KRITISK: Næringsminister Monica Mæland (H) måtte svare for statsbedriftenes holdning til samfunnsansvar i Stortinget onsdag formiddag. Bildet er tatt ved et tidligere besøk i Stortinget. Foto: Helge Mikalsen VG

Kritiserer tause statsselskaper

Mæland i Stortinget: Dette burde Staten fått vite tidligere

Næringsminister Monica Mæland (H) fikk kritikk i Stortinget onsdag, for at hun ikke passer bedre på etikken i de statseide selskapene. Det gjelder ikke bare DNB, men også Yara, Telenor, Hydro og Statoil.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Oppfølgingen av statsselskapenes syn på samfunnsansvar er på langt nær god nok, sa Venstre-nestleder Terje Breivik i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Bakteppet er avsløringene av DNBs rolle fra Luxembourg med å hjelpe nordmenn til å lage selskaper i skatteparadiser.

Onsdag morgen går Per Olaf Lundteigen (Sp) ut i VG og krever høringer om DNBs rolle.

I Stortinget gikk Mæland langt i å erkjenne at dialogen med selskapene ikke har vært god nok:

Burde vært opplyst

–Jeg skulle ønske at dette var opplysninger som fremkom i vår eierdialog. Dette er forhold tilbake i tid, og som burde fremkommet for mange år siden. Når ikke det har skjedd, er jeg glad for at vi nå får offentlighet rundt dette, slik at vi kan gripe fatt i enkeltsaker og følge opp det enkelte selskap, sa Mæland i Stortinget.

Hun ble kraftig utfordret av Hans Olav Syversen (KrF) som tok opp avsløringene om at DNB i Luxembourg har hjulpet nordmenn med å etablere selskaper i skatteparadis.

Les også: Joly ber Økokrim etterforske

Flere selskaper innblandet

Aftenposten navngir i dag Håkon E. Hansen og Jarle Mortensen som mulige hovedpersoner i denne DNB-affæren. Hansen er nylig utnevnt daglig leder i DNB Private Banking, mens Mortensen er divisjonsdirektør i DNB med ansvar for bedriftsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum.

Hans Olav Syversen ramset opp andre deleide statlige selskap som også er i søkelyset for korrupsjonssaker i de siste, som Yara, Statoil, Telenor og Hydro.

– Ifølge eierskapsmeldingen er selskapene pålagt å jobbe målerettet for å følge sitt samfunnsansvar, knyttet til antikorrupsjon og åpenhet. Hvordan mener statsråden at disse reglene etterleves, spurte Syversen.

Sjekker norsk lovgivning

– Vi har forsterket våre forventninger, svarte Mæland.

I tillegg har Næringsdepartementet engasjert det internasjonale revisjonsselskapet PwC for å se på norsk lovgivning og hvordan den står seg i forhold til amerikansk og britisk lovgivning.

Mæland viste også til at hun har bedt om en rapport fra DNBs styre innen en uke, om avsløringene i de såkalte Panama Papers.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder