RÅDGIR: Stein Erik Hagen gir 100 millioner kroner til prostata-forskning. Det vil blant annet komme Radiumhospitalet til gode, hvor overlege og urolog Karol Axcrona er sentral. De gir i dag kreftråd til norske menn. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

Hagens kreftråd: Be fastlegen blodteste deg

Prostatakreft-opererte Stein Erik Hagen og en av landets fremste krefteksperter ber norske menn be om en ekstra blodprøve neste gang de er hos fastlegen. - Det kan redde livet ditt, sier Hagen.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

VG skrev i går at Stein Erik Hagen gir 100 millioner kroner for å finne ut årsakene til at risikoen for å dø av prostata-kreft er dobbelt så høy i Norge som i USA.

Rammer hver femte mann med kreft

Hver femte mann som dør av kreft i Norge, dør av prostatakreft. Antallet som får prostatakreft hvert år har økt fra 4000 til 5000 fra 2011 til 2012. Årlig dør vel tusen menn av prostatakreft.

- Når dere er på kontroll hos fastlegen, be dem sjekke «PSA», et enzym som produseres i overflatecellene på prostatakjertelen. Innholdet av PSA i blodet er ofte høyere hos menn med prostatakreft. Sannsynligheten for å overleve prostatakreft er større jo tidligere den oppdages, sier Hagen og legger til:

- Menn er vant til å forsikre seg og sitt. Blodprøven er som en forsikring, ikke mot brann, men mot faren for å dø av kreft, sier Hagen.

Fikk kreft

Han fikk kreft for to år siden og det ble oppdaget at hans PSA-verdier hadde steget. Hagen ble operert og er nå kreftfri.

Hagen får støtte av overlege og urolog Karol Axcrona ved Radiumhospitalet.

- Det er lov å spørre fastlegen sin om du kan bli testet med PSA-blodprøven, sier Axcrona, som er en av de som opererer flest pasienter i Norge for prostatakreft.

Hagen tar også til orde for at det gjennomføres en nasjonal screening av menn, slik kvinner har mammografi for å oppdage brystkreft.

- Flere enn brystkreft

- Det bør innføres en ordning med screening av menn slik mammografi-ordningen er for kvinner, sier Hagen og legger til:

- Det er flere menn som dør av prostatakreft enn det er kvinner som dør av brystkreft. Det er på tide at myndighetene griper fatt i den utfordringen. Jeg tror det kan ha noe med at vår sykdom, i stor grad rammer menn opp i livet. Det har ikke samme fokus.

Full støtte

Axcrona støtter screening-forslaget fullt ut.

- En slik screening kan til å begynne med gjennomføres som et nasjonalt forskningsprosjekt.

Han fremholder at prostatakreft rammer hardt.

- Livskvaliteten til flere tusen menn i Norge er drastisk redusert som følge av sykdommen. Mange menn med fremskredet prostatakreft lider av smerter, følgetilstander av lav blodprosent, bivirkninger av hormonbehandling og cellegift. Også familiene deres blir rammet slik at store deler av samfunnet blir påvirket av denne sykdommen. Ofte går det mer enn ti år fra pasientene får påvist prostatakreft til at de eventuelt dør av sykdommen slik at det for mange menn er en kronisk lidelse.

- Pasientene dør med sykdommen og ikke av den?

- Ja, det er en generell holdning, også blant fagfolk, at pasientene dør med og ikke av sin sykdom. Dette gjør at sykdommen ikke havner høyere på dagsordenen.

- En annen årsak til den holdningen er at det ofte er eldre menn som dør av prostatakreft. Disse gjør ikke stemmen sin hørt i samfunnet. Til tross for at det er en sykdom som veldig mange liv, er den lite i fokus, sier Axcrona.

Mer om

  1. Sykehus

Flere artikler

  1. Ni av ti får ereksjonsproblemer etter prostatakreft

  2. Advarer mot prostata-test

  3. Pluss content

    Rammes hardere: Fikk brystkreft som 23-åring

  4. Ny forskning: Kan oppdage kreft med blodprøve

  5. Fra 2021 får alle 55-åringer tilbud om å screenes for tarmkreft: – Undersøkelsen reddet meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder