Bildet er tatt av astronaut Nick Hague på hans siste dag om bord i International Space Station i oktober. Foto: NICK HAGUE / NASA

FN-byrå: Nytt rekordnivå for CO₂ i atmosfæren

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) slår fast at den dystre rekorden igjen er slått.

Verdens meteorologiorganisasjon, som ligger under FN, samler vær- og klimadata fra land over hele verden, også Norge. Hvert år legger de ut en rapport om tilstanden til drivhusgassene i atmosfæren.

Og kan i dag slå fast:

– Vi har igjen brutt rekorden for konsentrasjonen av CO₂, sier generalsekretær Petteri Taalas på en pressekonferanse.

– Det er ingen tegn på en oppbremsing, eller en nedgang, i konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren, til tross for alle forpliktelsene under Parisavtalen, påpeker han.

NY RAPPORT: WMO legger nå frem sin årlige rapport om drivhusgassene i atmosfæren. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Økte temperaturer og mer ekstremvær

WMO slår fast at denne trenden, med stadig økende nivåer, betyr at «fremtidige generasjoner vil bli konfrontert med økende og alvorlige virkninger av klimaendringer».

– Det inkluderer økte temperaturer, mer ekstremvær, økt havnivå og forstyrrelser økosystemer på land og i vann, skriver WMO i rapporten.

  • Nyheten i tall: Konsentrasjonen av karbondioksid (ppm) i atmosfæren er målt til 407,8 i 2018, opp fra 405,5 i 2017.

Parisavtalen slo fast at det ikke skal bli mer enn to grader varmere, sammenlignet med førindustriell tid. Og helst ikke mer enn 1,5 grad.

Når WMO har lagt frem denne rapporten hver høst de siste årene, har de imidlertid måttet rapportere om nye rekordnivå for CO₂ hver gang.

– Jeg er optimistisk for at vi beveger oss i riktig retning, men om vi vil nå Paris-målet er en helt annen historie, sier Taalas på pressekonferansen.

les også

Islandsk isbre forsvant. – Et varseltegn

Stor økning i andre gasser

Co₂, eller karbondioksid, er den viktigste og farlige drivhusgassen, påpeker WMO. Det fordi den blir værende i atmosfæren i flere hundre år, og i havet enda lenger.

Men de kan også slå fast at konsentrasjonen av lystgass og metangass har økt. Og at det er bekymringsfullt.

  • Vil du vite mer om metan? Rundt 60 prosent av metangassen som slippes ut i atmosfæren kommer fra menneskelig aktivitet som storfe-drift og oppdrett, rismarker og utvinning av fossilt brensel. De siste 40 prosentene kommer fra naturlige kilder som for eksempel våtmarker.

– Det er den største økningen av nitrogenoksid i historien, påpeker WMOs Oksana Tarasova på pressekonferansen.

Neste mandag starter den 25. klimakonferansen i FN, kjent som COP25, i Madrid.

Økte temperaturer

De siste fem årene så allerede i september ut til å bli den varmeste femårsperioden som noensinne er registrert.

  • WMO ga i september ut en rapport som sammenlignet temperaturmålinger for de 150 siste årene – og perioden fra 2015 til 2019 så da ut til å slå varmerekordene. Sammenlignet med snittet fra 1850–1900 hadde temperaturen økt med 1,1 grader, slo de fast.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at konsentrasjonen av karbondioksid (ppm) i atmosfæren ble målt til 402,7 i 2018. Det riktige er 407,8. Feilen ble rettet klokken 11.49.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder