SKATTEFYRSTINNEN: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg holdt fredag åpningstale for Høyres landsmøte på Gardermoen. Foto: Helge Mikalsen VG

Trond Giske: – Erna har blitt en skatte-tåkefyrste

Høyre forsøker å skjule sin iver etter å gi store skattekutt til de aller rikeste fordi de vet at det er upopulært, mener Ap-nestlederen.

Artikkelen er over tre år gammel

– Dette er et spill fra Høyre. Nå sier Erna Solberg og andre fremtredende Høyre-folk at skattekutt ikke er så viktig og ikke har forrang foran andre saker. Det er helt identisk med hva hun sa i 2013. Og vi vet jo nå fasiten: Skattekutt hadde forrang. I forslaget til budsjett for 2016 foreslo regjeringen over 40 ganger mer i nye skattekutt enn til styrking av grunnskole og videregående. I 2015 var det nesten 100 ganger mer i skattekutt, sier Trond Giske til VG.

TÅKELUR: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

Skattestrid i Høyre

Han reagerer på at flere Høyre-topper, inkludert Nikolai Astrup, nå sier at Høyre ikke mener skattelettelser har forrang for alle andre politiske satsinger.

Les saken: Avlyser store skattekutt

Han viser til at Erna Solberg et halvt år før stortingsvalget 2013 sa nesten det samme.

– Vi har også andre prioriteringer, og skatt har ikke forrang foran andre satsingsområder, sa Solberg den gangen til NTB.

Giske mener utspillene om skatt nå er ren taktikk, og et forsøk på å lure velgerne.

– Nå nærmer det seg valg og Høyre forsøker å snakke seg rundt det budsjettene viser at er Høyres fremste prioritering: Store skattekutt. De har så langt gitt over 18 milliarder i skattekutt. Det er mer enn til styrking av samferdsel og mer enn dobbelt så mye som til styrking av sykehusene, sier Giske.

Høyre-velgerne vil ha skattekutt

I en meningsmåling InFact har utført for VG svarer bare 24 prosent av velgerne at nye skattelettelser er viktig eller svært viktig for dem. Hele 45 prosent – nesten halvparten av velgerne – svarer at skattelettelser er svært lite viktig eller lite viktig for deres valg av parti.

Blant Høyres velgere står derimot skattelettelser høyt i kurs: En av fire Høyre-velgere sier skattelettelser ikke er viktig for dem. Mens hele to av fem Høyre-velgere sier skattelettelser er svært viktig eller viktig.

Høyres skattekutt i år: 5 kroner dagen til folk flest – 2100 kroner til de 1000 rikeste

Både Høyre og Frp har anklaget Giske partileder Jonas Gahr Støre for å være en tåkefyrste, men Giske mener at Erna Solberg nå møter seg selv i døren.

– De tåkelegger jo deres egentlige storsatsing. Erna har blitt en skatte-tåkefyrste, sier Ap-nestlederen.

– Samtidig har for eksempel Kristin Clemet og Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise forlangt at Høyre fortsetter å senke skattenivået. Hvordan henger det sammen?

Ikke imponerende: Se hva regjeringen klarte å levere etter å ha jobbet med skattereform i ett år

– De bare klarer ikke å legge bånd på seg og sier det som det er. De har jo en del velgere som skal beroliges med at det kommer store skattekutt. Særlig Høyres givere må jo få igjen for pengene sine. Halvparten av skattekuttene så langt har gått til de aller rikeste. Det er ikke noen tvil om hvem som får det bedre med Høyre – det er dem på toppen.

– Dummeste jeg har hørt

Statsminister Erna Solberg ville ikke kommentere saken, men hennes nestleder i Høyre, kommunalminister Jan Tore Sanner, er ikke imponert over angrepet fra Giske.

– Dette er det dummeste jeg har hørt. Jeg tror de fleste velgere oppfatter at Høyre er tydelige på hva vi mener om skatt. Tvert imot er det jo Arbeiderpartiet som holder kjeft om hvilket skattenivå de egentlig vil ha. De vil øke skattene med over 10 milliarder. Det hadde vært direkte skadelig for de bedriftene som nå har tunge tider, sier Sanner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder