PATRULJERER: Odins soldater patruljerer gatene i Drammen.
PATRULJERER: Odins soldater patruljerer gatene i Drammen. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Tajik om Odins soldater: – Som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner

Odins soldater: Grove og krenkende uttalelser

INNENRIKS

I likhet med statsministeren tar Hadia Tajik avstand fra Odins soldater. Lederen for gruppa mener politikerne ikke forstår hva de står for.

Publisert: Oppdatert: 23.02.16 21:06

Nestleder for Arbeiderpartiet Hadia Tajik sier til VG at Odins soldater utfordrer reglene Norge har mot privat vaktvirksomhet, og mener de ikke på noen måte er nære ved å innfri reglene for dette.

– Det blir som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner eller borgervernere. Det er svært uønsket og uheldig for landet vårt, ødeleggende.

Odins soldater: Hevder de har etablert lokallag i flere norske byer

– Det er lovlig å stå i gatene med jakke, emblem og et standpunkt, men det er ikke slik at vi skal gjøre som Ellingsen gjør, nemlig å invitere til at denne typen grupperinger skal innta en slik vaktrolle, sier hun.

Tirsdag ettermiddag skriver NRK at gruppelederen for SV i Stavanger har anmeldt Odins soldater til politiet.

Full krangel blant regjeringspartiene

Debatten om Odins soldater raser blant regjeringspolitikerne etter at medlem av justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp), uttalte til NRK at han mente at gruppen fortjente honnør.

Les også: Odins soldater på første patrulje i Norge

Tajik mener det er to oppsiktsvekkende aspekter ved Ellingsens uttalelser.

– Det ene er at han har en så naiv tilnærming til verdigrunnlaget denne gruppen representerer. De lefler med det høyreekstreme, og derfor er det svært uheldig å si noe så naivt som han gjør, sier hun.

Hun mener det også at Ellingsens uttalelser går langt i å antyde at norsk politi ikke er i stand til å ivareta tryggheten til norske borgere, og at det derfor er behov for tryggheten Ellingsen mener Odins soldater representerer.

Les også: Finske myndigheter bekymret over Odins soldater

– Det er spesielt overraskende fordi han representerer det samme partiet som justisministeren, og det er Anundsen som skal sikre at politiet i Norge kan gjøre jobben sin.

Alte om statsministeren: Dårlig kunnskap

Lederen av Odins soldater er opprørt over både Tajik og Solbergs uttalelser, og mener at de ikke vet hva gruppen bedriver.

– Det er ganske grove og krenkende påstander som Tajik ikke har grunnlag for. Vi har medlemmer fra alle politiske partier i gruppen, så hvilken dekning har hun for å si at vi er uheldige for landet, sier Ronny Alte til VG

Han mener koblingen mot det høyreekstreme er medieskapt, og at gruppen i Norge ikke står for det samme som gruppen i Finland.

– Vi driver på vår måte, og de 17 andre landene hvor gruppen eksisterer får drive på sin måte, sier Alte.

Les også: Vil møte Odins soldater med røde nisseluer

– Men hva tenker du om at statsministeren sier at dere ikke har noen plass i arbeidet for å trygge gatene, og at dere står for farlig verdisyn?

– Jeg setter det på kontoen for dårlig kunnskap og jeg mener hun burde plukke opp telefonen og ringe til meg for å finne ut hva vi står for. Vi har nulltoleranse for vold og rasisme, og vi er ikke innvandringsfiendtlige.

– Men tidligere har du innrømmet overfor VG at det finnes personer med rasistiske tendenser i gruppen?

– Ja, det gjør det, men kommer de med rasistiske ytringer så blir de kastet ut. Jeg synes det er rart at det blir så mye oppstyr, men samtidig synes jeg det er fint at det blir diskutert på stortingsnivå.

Les også: Derfor bruker Pegida «norsk» flagg

Her kan du lese mer om