RASET: Her går raset ned fjellsiden mot Jølstervannet. Aud Nilsen Ramsvik kunne se to biler som kjørte i retning av raset. Foto: Aud Nilsen Ramsvik

Vitne så bil kjøre mot raset: Så den aldri igjen

Aud Nilsen Ramsvik (57) hørte det buldre på andre siden av Jølstervannet. Mens raset kom nedover fjellsiden så hun to biler nærme seg.

Ramsvik var på besøk hos sin far på Ålhus i Jølster kommune da de voldsomme lydene kom på andre siden av vannet.

– Da jeg gikk til vinduet så jeg at det hadde løsnet der oppe. Samtidig så jeg to biler. Den ene var langt unna, men den andre var veldig nære, syntes jeg, forteller Ramsvik, som først ble intervjuet av BT.

Hun tok et bilde som hun forteller er tidfestet til klokken 20.45 på tirsdag.

VITNE: Aud Nilsen Ramsvik Foto: Privat

– Så ikke bilen igjen

Det gikk flere store jordskred som følge av det kraftige regnværet i Jølster tirsdag kveld. Fem av disse var av større karakter, og de sperret av en rekke veier samt ødela flere bygg og mye infrastruktur.

Ramsvik så videre at den fremste bilen kjørte mot raset.

– Det var noe skog i veien, så jeg så ikke at den kjørte inn i raset, men jeg er nokså sikker på det. Jeg så ikke den bilen igjen, mens den andre var lengre unna og den så jeg rygge bakover, sier Ramsvik.

Etter at jordmassene veltet ned i vannet steg en stor sky av jord til værs, samtidig som at de store masse skapte en stor bølge som slo inn mot land på andre siden av vannet hvor Ramsvik befant seg.

RASET: Slik ser det ut etter raset. En bro og veien er rast ut i vannet. Foto: Hallgeir Vagenes

Mann savnet

En mann i 50-årene ble meldt savnet etter at en bil ble tatt i tirsdagens jordskred ved Årnes i Jølster kommune. Mannen antas omkommet.

Politiet har bekreftet opplysningen om at en bil ble tatt av skredet over fylkesvei 451 tirsdag kveld. Det er samme vei som Ramsvik sto og så på fra andre siden av Jølstervannen.

– En mann i 50-årene er meldt savnet og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skredet, heter det i en pressemelding fra Vest politidistrikt.

Veien var stengt - ble gjenåpnet

I dag ble det kjent, først hos NRK, at veien hadde blitt stengt, for så å bli gjenåpnet før det store raset gikk tirsdag kveld.

Lensmann i Sunnfjord, Dag Fiske bekrefter overfor NRK Sogn og Fjordane at den smale og svingete fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet ble stengt i den verste fasen etter skredene over E39 på nordsiden av vannet.

les også

Bruker undervannsrobot i søk etter antatt omkommet mann i Jølster

Etter at været så ut til å lette, var det mange som ventet på å komme nordover og bort fra Vassenden, der begge veiene var stengt. Fylkesvei 451 fungerer vanligvis som omkjøringsvei om Jølstravatnet. Denne er kjent for folk som har besøkt Astruptunet, som ligger langs denne veien.

Ifølge lensmannen skal en geolog som hadde kjørt veien, ha gitt melding om at det var trygt å kjøre på veien så langt han kunne vurdere. Da vedtok politiet at veien kunne åpnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder