OVERLEGE: Arnt E. Fiane leder teamet på rundt 15 stykker som i høst skulle utføre hjertetransplantasjon på den hjertesyke mannen ved hjertekirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus. Fiane var ikke selv til stede under den aktuelle operasjonen. Foto: Frode Hansen , VG

Overlege om donorsvikten: – Har aldri skjedd før

Rikshospitalet har drevet med hjertetransplantasjoner siden 1983. Aldri tidligere har de opplevd å operere ut et hjerte på en pasient uten at donorhjertet har ankommet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier overlege Arnt E. Fiane, som leder hjertekirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus, til VG.

– Vi har riktignok begått feil ved transplantasjoner tidligere, men aldri har systemet sviktet som i denne saken, forteller Fiane, og legger til:

– Det er svært beklagelig, og jeg forstår egentlig ikke hvordan dette kunne skje. Man må åpenbart ha snakket forbi hverandre. Det er jo ikke flaks som har ført til at det har gått bra i 35 år, det er fordi man har hatt gode rutiner og sedvaner.

Torsdag skrev VG om den tragiske hendelsen på Rikshospitalet i Oslo der en alvorlig hjertesyk mann hadde fått beskjed om at et nytt hjerte til ham var på vei. Mannen ble lagt i narkose, hvorpå operasjonsteamet på Rikshospitalet åpnet brystkassen hans og tok ut det gamle hjertet.

Men så kom ikke donorhjertet. Det var nemlig blitt sendt et annet sted - til en annen akutt syk pasient. Teamet som sto på operasjonsstuen i Oslo trodde at hjertet var på vei til dem. Pasienten ble da koblet til en hjerte- og lungemaskin, fordi hans gamle hjerte ikke kunne settes inn igjen.

Har du fått med deg denne saken? Nesten 1 av 3 sier nei til organdonasjon - Andreas (26) døde i organkø

Først rundt et døgn etter fikk han nytt hjerte, men en måned senere døde han. Sykehuset tror feilen minsket sjansene hans for å overleve.

Har tillit

INFORMASJONSSJEF: Troels Mathisen i Stiftenlsen organdonasjon. Foto: Foto: Stiftenlsen organdonasjon. ,

Stiftelsen organdonasjon sier de har full tillit til Rikshospitalet til tross for denne svikten.

– De har utført 10.000 transplantasjoner, og vi har aldri hørt om lignende som dette. Vi vet at det skjer i blant at en pasient blir lagt i narkose, fordi et organ er på vei, men så oppdager man at organet av en eller annen grunn likevel ikke kan brukes. Når pasienten da våkner får han beskjed om at operasjonen ikke ble noe av. Men dette er noe pasientene vet kan skje, forklarer informasjonssjef Troels Mathisen.

Det er altså foreløpig ikke klart nøyaktig hva som gikk galt, men Statens helsetilsyn ble varslet samme dag som hendelsen skjedde.

Frykter ikke mistillit

Arnt E. Fiane frykter at fremtidige donorer skal miste tillit til systemet i kjølvannet av denne saken.

– Vi er veldig redde for effekten dette vil kunne ha i befolkningen. Vi vil jo at folk skal være positive til organdonasjon, slik at svært hjertesyke kan reddes med hjertetransplantasjon, sier Fiane.

Annenhver uke dør et menneske i organkø: Da Marcus døde, fikk Celine nytt hjerte

Stiftelsen organdonasjon la inn følgende kommentar på VGs facebooksider etter at artikkelen ble postet der:

«Vi håper at de nye rutinene vil sørge for at noe slikt ikke skjer igjen, og at denne saken ikke får noen konsekvenser for de over 400 nordmenn som i dag venter på et nytt organ – for dem er likegyldighet den aller største trusselen.»

DONORKORT: Man kan ha donorkort digitalt på mobilen, slik som dette, eller i papirvariant for eksempel i lommeboken. Foto: ,

Til VG svarer Mathisen likevel et klart «nei» på om han deler Fianes frykt for at donorer skal miste tilliten til systemet.

– Jeg gjør ikke det, fordi denne hendelsen handler jo ikke om selve donasjonen. Den gikk etter planen. Jeg tror folk vet at dette handler om å redde liv. Én donor kan redde syv menneskeliv. Jeg har derfor troen på at det norske folk fremdeles er positive til dette

Mangler donorer

Informasjonssjefen i Stiftelsen organdonasjon forteller at rundt 400 mennesker i Norge venter på nytt organ, men at tilgangen på donorer ikke er så stor som man skulle ønske. På sykehusene, i faktiske situasjoner, sier så mange som en av tre nei til donasjon.

I høst gjorde organisasjonen en spørreundersøkelse som viser at rundt 20 prosent av befolkningen ikke har tatt et aktivt standpunkt til om de er villige til å donere sine organer i en situasjon der de selv dør av en hode- eller nakkeskade.

– Jeg vil veldig tydelig oppfordre folk til å finne ut hva deres nærmeste mener om donasjon. Vet du om kona di, eller mannen din, vil donere? spør Mathisen retorisk.

Dersom en slik situasjon oppstår er det de nærmeste som må fortelle til helsepersonell at vedkommende ønsker å være donor. Man trenger ikke registrere seg noe sted så lenge de nærmeste vet, men man kan også ha et donorkort, som et bevis på at man har informert familien.

488 transplantasjoner i Norge i 2013: Elisabeth (27) ga bort pappas organer

GIKK GALT: Mannen som skulle få det nye hjertet ble operert på Rikshospitalet i Oslo. De er det eneste sykehuset i Norge som utfører organtransplantasjoner. Foto: Frode Hansen , VG

Dypt tragisk

Troels Mathisen kjenner ikke til saken VG omtalte i går utover det han har lest i avisen, men mener den er dypt tragisk for alle involverte parter. Inkludert kirurgene som stod klare til å redde liv. Han tror de må ha opplevd det som fryktelig fortvilende når hjertet ikke kom.

– Men vi tenker først og fremst på familien til mannen som døde. De har jo gått og ventet på et nytt organ, og når de da fikk telefonen om at det var hans tur så ble de fylt med håp og forventing om at det skulle ordne seg for ham. Jeg kan ikke forestille meg hvor ille det må være for dem å oppleve dette, sier Mathisen.

Etter å ha skiftet både hjerte, lunger, lever og nyrer i to omganger, har han selv opplevd å få telefonen om at han skal få et nytt organ.

– Jeg vet hvordan det er å vente. Det betyr at du er dødssyk, og at det ikke er noe annet en det nye organet som kan redde deg. Så det er akkurat den telefonen man venter på. Jeg har fått den to ganger, og vet hvilke følelser som dukker opp da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder