UTE PÅ TUR: Ap-leder Jonas Gahr Støre har i dag vært i flere kommuner i Finnmark og har akkurat ankommet Alta. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Støre om regjeringsdramaet: - Oppsiktsvekkende

ALTA (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre går kraftig ut mot det som skjer i regjeringen. Samtidig mener nestleder Hadia Tajik at regjeringen må forsikre folk om at rikets sikkerhet er ivaretatt.

 • Bjørn Haugan
 • Frank Ertesvåg

– Dette har vi sett før. Frp lager dramatikk etter nederlag i regjeringen. De snur det til å stille skyhøye krav til resten av regjeringen, for å presse Venstre og KrF. Det er ikke bra for landet, det er ikke bra for styringen av landet, sier Støre til VG.

les også

Siv Jensen truer med å gå ut av regjering

Tidligere onsdag gikk FrP-leder Siv Jensen ut og sa at de ville sette hardt mot hardt og truet med å ta partiet ut av regjering.

Regjeringen har lenge stått fast på at det kun er barn som får anledning til å bli hentet hjem til Norge, ikke voksne. Nå har regjeringen snudd i den sterkt opphetede saken om å hente den norsk-pakistanske IS-kvinnen (29) og hennes to barn fra Syria.

LES OM AKSJONEN HER: Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

Tirsdag ble både de to barna og moren hentet ut fra Al Hol-leiren, fordi det ene barnet er alvorlig sykt, og vil få behandling på et norsk sykehus.

Vil stille krav

Flere i Frp har reagert sterkt på nyheten om at Norge skal hente hjem både barna og moren fra Syria.

– Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris, sier Siv Jensen til Dagbladet.

– Fremskrittspartiet har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med, sier FrP-leder Siv Jensen til egne nettsider.

– Oppsiktsvekkende

Støre er på tur i Nord-Norge denne uken og har akkurat ankommet Alta.

– Dissens i regjeringen er en ærlig sak, men det er oppsiktsvekkende å argumentere med at resten av regjeringen ikke tar terrorfaren på alvor. Når statsminister Erna Solberg sier hun forstår Frp-reaksjonene, er det et spill hvor hun i realiteten sier at Frp skal få igjen med renter for å ha gitt seg i saken med å ta IS-kvinnen og hennes barn til Norge, sier Støre og legger til:

– Jeg synes landets statsminister skal tenke på hva som er best for landet, ikke hva som er best for Frp.

– Potensiell risiko

Ap-nestleder Hadia Tajik har merket seg at Frps Jon Helgheim i NRK-programmet Politisk kvarter onsdag begrunnet partiets dissens i regjeringen med å beskytte norske innbyggere mot terrorfare og at avgjørelsen om å hente IS-kvinnen hjem «utgjør en potensiell risiko for norske innbyggere.»

SPØR KALLMYR: Hadia Tajik sendte onsdag avgårde et spørsmål til justisminister Jøran Kallmyr (FrP) om han mener hjemhentingen av IS-kvinnen gir et dårligere vern mot terror. - slik hans partifelle Jon Helgheim sa til NRK tidligere på dagen. Foto: Frode Hansen, VG

– Det er oppsiktsvekkende at Frp bruker rikets sikkerhet som en begrunnelse for sin uenighet i regjeringen og uforståelig at Erna Solberg aksepterer det, skriver Tajik i en epost til VG.

Hun minner om at Fremskrittspartiet har justisministeren i regjeringen som har vedtatt å få IS-kvinnen hjem med sine to barn.

– Hvis Justisministeren og Fremskrittspartiet ikke kan gå god for rikets sikkerhet og norsk innbyggeres trygghet mot terror, så kan de ikke sitte i regjering, mener Tajik.

– Sluker kameler mothårs

– At Erna Solberg tar lett på dette viser bare at hun er villig til å sluke kameler mothårs for å få sitte i regjering selv, legger Ap-nestlederen til.

Hun skriver at landet aldri før har hatt en regjering der et regjeringsparti mener at regjeringen de selv er en del av ikke beskytter norske innbyggere mot terrorfare.

- Det er en helt ny situasjon for landet, ifølge Hadia Tajik.

Hun har sendt et spørsmål til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om han er enig i partifelle Helgheims utsagn om at regjeringens hjemhenting av IS-kvinnen gir befolkningen i Norge et dårligere vern mot terror.

Tar kontroll over IS-kvinnen

Kallmyr uttalte seg til VG onsdag om hvordan IS-kvinnen skal håndteres når hun kommer til Norge.

– Det er viktig at folk får vite at vi tar kontroll over moren idet hun ankommer Norge. Men det er påtalemyndighetens beslutning, sier Kallmyr til VG onsdag ettermiddag.

VG fikk i går bekreftet at den norske IS-kvinnen får komme til Norge sammen med sine to mindreårige barn.

Sønnen hennes er alvorlig syk og trenger behandling, og kvinnen har nektet å la barna bli hentet ut, uten at hun selv fikk reise med.

Justisministeren fra Frp er med på partifellenes dissens i regjeringen, og sier det er beklagelig at hun nå får komme til Norge.

– Hun har deltatt i en terror-organisasjon. Hun er siktet for dette, og forholdet har en strafferamme på inntil seks års fengsel, legger Kallmyr til.

Flere artikler

 1. Kallmyr: PST vil pågripe IS-kvinnen ved ankomst

 2. Hjemhentingen: Frp vil vite hva operasjonen kostet

 3. Erna om hjemhentingen av IS-kvinne og hennes barn: - Det har vært tøffe forhandlinger

 4. Frp tok dissens om å hente hjem norsk IS-kvinne

 5. Tybring-Gjedde: Mener Frp bør gå ut av regjering

Fra andre aviser

 1. Siv Jensen truer med å gå ut av regjering: – Begeret er fullt

  Bergens Tidende
 2. Det kan bli vanskelig å bevise hva IS-kvinnen har gjort

  Aftenposten
 3. Frp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen

  Fædrelandsvennen
 4. Støre: Oppsiktsvekkende at Solberg lever med dette

  Fædrelandsvennen
 5. Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav

  Bergens Tidende
 6. Siv Jensen stiller krav for å fortsette i regjering: – Vi vil ikke dette lenger. Nå er det opp til Erna Solberg og Høyre.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder