Karianne (25) og Eirik (28) måtte evakueres med gravemaskin

FØRDE (VG) Karianne Dvergsdal Bøyum (25) var på vei hjem til Fjærland i Sogn og Fjordane med kjæresten, da de og flere andre biler ble innesperret mellom to elver.

– Jeg kom kjørende fra Førde mot Fjærland, og så åpnet himmelen seg. Det regnet masse. Vi måtte stoppe opp fordi vannet fosset over veien. To biler sto foran oss, den første kjørte over, mens bil to turte ikke, forteller Karianne Dvergsdal Bøyum (25).

Tilfeldigvis var det en ambulanse på stedet som ba dem kjøre tilbake til Førde. Men før Bøyum og kjæresten Eirik O. Bøyum (28) rakk å snu, var veien bak dem også oversvømt.

– Vi ble innesperret mellom to elver, sier Bøyum og fortsetter:

– Det var dramatisk, samtidig som at vi følte oss trygge. Men hva skjer nå, tenkte vi.

SPERRET: Karianne Dvergsdal Bøyum (25) og kjæresten Eirik O. Bøyum (28) hadde ingen vei å kjøre da vannet flommet over foran og bak dem. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum

Måtte reddes av gravemaskin

Et kraftig regnvær tirsdag kveld førte til en rekke jordras i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Flere veier er blitt stengt som følge av ras og flom, blant annet E39 på strekningen Førde – Nordfjordeid, hvor Karianne Dvergsdal Bøyum befant seg.

Det var på en mindre strekning fra Førde til Vassenden at Bøyum, syv andre biler og en lastebil sto innesperret tirsdag mellom to elver som hadde flommet over veien.

Hun hadde vært i Førde med kjæresten for å hente en bil, og var på vei tilbake til Fjærland hvor hun bor, da de ble innesperret.

– Vi ble stående i cirka to timer. Vi satt og ventet i bilene våre, og så kom det en gravemaskin for å drenere vekk vann. Det var da vi fikk beskjed om at vi skulle evakueres ved sette oss i skuffen, forteller Bøyum.

Tre personer og en ambulansepersonell ble løftet om gangen. Gravemaskinen sto i ro, mens de forsiktig ble svingt over til andre siden av elven, forteller Bøyum.

– Det var spennende. Litt småskummelt og litt gøy på samme tid, sier Bøyum.

Helse Førde opplyser i en pressemelding at tre av deres ambulanser ble fanget i rasområdene. Det er så langt ikke meldt om personskade.

Samtidig er mange veier inn til sentralsykehuset stengt, og dette gjør det utfordrende å frakte pasienter og personell fra nord og øst, skriver sykehuset i pressemeldingen.

les også

Ordføreren i Jølster: – Pårørende er bekymret

HUSLY: Karianne Dvergsdal Bøyum (25), kjæresten Eirik O. Bøyum (28) og de andre som ble reddet fikk søke ly fra regnet i huset bak låven. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum

– Heldig som har et hus å være i

Da alle var fraktet over på den andre siden av elven, fikk Bøyum og de andre søke ly fra regnet i et hus i nærheten. Bøyum forteller at de var i huset i 20 minutter før en buss hentet dem og fraktet dem til Vassenden et par kilometer unna.

– Nå er jeg på Vassenden hos foreldrene til kjæresten. De som ikke har et sted å være, er plassert på campingen, sier Bøyum.

Hun og kjæresten må bli på Vassenden frem til det er trygt å kjøre på veiene igjen. E39 på strekningen Førde – Nordfjordeid er fortsatt stengt. Statens vegvesen vil komme med en ny vurdering klokken 12.

– Jeg er heldig som har et hus å være i og slipper og bo på campingen. Jeg skulle egentlig vært på fjellet og guidet noen amerikanere i Fjærland, der jeg kommer fra, men veien er stengt, sier Bøyum som jobber som turguide på sommeren.

REDDET: Karianne Dvergsdal Bøyum (25) og kjæresten Eirik O. Bøyum (28). Foto: Privat

Kjæresteparet fikk hentet bilen i går kveld, da det ikke lenger var ras over veien.

– Veien ser fin ut ovenfra, men den er påvirket av mye vann og på siden er det rast ned til grøften, så vi måtte kjøre langs fjellkanten, sier Bøyum.

Nå oppholder de seg inne og ser an hva som skjer, forteller hun.

– Jeg skal ikke rekke noe, så jeg vil ikke kjøre før de sier det er trygt.

Ikke meldt om personskader

Helse Førde opplyser at det så langt ikke er meldt om personskader etter rasene.

Noen av de ansatte på sykehuset kommer seg ikke på jobb på grunn av stengte veier, men alle avdelinger er likevel i normal drift.

AMK vil styre pasienttransportene fra Sogn via Høyanger, eller direkte til Voss eller Bergen. Pasienter fra Nordfjord vil bli sendt til Volda og Ålesund, ut i fra medisinsk behov, opplyser sykehuset i pressemeldingen.

Luftambulanse og redningshelikopter i Førde og omegn er operative til å bistå ved behov. Videre opplyser sykehuset at det så langt ikke har vært problemer med pasienttransporter fra de aktuelle rasområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder