VIL STOPPE BORING: Greenpeace stanset aktiviteten på Statoils borerigg ved Bjørnøya i Barentshavet ved å kjøre inn i sikkerhetssonen. Her er aktivister i aksjon ved Statoils Songa Enabler sist fredag. Foto: Greenpeace/NTB Scanpix

Greenpeace-aksjon mot oljerigg i Barentshavet

Greenpeace-aktivister har tatt seg inn i sikkerhetssonen ved Statoils borerigg nord i Barentshavet. – Ulovlig og uansvarlig, sier Statoils pressetalsmann.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Her blir vi så lenge vi kan, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til NTB.

– Riggen har tatt kontakt og fortalt oss at de er lei av at vi er der, og vil anmelde tilstedeværelsen. Det bryr vi oss ikke noe om.

Les også: Statoil leier etteretningsselskap for å overvåke aktivister

Leverte flytende jordklode

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er i Barentshavet for å overvåke og protestere mot Statoils boringer, og aktivister har tatt seg inn i den 500 meter brede sikkerhetssonen rundt boreriggen og levert en flytende jordklode.

– Vi krever at Statoil avslutter denne leteboringen, sier Greenpeace-rådgiver Erlend Tellnes om bord på skipet.

Greenpeace hevder at boringen kommer til å påvirke fuglelivet på Bjørnøya.

– I løpet av morgentimene i dag observerte vi mer enn 300 sjøfugl ved boreriggen. Likevel borer Statoil, og de vil snart treffe potensielt oljeførende lag, sier Tellnes.

Ber politiet gripe inn

Statoil bekrefter at boreriggen har hatt en dialog med aktivistene, som tok seg inn i området med lettbåter og kajakker.

– Det er ulovlig og uansvarlig å bryte sikkerhetssonen. Vi har anmodet dem om å flytte seg ut, men de har ikke etterkommet dette, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til NTB.

– Dette er en situasjon vi ikke liker. Riggen ligger i operasjon og går på propelldrift, så sikkerhetssonen er der av en grunn.

Eek sier Statoil har vært i kontakt med politiet og anmodet dem om å fjerne aktivistene fra området.

Statoil har tidligere tilbakevist påstandene om at boringen vil påvirke fuglelivet.

(©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder