KLARE TIL FLYTTING: Mamma Daren Alhasen passer på bagasjen. Amer (4) venter utålmodig. Foto: Terje Bringedal , VG

Nå skal tusenvis av asylsøkere flyttes

Dyre hotell- og akuttplasser skal erstattes av billigere botilbud for over 12.000 asylsøkere de neste månedene. For familien Alsaleh ble flyttingen en nedtur.

 • Nilas Johnsen
 • Terje Bringedal

Artikkelen er over fire år gammel

Utlendingsdirektoratet (UDI) er midt i en hektisk fase for å skaffe nye, ordinære mottaksplasser. Fristen for å levere inn anbud på å drive til sammen 30.000 asylplasser gikk ut rett før helgen, og jobben med å flytte asylsøkere fra akuttplasser er i gang.

Les også: OL-vinner satser som asyl-investor

En gjennomgang av kontraktene på akuttplasser viser at kontraktene går ut for så mange som 12.438 plasser i løpet av desember og januar. Beregninger VG har gjort viser at akuttplassene har hatt månedlige utbetalinger på rundt 200 millioner kroner, men UDI har varslet at utbyttefesten snart er over for asylinvestorene.

Vil ha større fleksibilitet

– UDI ønsker å avvikle de kostbare akuttplassene som ble opprettet i høst og få dem over på en kombinasjon av vanlige mottak og et fleksibelt akuttilbud, som kan erstatte de kostbare plassene og fungere som beredskap hvis ankomstene øker igjen, skriver Kjersti Vaugelade-Baust i kommunikasjonsstaben i UDI.

– Vi ønsker i tiden fremover å etablere færre nye akuttplasser og kommer til å takke nei til nye tilbud. Dette har vært dyre og kortsiktige kontrakter som var nødvendige tidligere i høst, med blant annet hoteller og leirsteder, forklarer hun.

VENTER PÅ TOGET: Lawrence Alsaleh venter på toget, mens sønnene Akram (5) og Amer (4) leker i bakgrunnen. Foto: Terje Bringedal , VG

VG har fulgt familien Alsaleh fra Syria gjennom registreringen i gigantmottaket i Råde, og videre til akuttplasser på hotell i Horten. Denne uken ble de flyttet videre til Kristiansund, og et nystartet, desentralisert asylmottak med ulike leiligheter i sentrum av byen i Nordmøre.

Les også: Syria-familien nær ved å splittes opp etter tastefeil

– Vi har ikke fått noen informasjon om hva slags sted vi skal til nå, men har fått denne reiseplanen, sa pappa Lawrence Akram Alsaleh da VG traff dem i forkant av flyttingen.

Ti personer - én do

Familien reiste med gummibåt fra Tyrkia til Hellas, og videre med tog og buss, etter å ha flyktet fra Syria da Lawrence ble innkalt til å kjempe i krigen mot IS.
Turen til Kristiansund ble familien første flytur noensinne.

Asylsøkerne flyttes fortløpende etter hvert som det dukker opp plasser i ordinære asylmottak, og prisen på reisen til familien Alsaleh er et eksempel på at det er store kostnader knyttet til logistikken: Taxi, tog og fly for familien på fire ble på nær 8.500 kroner.

TRANGT: Dette er det nye rommet til familien på fire fra Syria. Foto: Privat ,

I Kristiansund er familien blitt innkvartert i en leilighet mottaket leier på det private markedet, og som de deler med to andre familier.

– For oss var det bedre i Horten, for det er vanskelig med to små barn å dele leilighet med så mange andre, og at vi bare har ett bad til ti personer, sier Lawrence etter ankomsten.

Marita Thomassen, regionsjef i mottaksoperatør Hero, sier de vil se på muligheten for å flytte familien til en mer egnet leilighet etter hvert.

– Mottaket vil vurdere hvordan de forskjellige bør bo, og flytte internt slik at det blir best mulig for alle. De vil se på rokeringer til uken, for denne familien, og også noen andre familier som kom samtidig.

Les også

 1. Syrisk familie splittet av krigen, her blir de gjenforent i Norge

  GARDERMOEN (VG) Hassan Alsibai (41) måtte etterlate kona og sønnene da han flyktet. I halvannet år har han ventet på dem.
 2. Ordfører mottar millioner for tomt mottak - kritiseres for rolleblanding

  De to ordførerne kastet seg rundt da flyktningene strømmet til Norge. Den ene tilbød sin egen leirskole, den andre…
 3. Ventetiden for flyktningbarna øker

  Kun én av fire flyktningbarn blir bosatt innen myndighetenes egen frist på tre måneder.
 4. Rekordbosetting av flyktninger i år

  Norske kommuner tar i mot flyktninger som aldri før: Før 2015 er over vil bosettingsrekorden fra Bosnia-krisen i 1994…
 5. Syriske barnefamilier må vente lenger i mottak

  HORTEN (VG) Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente…
 6. Flyktningkrisen: Ordførermisnøye med «asylbaronene»: – Kunne drevet mottak bedre selv

  Flere ordførere har fått nok av at staten overlater driften av akuttmottak til private drivere.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Syria

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tusenvis av asylsøkere skal flyttes

 2. Syriske barnefamilier må vente lenger i mottak

 3. Syria-flyktningene: «Vi mister to år på å vente – og det er lenge å vente for å starte et nytt liv»

 4. Derfor avvikler UDI rådyre akuttplasser for asylsøkere

 5. Slik er Syria-familiens første dag i gigantmottaket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder