FORSINKET: Erling Iversen (96) fikk vitnemålet fra folkeskolen på Titran i Frøya kommune 83 år etter at han fullførte skolegangen. Fungerende rådmann i kommunen, Beate Sandvik Meland, overrakte han vitnemålet.

FORSINKET: Erling Iversen (96) fikk vitnemålet fra folkeskolen på Titran i Frøya kommune 83 år etter at han fullførte skolegangen. Fungerende rådmann i kommunen, Beate Sandvik Meland, overrakte han vitnemålet. Foto:Lena Jørgensen,

Krigshelt fikk vitnemål 83 år for sent

Til tross for at klassens beste elev aldri leste mye lekser, fikk han toppkarakterer på vitnemålet som dukket opp 83 år på etterskudd.

Ragnhild Aarø Njie
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Erling Iversen er trolig den i Norge som ble uteksaminert fra folkeskolen i høyest alder. Hvordan det endte opp slik, er han ikke helt sikker på.

– Jeg gikk opp til eksamen et år for tidlig. Da fikk jeg beskjed om at jeg kunne slutte før tiden. Jeg var den eldste i søskenflokken, og måtte bli med far ut på sjøen for å fiske. Jeg hadde ikke noe imot å dra ut på havet, sier 96-åringen.

Det var lokalavisen Frøya som først omtalte saken.

Les også: Her får Marie (103) vitnemålet sitt

I 1932 avla han eksamen ved Titran folkeskole i Sør-Frøya Kommune, men vitnemålet fikk han først 83 år senere, etter at sønnen Roald Iversen tok kontakt med oppvekstetaten i kommunen.

– De synes det var utrolig at en mann på 96 år kunne motta vitnemålet sitt etter 83 år. De lette i skoleprotokoller og i riksarkivet, og etter mye arbeid kom all informasjonen til rette, forteller Roald.

Les også: Her er VG-lesernes sterke krigshistorier

Erling ble overrakt vitnemålet hjemme hos sønnen sin Roald. Det var flere fra Erlings tidligere hjemkommune, Frøya, tilstede.

– Pappa fikk toppkarakterer i alle fag. På den tiden var den høyeste karakteren 1.0 på en skala fra 1.0 til 4.0 Han fikk 1.0 i åtte av de tolv fagene han tok, og 1.5 i fire fag. Han var klassen beste elev, forteller sønnen.

Erling mener det at han leste mye kan være en mulig forklaring på de uvanlig gode karakterene.

Les også: Dag-Magnus (15) har vitnemålet ingen kan slå

Jeg leste alt jeg fikk fatt på, men at jeg leste så mye lekser, det tror jeg ikke.

Krigshelt

Til tross for de gode karakterene vurderte Erling aldri å studere videre.

- Akademia og videre skolegang var fremmedord. Folk hadde ikke penger på den tiden. Det var under den tiden man kaller fattigmanns-Norge. Skulle jeg ha fortsatt videre på skolen måtte jeg ha flyttet til Trondheim, sier Iversen.

Istedenfor skulle Erling ende opp som krigshelt. Som 20-åring deltok han i en strabasiøs reise med fiskeskøyta «Roald». Ved en tilfeldighet hadde han fått høre at naboen manglet en mann til å delta i et fraktoppdrag.

Jeg sier ofte at tilfeldighetene avgjør mye i livene våre. Jeg jobbet som fisker og manglet et oppdrag.

Les også: Her blir Norges nye krigshelt hedret

På skuta risikerte han livet for å berge Norges gullbeholdning fra tyskerne.

Først i ettertid forstod han og de andre om bord på skuta hva de var en del av. 9. april ble 50 tonn gull til en verdi av 240 millioner kroner smuglet ut av Oslo til Lillehammer.

Gullet ble videre med lastebiler, tog og fiskeskøyter fra Nordmøre til Frøya i Sør-Trøndelag.

Deretter ble gullet fraktet videre nordover via fiskeskøytene «Stølvåg» og «Alfhild II» til Tromsø.

Etter ferden med Roald deltok Erling og arbeidskameratene i flere oppdrag for motstandsbevegelsen.

Senere tjenestegjorde han i flere år i Heimevernet, der han endte opp med å bli sjef.

I mai i år mottok han Regjeringens minnesmedalje for sin heltemodige innsats.

Det er fint å bli husket på, sier 96-åringen, og titter ned på vitnemålet han skulle mottatt for 83 år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder