppdage det nå, mener Kolomeitsev.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder