IKKE BRUK: På solariumet henger nå en lapp hvor folk advares mot å bruke solsengen. Foto: VG-tipser ,

Flere brannskadet etter solariumsbesøk

Politiet stengte i natt et solariumsstudio i Drammen etter at to menn og to kvinner pådro seg brannskader.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To kvinner i 20-årsalderen oppsøkte onsdag legevakten etter å ha fått brannskader etter at de tok solarium på et solsenter i Drammen. Det var legevakten som varslet Sør-Øst politidistrikt om saken.

– Dette skal jo ikke skje. I hvert fall ikke når du ligger der såpass kort. Jeg har aldri vært borti lignende tilfeller, sa Erik Gunnerød ved politiet til VG onsdag.

Operasjonsleder Kjell Reidar Johansen opplyser til VG torsdag morgen at ytterligere to menn har kontaktet politiet med brannskader.

– Vi har fått fire henvendelser fra folk som hevder de har fått brannskader etter å ha tatt sol på et solarium i Drammen, den siste kom i morgentimene torsdag, sier han og fortsetter:

– Det skal være snakk om én solseng som er brukt, og som det åpenbart er noe feil med. To har fått legebehandling, hvorav en skal ha blitt lagt inn til observasjon på grunn av dehydrering, sier Johansen.

Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

Les også: Marlene fikk annengradsforbrenning i solariumet

Én mann har selv opplyst til politiet at han har en førstegradsforbrenning.

Innehaveren blir avhørt

Politiet har opprettet sak, og det er krimvakta i Drammen som nå etterforsker saken. Leder ved krimvakta, Tina Berg, sier til VG at de enda er i en tidlig fase av etterforskningen, og at de nå prøver å avdekke hva det er som har skjedd.

– Det skal ikke være snakk om lange perioder i solariumet, da alle skal ha ligget under en halvtime.

Ifølge operasjonsleder er det snakk om 15 og 20 minutters soling.

Tok sol fire ganger i måneden: Fikk føflekkreft: – Det ødela livsgleden

Hun opplyser at de nå jobber med å få kontakt med fornærmede, for å få en fullstendig oversikt over skadene.

– Vi har snakket med én person, og håper på å få kontakt med de andre fornærmede innen kort tid. Innehaveren av solstudioet har selv kontaktet politiet etter at saken ble kjent, og vi satser på å få avhørt ham i løpet av dagen.

Skal måle strålingen

Seksonssjef ved Statens strålevern, Tone-Mette Sjømoen, sier til VG at onsdagens hendelse slett ikke er den første av den typen - men at alvorlighetsgraden på denne skiller seg.

– Det vi tenker når vi hører om slike akutte skader er at de ikke skal oppstå i løpet av så kort tid hvis alt er i orden. Det er heldigvis ikke mange slike skader i løpet av et år. Det er jo alltid en risiko når du tar sol. Den største er jo at du ved hyppig soling risikerer hudkreft på sikt.

Hun ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til brannskadene før undersøkelser er gjort, men nevner en rekke ting som kan være feil med en solseng.

– Når man blir brent innenfor den anbefalte tiden, som jo er satt fordi du ikke skal bli brent, så kan det tyde på en teknisk feil, for sterke solarierør eller det kan være en feil ved filteret som skal fjerne litt av strålingen.

Husker du? Dyreparken får bot for laserbruk på Sabeltann-show

Sjømoen sier til VG at Statens strålevern nå koordinerer med politiet og kommunen om å undersøke det aktuelle solstudioet.

Overdreven soling gir økt risiko for hudkreft, og andre hud- og øyeskader. På bakgrunn av dette ble det fra 1. juli 2012 ikke lov å tilby solarium til personer under 18 år, og fra 1. juli blir det strengere kontroller av solariekundenes alder, skriver Statens strålevern på sine hjemmesider.

Les også: Ble snikfilmet på solstudio i Oslo

Det har ikke lyktes VG å få kontakt med innehaveren av solstudioet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder