Turister angrepet av isbjørn på Svalbard

- Sov da isbjørnen angrep

Et turfølge fra Tsjekkia ble torsdag morgen angrepet av isbjørn ved Fredheim på Svalbard, og en person er skadet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi lå og sov i teltet, da jeg våknet av at isbjørnen sto oppå meg. Den gikk rett mot hodet mitt, forteller Jakúb Moravec til NRK.

Morvaec har tydelige sår på brystkassen og i ansiktet.

Zuzanna Hakova lå et annet telt enn Morvaec. Hun forteller til NRK at de våknet av det ble ropt «Bjørn! Bjørn!» i det andre teltet.

– Vi hadde et gevær på utsiden av hvert telt. I tillegg hadde vi en revolver i vårt telt. De som ble angrepet hadde ikke mulighet til å få tak i våpenet sitt, så min mor tok revolveren og skjøt bjørnen tre ganger, forteller Hakova til NRK.

Bjørnen rømte unna og ble senere avlivet av folk fra Sysselmannen.

Svalbardposten omtalte først saken. Sysselmann fikk melding om hendelsen klokken 06.20 torsdag, og rykket deretter ut med helikopter.

– Det er et utenlandsk turfølge på seks personer som har fått besøk av isbjørn på morgenkvisten. Det vi vet er at en person ble skadet i en konfrontasjon med bjørnen, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til VG.

Personen som ble angrepet ble fløyet til Longyearbyen, og legene bekrefter at vedkommende er lettere skadet, skriver NTB. En annen turfølger ble også fraktet til sykehus med frostskader – uavhengig av isbjørn-angrepet.

Skader i ansikt

Sysselmannskontoret opplyser senere at mannen som ble angrepet fikk skader i armen og ansiktet.

Gruppen som ble angrepet var på en kombinert snøscooter- og skitur på Svalbard. De overnattet i telt.

– Vi etterforsker på stedet, men har ikke total oversikt over hendelsesforløpet ennå, sier Arnesen.

FREDHEIM: Turfølget var ved Fredheim, ytterst i Tempelfjorden. Kartutsnitt fra TopoSvalbard - Norsk Polarinstitutt Foto: ,

Turfølget var ved Fredheim som ytterst i Tempelfjorden.

Isbjørn sett lenge

Lars Petter Ugland har nettopp kommet hjem fra Svalbard, og sier at han var flere turer i området rundt Fredheim og Tempelfjorden i løpet av de siste ukene.

PÅ FJORDEN: Denne isbjørnen har jaktet sel ytterst i Tempelfjorden i flere dager. Er står den med labben på en drept sel. Foto:Lars Petter Ugland,

– Det var mye snakk om at det oppholdt seg en isbjørn i området. Jeg fikk selv fotografert den ved flere anledninger, forteller Ugland.

– Jeg tror det dreier seg om den samme bjørnen som angrep teltleiren i dag. Det var i alle fall mye snakk om denne isbjørnen blant dem som reiste ut i området. Vi kunne se hvordan den jaktet sel i Tempelfjorden.

Vi så også hvordan den hoppet, danset, rullet rundt i snøen og kastet rundt med seler den hadde tatt. Ved en anledning så vi den gave et hull inne på land, før den kom ut på isen og hentet en halvt oppspist sel, som den dro meg seg inn til stedet der den hadde gravd.

FREDHEIM: Turistfølge teltet i området rundt Fredheim - ytterst i Tempelfjorden. Foto:Martin Edelsten,

Strømmer til Svalbard

Det er ventet mange tilreisende til Svalbard i forbindelse med den totale solformørkelsen fredag.

LES OGSÅ: Cruise-rush til solformørkelsen

Allerede for to måneder siden la Sysselmannen ut praktisk informasjon til de tilreisende. Der er bjørnefaren et viktig moment og personer som ønsker å forlate bebyggelsen «må ha tilstrekkelig isbjørnbeskyttelse».

Det siste dødelige isbjørnangrepet på Svalbard var i 2011 da en britisk skolegruppe ble angrepet. En 17 år gammel elev mistet livet. Han medelever fortalte om rystende inntrykk da de ble angrepet, og om hvordan de kunne høre eleven skrek da han ble angrepet.

Så isbjørn

Martin Edelsteen forteller han kjørte i scooterfølge ved Fredheim for noen dager siden.

– Gruppen foran oss observert isbjørn ved iskanten ytterst i Tempelfjorden. Dette var ikke langt unna der teltet til denne gruppen har stått, sier Edelsteen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder