FALSKT SKILT: Dette skiltet møtte de som kjørte inn i Bjugn kommune i dag tidlig. Foto: Privat

Ordfører hengt ut på kommuneskilt

Et bilde av ordfører Arnfinn Einar Astad med tittelen Astanistan, erstattet det vanlige kommunegrenseskiltet i Bjugn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Et forseggjort skilt med teksten: ASTANISTAN «Ørland blåser jeg i», og med bilde av ordføreren inne i en ramme formet som et våpenskjold var i dag klistret over det vanlige kommunegrenseskiltet i overgangen mellom Ørland og Bjugn kommune i Sør-Trøndelag.

Ingen spøk

Ordføreren reagerer sterkt på saken.

- Jeg ser ikke på dette som en spøk. Denne assosiasjonen til Afghanistan gjør at fantasien settes i sving, sier Arnfinn Einar Astad.

Astad tror det må være voksne mennesker som står bak, siden dette trolig er noe som er bestilt fra en profesjonell produsent av skilt eller plakater.

- Jeg skjønner ikke hva som bor i folk. Og uansett hvem som har bestilt det, så burde ikke produsenten tatt imot oppdraget, sier han oppgitt.

Lokal strid

OPPGITT: Ordfører i Bjugn, Arnfinn Einar Astad, ser ikke på skiltet som en spøk. - Dette rammer ikke bare meg, men er ubehagelig for hele familien, sier han.

Astad regner med at det er en lokal strid om hvorvidt Bjugn og Ørland skal slås sammen til én kommune eller ikke, som er bakgrunn for skiltet.

- Hvorvidt de to kommunene bør slås sammen eller ikke, ble tatt opp til behandling for tredje gang nå i høst. Tidligere har forslaget strandet fordi de to kommunene ikke har vært enige om hvor rådhuset skal ligge, sier Astad.

Dette er stridens kjerne også i denne runden. Ordføreren oppfattet den innstillingen som kom på bordet som et diktat om at rådhuset og de aller fleste administrative funksjonene i kommunen skulle ligge i Ørland.

- Det har det vært helt uaktuelt for meg å si ja til. Jeg kan ikke anbefale at vi skal gi bort kommunen vår til Ørland, sier Astad.

Folkeavstemming

På det siste kommunestyremøtet før jul ble det vedtatt at det skal gjennomføres en folkeavstemming 24. februar 2014 om de to kommunene skal slås sammen eller ikke.

- Å gjennomføre en folkeavstemming ble vedtatt med 15 mot 14 stemmer. Jeg stemte mot, men også mange av de som stemte for folkeavstemming er mot en sammenslåing. De vil bare ha folkets mening om saken, sier Astad.

Saken har vært mye omtalt i lokale medier, adressa.no og Fosna-Folket. Også der har saken vakt både ros og ris.

- I kommentarfeltene til artiklene har det kommet mange ufine kommentarer. Jeg har blitt lei meg, men så har jeg også fått mye støtte, sier ordføreren.

Rammer familien

Men at han nå er hengt ut på kommuneskiltet opplever han som enda mer alvorlig.

- Dette rammer ikke bare meg, men er ubehagelig for hele familien, sier han.

Han kommer imidlertid ikke til å anmelde saken til politiet.

- Jeg ser ikke at det har noe for seg å anmelde saken, sier han.

Ordføreren som nå er i sin fjerde periode som ordfører, opplever at han generelt har stor støtte i Bjugn.

- Jeg kommer ikke til å slutte å si hva jeg mener på grunn av dette, sier han.

Politiet ordnet opp

Politiet ble varslet om det falske kommuneskiltet klokken 10.32 søndag, opplyser operasjonsleder Berit Sjømæling Hovin ved Sør-Trøndelag Politidistrikt.

- Politiet maskerte i første omgang skiltet, og tilkalte deretter Mesta for å få det fjernet, sier Hovin.

Mesta måtte ta opp hele skiltet for å varme det opp.

- Det var nødvendig for å få fjernet skiltet som var klistret over kommuneskiltet, sier operasjonslederen.

Lavt nivå

Operasjonslederen sier også hun mener det er kampen om hvem som skal bli storkommune som ligger bak hendelsen.

- Vi synes det er ille at folk legger seg på et så lavt nivå. Folk bør holde seg for gode til å komme med personangrep i en slik konflikt, sier hun.

Sjømæling Hovin forstår godt at ordføreren synes det er ubehagelig, og sier det er vanskelig å si om det kun er ment som et pek, eller om det ligger noe mer bak.

- Om saken skal følges opp eller ikke blir det opp til det lokale lensmannskontoret å bestemme i morgen, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder