TAXIBØLGEN: Utlendingsdirektoratet bestilte drosjeturer, blant annet til og fra her - på Refstad asylmottak i Oslo. Foto: STEIN J BJØRGE Aftenposten

UDI brukte over 76.000 kroner på taxi i fjor - hver dag

Da asylbølgen rullet over Norge i fjor bestilte UDI drosjetransport for over 28 millioner kroner. Blant annet fordi de ikke kunne vente på bussen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det viser nye tall som Utlendingsdirektoratet (UDI) har utarbeidet for VG.

Årsforbruket av taxi i 2015 var mer enn ti millioner kroner høyere enn i 2014. Og i de tre første månedene av 2016 har UDI allerede brukt over 13 millioner på det samme.

Les også: Nå skal tusenvis av asylsøkere flyttes

I tillegg til drosjetransport fraktes asylsøkere og flyktninger med buss, tog og fly. Og totalt kjøpte UDI transporttjenester i 2015 for hele 85,2 millioner kroner, viser tallene.

Her kan du se en stor oversikt over asyl-året i Norge 2015.

Stort transportbehov

I en epost til VG skriver presserådgiver Kristian N. Stakset-Gundersen i UDI:

– I 2015 økte transportutgiftene betydelig mot slutten av året, mye på grunn av at store grupper nyankomne asylsøkere fortløpende måtte flyttes fra ankomstsentrene og ut til midlertidige asylmottaksløsninger. Disse midlertidige løsningene har UDI den siste tiden jobbet med å avvikle, og flytter fortløpende beboerne der ut til vanlige asylmottak. Det har medført et stort transportbehov også i 2016, skriver han, og legger til:

– Ankomstene av asylsøkere til Norge er nå lave, og det betyr mindre behov for transport til og mellom asylmottak fremover dersom ikke ankomstene får en ny oppsving. Det er allikevel mange flere beboere i norske asylmottak nå enn på samme tid i fjor, og med det følger et økt behov for andre typer transportoppdrag. Personer skal transporteres til forskjellige offentlige tilbud og tjenester, og til intervju hos UDI, for eksempel.

Les også: Slik var kjønnsfordelingen blant asylsøkere i 2015

Over 31.000 til Norge

I fjor kom 31.145 personer til Norge for å søke asyl. Aldri før har så mange kommet til Norge, og det er nær en dobling fra den forrige rekorden på 18.000 asylsøkere i løpet av et år.

Da asyltallene for 2015 ble lagt frem i januar uttalte UDI-direktør Frode Forfang at nesten halvparten av ankomstene skjedde i årets to siste måneder.

På det meste kom over 2500 asylsøkere i uken til Norge i fjor.

Kunne ikke vente på buss

De høye taxikostnadene forklarer Stakset-Gundersen slik:

– Den økte bruken skyldes først og fremst et økt transportbehov generelt, men også at UDIs rammeavtaler på transporttjenester ikke var dimensjonert for den voldsomme økningen i transportbehov som vi opplevde utover høsten 2015. Det hendte at vi måtte bruke taxi til større og lengre transportoppdrag i stedet for buss grunn av manglende tilgjengelighet hos leverandørene eller på grunn av kjøre-/hviletidsbestemmelser, skriver han.

– Transport kunne ved mange anledninger dessuten ikke vente til buss ble tilgjengelig, fordi det stadig kom nye asylsøkere inn og vi var avhengige av å flytte personer raskt for å omdisponere plasser i et mottakssystem under sterkt press. Taxi benyttes for øvrig fortrinnsvis til transport av mindre grupper over kortere distanser. Gjennomsnittlig pris for en taxireise for UDI var i 2015 på 340 kroner. Oppsummeringsvis er det slik at brorparten av de som reiser over større avstander til kurante tider, reiser med buss. Dette er den foretrukne løsninger i de fleste tilfeller.»

Les også: Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne får bli

Utlendingsdirektoratet hadde ikke anledning til å kommentere sine egne tall onsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder