Listene er tilgjengelige for alle – flere timer før planen

BLOGGER: Dagens Næringsliv publiserte torsdag ligningstallene til blant annet bloggeren Sophie Elise Isachsen. Her er hun fotografert i sin leilighet i Oslo. FOTO: ERLEND DAAE Foto: Erlend VG

Skatteetaten presset til å fremskynde skattelistene

Skatteetaten har i kveld jobbet på spreng med å finne ut av hvordan Dagens Næringsliv kunne publisere fjorårets skattetall flere timer før de ble gjort tilgjengelig for pressen.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over tre år gammel

Skattelistene er underlagt et strengt regime og skulle etter planen offentliggjøres klokken 3 natt til fredag. Allerede i 18.30-tiden torsdag kveld publiserte imidlertid Dagens Næringsliv saker med utgangspunkt i ligningstallene for 2015.

Dette er årsaken til at Skatteetaten snudde og avgjorde at de vil gjøre skattelistene tilgjengelige allerede klokken 23 torsdag kveld.

Søk: Sjekk skattelistene her

De har i flere timer forsøkt å komme til bunns i hvordan avisen har fått tilgang til tallene.

Sjekket systemene

– Det skal ikke være teknisk mulig å få tilgang til ligningen før klokken 03 i natt. Vi jobber på spreng for å finne ut hva som har skjedd, sa pressesjef Merete Bergeland Jebsen til VG tidligere torsdag kveld.

Hun avviste raskt at lekkasjen kommer fra ansatte i Skatteetaten.

– Jeg kan ikke teknisk forklare hva vi i detalj gjør nå, men vi sjekker systemene våre. Essensen er at ikke skal være mulig å få tilgang til skattelistene før kl. 03.00 i natt.

– Fullstendig udramatisk

DNs sjefredaktør sier at avisen har fått tilgang til tallene ved å søke hos et kredittopplysningsselskap.

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk, sier Amund Djuve til NTB.

– At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittseelskap er etter vårt syn svært uheldig. Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittselskaper, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten.no.

Undersøker det juridiske

Overfor VG bekrefter Holter at de jobber med å vurdere de lovmessige sidene ved den tidlige offentliggjøringen.

– Har kredittselskapene brutt forutsetningene for å få tilgang til Skattelistene før de offentliggjøres?

– Dette er opplysninger som disse selskapene får flere ganger i året. At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittseelskap er etter vårt syn svært uheldig, sier hun.

Pressesjef Bergeland Jebsen sier til VG at noe lignende har skjedd en gang før, og at det kan ha vært i 2012.

Søkene avslørte blant annet at bloggeren Sophie Elise Isachsen doblet inntekten sin i 2015 og at Katharina og Alexandra Andresen fortsatt er verdens yngste dollarmilliardærer.

Mer om

 1. Næringsliv
 2. Økonomi

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skattemeldingen på 1-2-3

 2. I kveld blir det «supermåne»

 3. Tankskip og fregatt kolliderte i Hordaland: Fregatten i fare for å gå ned

 4. Det ukjente dramaet bak kriseforliket

 5. Pluss content

  De kjemper mot hackerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder