NÆRE PÅ: Isbjørnbinna og hennes to barn ble observert veldig nære befolkede områder. Foto: Hans Petter Sørensen

Isbjørner jaget bort på Svalbard med helikopter

En isbjørnbinne og hennes to barn ble observert så tett på befolkede områder på Svalbard at de måtte jages bort fra området med helikopter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Isbjørnbinna ble observert med to unger tidligere torsdag, ved en vei inn til Adventdalen utenfor Longyearbyen på Svalbard. Sysselmannen valgte å stenge veien, og oppfordret folk til å ikke oppsøke området der isbjørnene hadde vært, melder NTB.

– Det var mange som kom til for å se på bjørnene, og vi måtte sperre av for å ha kontroll på situasjonen, sier Terje Carlsen, kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, til Nordlys.

Kamerater på tur på Svalbard: – Isbjørnen sto inne i ytterteltet.

– En fantastisk opplevelse

På Svalbard da det skjedde var fotograf Hans Petter Sørensen, fra Nesna. Sørensen beskriver møtet med Svalbards dyreliv som helt unikt.

– Det var en helt fantastisk ting å overvære. Det er jo mange som bor hele livet i Longyearbyen uten å se bjørn og dette var jo mer enn hva jeg selv hadde håpet på å se her oppe, sier Hans Petter Sørensen til VG.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt isbjørnobservasjonen de siste dagene.

– Det er byens heite potet at bjørnen er så nær byen, men det er jo bjørn her oppe så man kan risikere å se den. Kanskje aller mest hvis man er ute i naturen. Det er det mange som er nå som det er jaktsesong.

Sørensen er selv på fotoreise til Svalbard for å fange noe av det naturen har å by på.

– Jeg hadde kanskje håpet på å få noen bilder av fjellrev eller rype se, men dette var over all forventning.

Rapport: Menneskeskapte klimaendringer den største trusselen mot isbjørn.

Måtte stenge en vei for trafikk

Helikopter ble brukt for å jage isbjørnene ut av området torsdag kveld. De er nå jaget ut til Sassendalen/Eskerdalen, og er ikke lenger synlige for folk, skriver NTB.

Isbjørnene befant seg i samme område sist søndag, og Sysselmannen måtte også da stenge en vei for trafikk slik at bjørnene ikke skulle bli forstyrret.

Nå håper de på at de har fått isbjørnbinna ut av området også på lengre sikt.

– I forrige uke jaget vi den ut mot Coles bay, men den kom nå tilbake. Vi har nå jaget den nordøstover der den kom fra, sier Carlsen hos Sysselmannen til NTB.

Mirakelhunden Pia: Overlevde 20 dager i ned mot 30 minus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder