VILLE IKKE SVARE: Jan Tore Sanner (H) mener ingenting om hjemkommunen Bærum og kommunesammenslåing. Her med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (bak) og finansminister Siv Jensen i Stortinget onsdag formiddag. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Sp-Vedum heier på alliansefrie Bærum

Jan Tore Sanner vil ikke svare på om hjemkommunen bør gå sammen med Oslo

Sp gir full støtte til Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) og hennes kamp for å hindre kommunesammenslåing med Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Lenge leve Bærum!

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedrum møter VG i Stortinget med hevet knyttneve.

Bakteppet er Bærums-ordførerens blanke avvisning av frieriet fra Oslo Høyres leder Nikolai Astrup, som i VG tirsdag anbefalte at Oslo og Bærum slår seg sammen.

Nei til å bli bydel

– Det er ikke noe mer legitimt for Bærum å slåss mot å bli spist av nabokommunen, enn for andre kommuner. Jeg forstår inderlig godt ordføreren når hun sier at Bærum ikke må bli en bydel i Oslo. Bærum er en stor og robust kommune, men folk i Trysil har akkurat samme følelsen når de sier nei til å bli en del av Elverum kommune, sier Vedum.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog besvarte frieriet med å ønske seg tettere samarbeid med Oslo, men avviste altså en kommunesammenslåing med hovedstaden.

Nikolai Astrup sa til VG at Askers planer om å slå seg sammen med Hurum og Røyken endrer spillet for Bærums del. Også planene om en storregion med de nåværende fylkene Akershus, Buskerud og Østfold kunne åpne for at Oslo og Bærum går nærmere hverandre, i det minste fant en modell for å samarbeide i plansaker og samferdselssaker.

Bærum er ikke bare Norges femte største kommune, det er også hjemkommunen til kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som skal gjennomføre regjeringens kommunereform med mål om å redusere antallet kommuner i Norge.

Hvem er Sanner enig med?

Nå sender Trygve Slagsvold Vedum spørsmålet videre til kommunalminister og Bærums-mann Sanner:

– Er han enig med Oslo Høyres leder i at Oslo og Bærum bør starte en prosess for å kommunesammenslåing, eller er han enig med ordføreren i Bærum om at et tettere samarbeid meellom de to kommunene er en bedre løsning, spør Sp-lederen.

– Bør ikke Bærum og Oslo ta den samme nabopraten som andre kommuner er pålagt?

– Nei. Det er helt vanvittig at kommuner som Brom er for liten. Eller Stavanger og Sandnes for den saks skyld. Dette er jo kjempestore kommuner i norsk sammenheng. De risikerer stordrifts-ulemper, blir vanskeligere å drive. Uansett hvor store kommunene er, mener Sanner at de bør slå seg sammen med noen. Det er ingen logikk i det, sier han.

– Leve Bærum, legger han til.

Norges nest minste sa nei

I Modalen med 372 innbyggere, mener folk det samme som ordføreren i Bærum: 95 prosent av innbyggerne sa mandag nei til en storkommune i Nordhordland.

– Men i så fall er kanskje Modalen, Norges nest minste kommune, og andre småkommuner ikke store nok?

– Det må folk der vurdere selv. Hvis de mener kommunen er stor nok, så vet de det bedre enn Jan Tore Sanner som bor i Bærum, sier Vedum.

– Lokal debatt

Jan Tore Sanner vil imidlertid ikke svare på om Bærum er stor nok, eller om kommuen etter hans syn bør gå sammen med Oslo. Eller ikke:

– Jeg kommenterer ikke enkeltkommuner. Jeg har vært helt konsekvent i at jeg ikke går ut og peker på eller kommenterer enkeltkommuner. Nå er dette en lokal debatt, sier kommunalministeren til VG.

– Skal alle gjennomføre nabopraten, også Oslo og Bærum?

– Det vår ekspertgruppe sa, var at Oslo er stor nok. MEn dete er en diskusjon som nå går lokalt, og jeg har altså ikke tenkt å kommentere enkelt-kommuner.

– Er Bærum også stor nok?

– Det er noe de må vurdere lokalt, sier Sanner.

Abid Raja (V) fra Akershus sier til VG at Bærum vil miste sitt særpreg dersom kommunen går sammen med Oslo:

– Jeg vil sterkt fraråde dette eksperimentet. Jeg vil heller at Akershus og Oslo fylke slår seg sammen i en stor region som kan samordne, særlig på samferdsel. Derfor ber jeg Nikolai Astrup skrote forslaget, sier Venstre-representanten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder