TURTELDUER: Her er Knut Arne Hareide og forloveden Lisa Maria Larsen på KrFs sommerfest. Nå kritiserer Hareide regjeringen for å kutte i samlivskurs. Foto: GEIR ARNE KIPPERNES, VG

Nyforlovet Hareide vil ha samlivskurs

KrF-leder Knut Arild Hareide tror han og kjæresten Lisa Maria Larsen (28) kan ha god nytte av et samlivskurs - selv om de er nyforlovet.

  • Dyveke Nilssen

Artikkelen er over åtte år gammel

Den ferske partilederen sier til VG at det er en utfordring å få nok tid sammen med forloveden i den hektiske valgkampen.

Selv om de to ikke har startet med samlivsrådgivning ennå, tror KrF-lederen at både han selv og andre bør forebygge problemer i stedet for å reparere dem.

Derfor reagerer han på at dagens regjering har kuttet bevilgningene til samlivskursene.

Valget tar på forholdet

- Jeg ser i alle fall selv at det å ivareta nære relasjoner er veldig viktig. Personlig så tenker jeg at et samlivskurs er nyttig for alle, inkludert meg selv, for å være med på å trygge den relasjonen man har, sier Knut Arild Hareide (38) til VG.

LES OGSÅ: Hareide mener Ap og Høyre er naturlige partnere for KrF

Hareide er i gang med sin første valgkamp som partileder, og sier han kjenner tidsklemmen på kroppen.

Han innrømmer at det tar på forholdet med forloveden Lisa Maria Larsen (28).

- Akkurat nå er en typisk tid der det er vanskelig å få tid til hverandre i en hektisk valgkamp, så sånn sett kunne det vært godt med god rådgivning, og legger til:

- Valgkamp er ikke det mest positive ordet i vårt forhold, sier han.

- Stort behov

Samlivskursene for par som ønsker å styrke forholdet ble først innført som en prøveordning av Bondevik-regjeringen i 2004. To år senere var det over 2000 par som fikk hjelp og råd i sine kommuner, men siden har satsingen avtatt og tallene stupt.

LES OGSÅ: Nå jubler KrF-lederens mamma: Knut Arild Hareide skal gifte seg

I budsjettet for 2011 kuttes midlene til tilbudet med 60 prosent. Det mener Hareide er helt feil fokus.

- Det er et veldig stort behov for disse kursene, og effekten og nytten er det ingen tvil om. Fagfolk har pekt på at dette tilbudet er utrolig viktig, fordi det er med på å styrke samlivsrelasjonen og er en investering for samfunnet som er veldig positiv, slår han fast.

KrFs partileder mener at Stoltenberg-regjeringen ikke har forstått viktigheten av det kommunale tilbudet.

LES OGSÅ: Sjekk partienes elleville effekter!

- Det er mye bedre å forebygge enn å reparere. Jeg håper at regjeringen nå skal legge ned motstanden sin mot samlivskurs og ikke tenke at dette er en ideologisk kamp, sier Hareide.

Får tid i helgen

Tilbake til sitt eget forhold røper Hareide noen detaljer om hvordan han klarer seg gjennom lange perioder der han ikke får sett Lisa Maria, som han har vært sammen med siden nyttår.

- Nå blir hun med meg på jobbtur til Bergen, og så får vi tid sammen i helgen. Vi jobber med det og tenker at valgkampen er litt unntakstilstand. Slik er det i mange samliv, det er noen unntakstilstander. Da er det viktig å tenke at det ikke skal bli hverdagen, for da er blir det farlig, sier han.

- Telefonen er god å ha, men det hyggeligste er selvfølgelig å være med hverandre. Det er en flott tilværelse å være forlovet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder