KRITISERER JAQUESSON: Christine Marie Jentoft, Ulrikke Falch og Mia Landsem ville ikke nomineres til Jenteprisen sammen med Jaquesson. Førstnevnte har valgt å trekke seg. Foto: AP / Ola Vatn / Helge Mikalsen / VG

Kari Jaquesson fjernes fra Jenteprisen etter at flere nominerte trakk seg

En rekke samfunnsdebattanter vil trekke nominasjonene sine til Plans jentepris fordi Kari Jaquesson også var nominert. Nå trekker Plan Jaquessons nominasjon.

Nærmere 70 kandidater er nominert til Jenteprisen i regi av Plan Norge, som kåres på jentedagen 11. oktober.

Nå har imidlertid flere av de nominerte valgt å trekke seg fra prisen.

les også

Plan får kritikk for nominasjon til Jenteprisen – vil se på kriteriene

En av dem er Christine Marie Jentoft, som i et Facebook-innlegg tirsdag formiddag skriver at hun har valgt å trekke seg fordi Kari Jaquesson også var nominert.

Jentoft sier til VG at hun ikke vet om hun nå kommer til å ombestemme seg, etter at Jaquessons nominasjon ble fjernet.

– Vi får se om det blir noen dialog, også får jeg tenke litt på det, sier hun.

Jentoft har i et innlegg på Facebook skrevet at Jaquesson har anklaget henne for å lokke til seg barn, noe hun gjentar til VG på telefon tirsdag:

– Jaquesson har på Twitter forsøkt å hevde at jeg lokker til meg barn (i januar og senest i dag), kun fordi jeg er skeiv og hun bruker en uskyldig støttende tweet til å male meg som pedofil, kun fordi jeg er transkjønnet. For å ikke nevne at annenhver tweet og facebook-post fra henne om dagen enten er negativ om transpersoner, eller negativt om Greta Thunberg, og dette nivået av hat kan jeg ikke akseptere, sier hun til VG.

Plan vil endre kriteriene

Plan hatt et møte om saken tirsdag ettermiddag. Der ble det besluttet at Kari Jaquessons nominasjon trekkes tilbake.

– Basert på de uttalelsene som var rettet mot Jentoft, som vi nå har blitt gjort oppmerksom på, og som vi kategoriserer som grov hets, har vi valgt å trekke Kari Jaquessons nominasjon. Hennes uttalelser strider mot verdigrunnlaget til Plan, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli til VG.

Hun forteller også at de fra og med nå vil innføre flere kriterier for hvem som kan bli nominert til Jenteprisen.

– Vi må kunne la være å akseptere en nominasjon hvis vedkommende har gjort noe som er i strid med formålet til Jenteprisen. Inntil nå har vi ikke hatt slike kriterier, og det er åpenbart at det er noe vi trenger.

Flere trakk seg i solidaritet

Etter Jentofts innlegg valgte flere å trekke seg, eller true med å gjøre det, dersom Plan ikke fjernet Jaquessons nominasjon.

Dette skjedde før det ble kjent at Jaquessons nominasjon ble trukket av Plan tirsdag ettermiddag. Blant dem samfunnsdebattant og skuespiller Ulrikke Falch.

Fjorårets vinner Mia Landsem skriver på sin Facebook at også hun vil trekke årets nominasjon av seg selv dersom Jaquesson ikke ble diskvalifisert i løpet av dagen.

Samfunnsdebattant og forfatter Nancy Herz skriver at både hun, Sofia Srour og Amina Bile – De Skamløse Jentene – alle ønsker å trekke sine nominasjoner til prisen i solidaritet med Jentoft.

Kari Jaquesson sier til VG at hun ikke vet hvem som er nominert til prisen, og at hun ikke er så veldig opptatt av slikt.

– Jeg har veldig lav tillit til NGO’er generelt og merker meg at de lett lar seg presse. Det er et interessant fenomen å observere.

Videre sier Jaquesson:

– Plan Norge kommer med grove anklager mot meg når de anklager meg for å hetse noen, da bør de konkretisere ved å sitere nøyaktig de av mine ytringer de legger til grunn for dette. Det har de ikke gjort, men baserer seg på påstandene til Jentoft uten å undersøke nærmere. Det fremstår nå som at Plan synes det er greit at voksne henvender seg til barn via sosiale medier for å «gi dem klem». Det synes ikke jeg er greit, Jeg mener det er svært alarmerende og at det sabotere alt vi lærer barn om nettsikkerhet, sier Jaquesson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder