KARANTENE: En ansatt og en beboer er i karantene etter at de to er smittet. Foto: Helge Mikalsen, VG

Corona-utbrudd på nytt sykehjem

En beboer og en ansatt på Skedsmotun bo- og behandlingssenter er smittet med coronaviruset, får VG bekreftet av ordfører av Jørgen Vik etter krisemøter.

  • Eiliv Frich Flydal
  • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over 72 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

VG får bekreftet at det er påvist smitte med coronavirus hos en pasient ved Skedsmotun bo- og behandlingssenter i Lillestrøm kommune.

– Jeg kan bekrefte at på et sykehjem med seks avdelinger så har en eldre beboer og en ansatt testet positivt for coronaviruset, sier ordfører i Lillestrøm Jørgen Vik (Ap) til VG.

Institusjonen har rundt 100 plasser. 40.000 personer bor på sykehjem i Norge, i all hovedsak eldre personer som også er mest utsatt for smitte og sykdom fra coronaviruset, som nå sprer seg i Europa. Viruset kan gi kraftige luftveisinfeksjoner.

– De ansatte ved sykehjemmet har meget god erfaring med smittevern fra andre sykdommer og har skjermet den aktuelle pasienten. Pasienten bor her fortsatt. Den ansatte er hjemme i karantene, sier ordføreren.

Et selskap i starten av mars er av interesse for kommunen:

– Vi vet nå at det var tre smittede på samme selskap: vår beboer, vår ansatt og en person utenfra. Man vet ikke hvilken vei smitten har gått eller om smitten på sykehjemmet kom inn under denne sammenkomsten, understreker Vik overfor VG.

ADVARSLER: PÅ norske sykehjem henger det advarsler som forteller alle hva de skal huske på. Foto: Gisle Oddstad, VG

Flere i karantene

– Ansatte og pårørende ble informert i går. Vi har en god dialog med sykehuset om tilfellet. Ansatte som har hatt kontakt med en av de to smittede og som har symptomer, blir nå testet for coronaviruset. Flere ansatte som har hatt nærkontakt er allerede satt i 14 dagers karantene, sier Vik til VG.

Beboere som har vært i nærkontakt med den ansatte eller beboeren er også satt i karantene på rommet sitt. De vil testes dersom de utvikler feber, hoste eller luftveissymptomer. Hos risikopasienter ligger lista lavere, forteller Vik.

Vik forteller at det jobbes med å kartlegge smitteveien.

– Pasienten ble dårlig med luftveissykdom og det gjorde at personen ble testet, Vik, som har en oppfordring til alle:

– Hold avstand

– Dette viser hvor viktig det er at hele samfunnet nå slutter opp om dugnaden med å holde avstand for å unngå at de svakeste får dette viruset.

Det er fremdeles folk som møter opp på legevakten når de tror de kan være smittet med coronaviruset, forteller Vik.

– Det må ta slutt. Ring først og få beskjed om hva man skal gjøre, sier ordføreren

I helgen ble det kjent at Ellingsrudhjemmet i Oslo var rammet av viruset. Tre pasienter, hvorav en død, fikk påvist smitte. Som resultat er 52 ansatte satt i hjemmekarantene. Ingen andre på sykehjemmet har foreløpig fått påvist smitte

OGSÅ RAMMET: Ellingsrudhjemmet i Oslo. Foto: Frode Hansen, VG

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Sykehjem
  3. Lillestrøm

Flere artikler

  1. Sykehjemsbeboer døde – fjerde corona-dødsfall i Norge

  2. Skedsmotun bo- og behandlingssenter: 17 smittet

  3. Coronasmitte på tolv sykehjem i Oslo – mer enn 500 ansatte i karantene

  4. Ved dette sykehjemmet døde 3 av 23 beboere i helgen

  5. Ny person med corona-virus døde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder