Stor frustrasjon over Giskes romjuls-støtte til Listhaug

Støre måtte justere kursen timer etter opprør i Ap-gruppa

KURSSKIFTE? Ap-ledelsen fikk kritikk for ha lagt Ap for nært Frp på Aps gruppemøte forrige uke. Her er leder Jonas Gahr Støre partileder, nestlederne : Hadia Tajik (t.h.) og Trond Giske (t.v.) og partisekretær Kjersti Stenseng etter landsmøtet i fjor. Foto: Helge Mikalsen , VG

Rabaldermøte da Jonas og Trond var på reise

Frustrasjon og oppgitthet over det som ble oppfattet en klam omfavnelse av Frps asyl-innstramminger, utløste et kraftig opprør mot partiledelsen på Aps gruppemøte forrige onsdag.

 • Pål Ertzaas
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

Mens partileder Jonas Gahr Støre var i Davos i Sveits, og nestleder Trond Giske var på Stord for å holde foredrag på høyskolen, gikk rundt 25 representanter på talerstolen bak lukkede dører i Stortingets kinosal.

Ifølge en rekke kilder sentralt i Ap, ble partiledelsen nærmest beordret til å endre Aps kurs med en gang – vekk fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) restriktive politikk og tøffe retorikk.

Minst et titall representanter lot frustrasjonen få utløp, og deltok i opprøret mot asyl-rollen de mener ledelsen har ført Ap inn i.

Og den kraftige kritikken, som raskt ble videreformidlet til Støre som befant seg på World Economic Forum i Davos, skal ha gjort inntrykk på partilederen:

Kun timer etter at rabaldermøtet var over, gikk partilederen ut med et utspill der tonen er tydelig forandret, og avstanden til Frp klart understreket. I tillegg til å ta avstand fra to sentrale punktet i Listhaugs tiltak, trakk Støre til slutt opp en kraftig skillelinje mellom partiene:

– Det kan se ut som om Frp mener man skal gjøre det ubehagelig for innvandrere å være i Norge, fordi det vil avskrekke folk fra å komme. Det er totalt misforstått, sa Støre i VG-intervjuet.

– Uttalelsene skapte frustrasjon

PROBLEMSKAPER: Da Ap nærmest omfavnet tiltakene lansert av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) rant det over for mange Ap-politikere. Foto: Harald Henden , VG

Ap inngikk i høst kompromisser – gjerne omtalt som «asyl-forliket» – med regjeringspartiene Høyre og Frp, samt KrF, Sp og Venstre, om innstramminger i asyl- og flyktningpolitikken etter den store tilstrømmingen gjennom høsten i fjor.

– Gruppen støtter kompromisset, men det er håndteringen og uttalelsene etterpå som har skapt frustrasjonen, sier en stortingsrepresentant til VG.

Problemene eskalerte i romjulen.

Da rykket innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ut 40 forslag til en rekke konkrete innstramminger, blant annet ved å utvide perioden før permanent opphold gis fra tre til fem år, at asylsøkere skal returneres hvis forholdene i hjemlandet bedres, og at asylsøkere skal kunne forsørge seg selv før de får permanent opphold.

– Mange av oss mente Frp gikk langt utenfor hva avtalen åpnet for, men i stedet for å sette ned foten, gikk ledelsen ut og nærmest omfavnet forslagene, sier en frustrert stortingsrepresentant til VG.

VG-intervju trekkes frem

Flere representanter sier – så lenge de ikke blir sitert med navn – at nestleder Trond Giskes intervju i VG hvor han nærmest freder Listhaugs asyl-innstramminger var bunnpunktet i ledelsens håndtering.

Giske selv var ikke på gruppemøtet, og sier han uansett ikke vil kommentere debatten på interne gruppemøter:

OMSTRIDT: Ap-nestleder Trond Giske uttalelser i et VG-intervju i romjulen omtales som et «arbeidsuhell» i deler av Ap, men Giske står for uttalelsene sine. Foto: Robert S. Eik , VG

– Jeg sa i VG at regjeringen er for dårlig på integreringspolitikken, men at tiltakene i innvandringspolitikken i hovedsak følger den strenge og rettferdige linjen fra Stoltenberg-regjeringen og forliket fra i høst. Det var forankret i partiledelsen, har bred tilslutning i partiet og står fast, sier Giske til VG.

Blant Giskes støttespillere blir intervjuet omtalt som et «arbeidsuhell». Han vil ikke kommentere uttrykket, men forsvarer uttalelsene han ga:

– Jeg står for uttalelsene i intervjuet, men overskriften om at jeg «freder Listhaug» må stå for VGs regning, sier Giske.

Human tradisjon oppleves truet

Men også Jonas Gahr Støres håndtering får kritikk.

– Bare timer etter gruppemøtet skal Jonas ha fått beskjed, og rykket da ut fra Davos med kritikk av Listhaug. Det var tydelig at budskapet ble oppfattet, sier en kilde som deltok i «opprøret» mot asylsituasjonen Ap har havnet i.

Blant partiets mer erfarne politikere er det også en frykt for hva slags situasjon Arbeiderpartiet kan sette seg i på lang sikt dersom de blir oppfattet som et parti som omfavner Frps innstrammingstiltak.

PÅ TUR: Ap-leder Jonas Gahr Støre var i Davis under rabaldermøtet, men rykket etterpå ut med kritikk av regjeringen. Foto: Helge Mikalsen , VG

Erfarne Ap-representanter mener partiets lange tradisjon som et humant parti er truet dersom man fortsetter å la seg klistre opp til Frps asylpolitikk.

Overfor VG pekes det også på at dersom målet med den milde tonen mot Frp har vært å skaffe Ap innvandringskritiske velgere er det også feilslått:

– Alle ser vel målingene, vi får ikke akkurat noe løft der heller, sier en frustrert representant, og fikk det bekreftet igjen torsdag: Da kom en ny måling i Dagens Næringsliv som viste at Ap tapte falt til sitt laveste nivå etter at Støre overtok: Ned 3,1 prosentpoeng til 32,5. Høyre og Frp gikk mest opp.

Taus Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville torsdag kveld ikke svare på spørsmål om det interne asylbråket, og sendte i stedet ballen videre til nestleder Hadia Tajik.

Hun var på rabaldermøtet, men ville heller ikke stille til intervju med VG. I stedet sendte hun hun skriftlige svar som i liten grad handler om det interne bråket:

SMS-SVAR: Ap-nestleder Hadia Tajik deltok på rabaldermøtet, men ville svare skriftlig på spørsmål om bråket. Her etter et tidligere møte om asylpolitikk i Stortinget. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

«Både blant våre velgere og i vår stortingsgruppe er det tydelige og sterke meninger i denne diskusjonen» skriver Tajik, før hun i stedet skriver mye om alt det er enighet om i Ap.

På spørsmål om hvordan Støre ble informert, og hvordan han reagerte, etter rabaldermøtet, svarer Tajik at Støre fikk en orientering og dermed også en forsikring om at han kunne gå ut med to kritiske konklusjoner allerede da. Resten av forslagene skal partiet ta stilling til senere.

Les også

 1. Rabaldermøte da Jonas og Trond var på reise

  Frustrasjon og oppgitthet over det som ble oppfattet en klam omfavnelse av Frps asyl-innstramminger, utløste et kraftig…
 2. Arbeiderpartiet på sitt laveste med Støre som leder

  Arbeiderpartiet faller til det laveste nivået siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder, viser januarmålingen til…
 3. Ap: Frykter økt kø hos domstolene

  At Utlendingsnemnda taper en av fem saker i retten, tror Helga Pedersen (Ap) kan føre til at flere utlendinger vil…
 4. Asyldebatten: Støre i strupen på Listhaug

  DAVOS (VG) Jonas Gahr Støre mener Ap bør si nei til to sentrale asylforslag fra regjeringen, og er kritisk til Sylvi…
 5. Ap under 30 prosent på ny måling

  For første gang siden Jonas Gahr Støre overtok som…
 6. Støre angriper regjeringens flyktningretorikk

  Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solbergs budskap om hverdagsintegrering først og fremst må rettes mot…
 7. Ekspert: - Opplagt at Listhaug har behov for å vise handlekraft

  Eksperter spår tøffe runder i Stortinget for Sylvi Listhaug og regjeringspartiene om asylinnstrammingene.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Jonas Gahr Støre

Flere artikler

 1. Hanne Skartveit: Ny maktkamp i Ap

 2. Aftenposten: Tajik holdt utenfor ledergruppe i julen

 3. Støre etter krisemøte om Giske: – Vi tror på varslerne

 4. Listhaug ber Støre beklage: Hengte redaktør ut til tørk under karikaturstriden

 5. Tajik om Giske-varslene: Reagerer som jurist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder