Vimpelcom-saken: Her løslates Jo Lunder fra varetekt

Sent tirsdag kveld kom den tidligere Vimpelcom-sjefen ut av porten i Oslo fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Heller ikke Borgarting lagmannsrett mener det er grunn til å holde ham varetektsfengslet for korrupsjonssiktelsen.

Dermed slapp Lunder ut, etter at han ble pågrepet og varetektsfengslet i forrige uke. Han kom ut av Oslo fengsel i 22.10-tiden tirsdag kveld, sammen senioradvokat Nils Christian Langtvedt, som representerer hans forsvarer Cato Schiøtz.

– Han ønsker ikke å prate fordi det har vært en stor påkjenning. Han trenger ro med familien, men vi forstår at flere vil ha avklaring i saken, sier Langtvedt.

– Skulle aldri vært pågrepet

Sammen med Lunder hastet han inn i en ventende taxi tirsdag kveld.

– Jo Lunder skulle aldri vært pågrepet. Vi er tilfreds med at både tingretten og lagmannsretten har bekreftet dette, sier Langtvedt på telefon til VG senere tirsdag kveld.

Borgarting lagmannsrett kom til sin beslutning med dissens. Et flertall på to dommere kom under tvil frem til at anken skulle forkastes.

– Vi vant 2-1. Anken ble forkastet og grunnlaget til fengsling er ikke til stede. Vi regner med at han blir løslatt i løpet av kvelden, sier hans advokat Cato Schiøtz til VG.

Anker ikke

Økokrim opplyser i en pressemelding at de ikke har anket avgjørelsen.

«Økokrim vil fortsette etterforskningen, i samarbeid med utenlandske myndigheter, med sikte på å avklare hvorvidt det er grunnlag for straffansvar», heter det videre i pressemeldingen.

Få oversikt: 10 spørsmål og svar om Vimpelcom-saken

Benekter korrupsjon

– Han har hele tiden benektet dette. Han er selvfølgelig veldig glad for avgjørelsen. Det er veldig sjeldent at Økokrim ikke får medhold for varetektsfengsling og det er enda sjeldnere at vurderingen er manglende straffskyld, sier Schiøtz til VG.

Påtalemyndigheten begjærte sist fredag Lunder varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett, som mente Lunder skal løslates. Økokrim anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett, som nå altså har kommet frem til samme konklusjon.

VG mener: Hver stein må snus i Telenor

Økokrims siktelse førte i forrige uke til at Jo Lunder ble permittert fra toppjobben sin som konsernsjef for den norske rederen John Fredriksen i Fredriksen-gruppen. Like etter ble det kjent at Lunder trekker seg fra styrevervet i John Fredriksens riggselskap North Atlantic Drilling.

Stridsspørsmålet

Konkret er han siktet for en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits, som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder tiltrådte som sjef i selskapet.

Takilant er et såkalt postkasseselskap, som i realiteten skal være eid av presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova.

Det er på det rene at Lunder samtykket i at selskapet utbetalte beløpet som siktelsen omfatter. Det sentrale spørsmålet er imidlertid om han på dette tidspunkt visste at pengene sannsynligvis var bestikkelser til presidentdatteren, fastslo Oslo tingrett forrige uke.

LØSLATT: Tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder forlot Oslo fengsel og forsvant i en taxi like over klokken 22 tirsdag kveld. Foto: MATTIS SANDBLAD , VG

«Lagmannsretten bemerker at det ikke er bestridt at Jo Lunder personlig ga klarsignal til at utbetalingene omhandlet i siktelsen skulle gjennomføres. Spørsmålet er om det er skjellig grunn til å mistenke at han forsto eller holdt det for mest sannsynlig at utbetalingene er en utilbørlig fordel som nevnt ovenfor, eller om han tenkte at utbetalingene kunne være en utilbørlig fordel, men bevisst valgte å gi klarsignal til utbetalingene selv om så skulle være tilfelle (dolus eventualis)», heter det i kjennelsen fra lagmannsretten.

Les alt om Vimpelcom-saken her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder