Nye krav til familiegjenforening kan bli avvist av Stortinget

Listhaug: – Frykter Ap kan bidra til at Norge fremstår som attraktive igjen

UENIGE: Jonas Gahr Støre (Ap) har inngått to forlik med regjeringspartienes Harald Tom Nesvik og Trond Helleland (bak), men stiller seg nå i veien for en kraftig innstramning av reglene for familiegjenforening. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Ap avviser Listhaugs
familie-innstramninger

Ap klargjør nå at de ikke vil støtte regjeringens forslag til innstramninger i kravene til familiegjenforening.

Artikkelen er over tre år gammel

Forslaget om tre års arbeid eller utdanning for å få familien til Norge, og et strengt inntektskrav, kan dermed bli nedstemt i Stortinget.

– Vi hører på FNs høykommissær for flyktninger, som sier at splitting av familier hemmer integrering. Derfor avviser vi dette forslagene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Les også: Høykommissæren advarer mot for streng familiegjenforening

Slik vil regjeringen ha det

Statsminister Erna Solberg (H) og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha Stortinget med på en kraftig innstramming av reglene for familiegjenforening.

Listhaug har tidligere begrunnet dette med at innstramninger i retten til familiegjenforening kan føre til lavere tilstrømning til Norge.

I lovforslaget om innstramninger i utlendingsloven, foreslo de minimum tre års arbeid eller utdanning før personer som får opphold i Norge, kan søke familiegjenforening. I tillegg stilte de et inntektskrav på over 300 000 kroner.

Les Jonas Gahr Støres kronikk: Bedre kontroll - bedre integrering

Venstre og KrF var også uenige

Også Venstre og KrF vil kreve endringer i disse reglene. 5.april sa Venstre-leder Trine Skei Grande at forslagene var skuffende og arrogante.

Dermed vil regjeringen neppe få forslaget vedtatt i Stortinget slik det nå foreligger.

Sp, som også kan danne flertall med regjeringspartiene, har ikke tatt stilling til forslaget. Men ifølge VGs opplysninger vil ikke Sp støtte endringer i utlendingsloven som eventuelt vil falle dersom Stortinget får et annet flertall etter 2017-valget.

Søke innen tre måneder

Ap svarer nå på regjeringens innstramningsforslag, i god tid før de behandles i Stortinget. Etter et gruppemøte i Stortinget onsdag ettermiddag, lanserer Støre et alternativt forslag til reglene for familiegjenforening:

Det største opposisjonspartiet går i stedet inn for at familien kan søke om gjenforening i Norge innen tre måneder etter at referansepersonen får innvilget opphold, uten at underholdskravet slår inn. Etter tre måneder vil det bli stilt et underholdskrav, men Ap sier foreløpig ikke hvor høyt det skal være.

Ap sier også nei til at mindreårige uten kjente referansepersoner i hjemlandet, bare skal få midlertidig opphold til de fyller 18 år.

Røde Kors: Erna gir asylbarna falske forhåpninger

Går imot midlertidighet

– Vi ønsker ikke at folk som uansett skal bli i Norge, skal sette livet på vent i lang tid. Det gjelder både familiegjenforening og annen midlertidighet som regjeringen har foreslått, sier Støre til VG.

– Regjeringens modell har ingen dokumentert effekt for tilstrømningen, og vi kan med sikkerhet si at innstramningene kan motvirke integrering. Det sier også Høykommissæren. Det er en oppskrift på dårlig livskvalitet, og øker faren for varig utenforskap både for den som sitter i Norge, og de som må oppholde seg i utlandet i en årrekke mens de venter på gjenforening, legger Ap-lederen til.

Han mener at det i så fall både er dårlig for dem det gjelder, og dårlig for samfunnet.

Ap gir derimot støtte til regjeringens omstridte forslag om å kunne stenge grensene for asylsøkere i en krisesituasjon. Støre sier at regjeringen må kunne ta kontroll over grensene dersom situasjonen blir ekstrem med stor tilstrømning, men krever at regjeringen må ha trykket på knappen og mobilisert det de har, før det blir aktuelt å stenge.

Ute av kontroll

– Var tilstrømningen over Storskog i fjor en slik situasjon?

– Ja, det var i alle fall tett oppunder en slik situasjon, fordi regjeringen langt på vei selv lot situasjonen komme ut av kontroll gjennom sendrektighet. Hadde man satt inn tiltak tidligere, for eksempel økt kapasitet, ville ikke situasjonen på Storskog blitt så kritisk sier Støre.

Les også: Brukte 28 millioner på asyl-taxi

Ap går også imot forslaget om 24 års grense for familieetablering og det skjerpede botidskravet fra tre til fem år for å få permanent opphold.

Støtter fengslingshjemmel

– I stedet foreslår vi at det innføres et seks års krav til arbeid eller botid før familieetablering, sier Ap-lederen.

Samtidig sier partiet at de vil støtte det skjerpede tilknytningskravet for familiegjenforening. Ap vil også støtte forslaget om å kunne fengsle åpenbart grunnløse asylsøkere.

KrF: Håper på bredt forlik

KrF sier at Aps tilnærming til forslagene er interessant:

– Nå må regjeringspartiene ta initiativ til et bredt forlik i Stortinget, som følger opp de to brede avtalene i Stortinget, og samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, sier Geir S. Toskedal, KrFs innvandringspolitiske talsmann, til VG onsdag kveld.

Han bekrefter at forslagene til familiegjenforening fra regjeringens side, er noe av det KrF har reagert sterkest på.

Listhaug: – Puslete innstramninger

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er skuffet, men ikke overrasket over Ap, som hun mener har vinglet frem og tilbake i partiets asylpolitikk.

– Det de nå tar til orde for er dessverre for puslete innstramninger, sammenlignet med det vi trenger i den situasjonen Norge står i, sier Listhaug til VG onsdag kveld.

Hun påpeker at landet står i en uoversiktlig situasjon og at det er vanskelig å forutse hva som vil skje i fremtiden.

– Potensialet for at det kommer mange asylsøkere og at vi får en situasjon ute av kontroll kan øke med Ap sin uansvarlige linje. Det Norge nå trenger er ansvarlige politikere som sørger for en ansvarlig innvandrings- og asylpolitikk. Dessverre synes jeg det Ap nå signaliserer ikke er ansvarlig, derfor håper jeg at de endrer standpunkt under stortingsbehandlingen.

Ministeren mener tidskravet før man får permanent opphold og mulighetene for familiegjenforening, har en stor effekt på hvilket land asylsøkere velger å reise til.

– Jeg frykter at Ap, på samme måte som i fjor da de signaliserte et ønske om å ta imot 10.000 flyktninger, kan bidra til at Norge fremstår som attraktive igjen. De gjør samme feil som i fjor når de sender ut slike liberale signaler.

Listhaug legger til at deres forslag, i motsetning til hva Ap mener, vil bidra til god integrering.

– Underholdskravet, kravet om at man må kunne forsørge sin familie for å få familiegjenforening, vil stimulere til integrering. Krav om arbeid eller utdanning og forsørgerkrav vil stimulere til økt innsats for å integrere seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder