Sp ligger an til å bli valgvinner i hele landet. – En klar melding til regjeringen

OSLO/TROMSØ (VG) Senterpartiet stiger og stiger, og ligger an til å ta hver fjerde velger i både Finnmark, Troms og Nordland. Trygve Slagsvold Vedum blir valgvinner for tredje valget på rad.

Trygve Slagsvold Vedum kom inn til dundrende applaus på Sp-valgvaken i Ingeniørenes Hus:

– Gratulerer med det beste valget i partiets lokalvalg-historie. Det er sakene som er det viktigste. Det hyggeligste er møtene med alle folkene. På Søvik skole i Alstahaug, som var nedleggingstruet. Det er politikk på sitt aller fineste, sa partilederen fra talerstolen - riktignok ligger det an til å bli det beste lokalvalget i partiets historie.

Når foreløpig opptalte stemmer er på 99,8 %, så får Sp en oppslutning på 14,4 på landsbasis, en kraftig fremgang selv fra det tidligere rekordresultatet i lokalvalg - som var 11,6 prosent.

Ifølge prognosene på landsbasis får Senterpartiet den største fremgangen av alle - opp nærmere seks prosentpoengs siden 2015-valget.

– Kongen av Nord-Norge, ropte stortingsrepresentant Sandra Borch på Sps valgvake i Tromsø, da Trygve Slagsvold Vedum gikk på scenen i Oslo.

JUBEL: Tryvge Slagsvold Vedum ble møtt av jubel da han gikk på scenen for å kommentere Senterpartiets foreløpige oppslutning under partiets valgvake. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Medfører et stort ansvar

Til VG sier partilederen at han ikke hadde turt å håpe på så høye tall som de nå ligger an til å få.

– Dette er en enorm vekst. At vi går så mye frem igjen, er en stor tillitserklæring og medfører et stort ansvar. Dette valget er også en klar melding til regjeringen: Det er nok sentralisering nå. Det er tid for å få tjenester nær folk.

– 40 prosent i din egen valgkrets, på Ilseng i Stange?

– Ja, det er hyggelig. Men nå er det ikke jeg som har stått på valg der. Kampen for nærskolen Breidablikk er nok medvirkende, kommenterer Vedum om sitt eget nærmiljø.

– Hvordan skal du feire?

–Jeg skal være sammen med folk jeg er glad i.

Går frem 15 prosentpoeng i Nordland

De foreløpige prognosene for Nord-Norge viser også grønn storeslem: 19,2 prosent for Sp i Troms og Finnmark og hele 25,1 prosent i Nordland.

Resultatet i Nordland utgjør foreløpig en kraftig oppgang på 13,9 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2015.

– Da jeg kom til Senja med hurtigruten, så sto folk med flagg og jublet. Det er jeg ikke vant til en beskjeden mann fra Hedmarken, sier Slagsvold Vedum på valgvaken og legger til:

– Valgkamp er ikke bare å snakke. Valgkamp er også å lytte. Og det har vært en fantastisk reise.

– Skal du begynne å pendle til Nord-Norge etter kjempe-fremgangen der?

– Det er jo i Nord-Norge de har merket sentraliseringen hardest. Alt som går på beredskap uroer folk der. Sammenslåingen av Troms og Finnmark har også gått i folks disfavør. Jeg stortrives i Nord-Norge,så jeg kommer nok til å dra dit mange ganger fremover også, sier han til VG.

les også

Nord og ned for Jonas: - Kan gjøre sitt dårligste valg noensinne

– Vi har vært et fantastisk lag

Under valgvakten trakk partilederen frem at partiet aldri har hatt bedre listedekning, med kandidater over hele Norge.

– Til alle dere 2500 i Sp som har blitt folkevalgte i kveld, vil jeg si: Husk at dere er folkevalgte. Dere er gitt et stort ansvar. Det viktigste dere gjør som folkevalgte, er å være nær folk - for å tjene folk, lytte og lede.

Stor jubel ble det også i salen da Slagsvold Vedum sa at Senterpartiet i 2015, 2017 og 2019 har vært det partiet som har gått mest frem.

– Vi har vært et fantastisk lag. I kveld skal vi feire. I morgen skal vi begynne å jobbe, for snart er det et nytt valg.

Partiets vanligvis nøkterne partisekretær Knut M. Olsen gliste ekstra bredt på Sps valgvake i Oslo mandag kveld. Han beskriver de foreløpige resultatene som «et jordskjelv».

– Dette resultatet i Nord-Norge viser at folk er veldig mot både tvangssammenslåing av Troms og Finnmark - og sentraliseringen som både politi og helsetjenester har vært utsatt for, sier Olsen.

les også

Valg-lotto i Verdal: Sp kan ta flere Ap-bastioner i Trøndelag

Nær 50 prosent i Båtsfjord

På Senterpartiets valgvake i Tromsø, sitter spente Sp-representanter og diskuterer hvilke nye steder de kan komme i posisjon i Troms og Finnmark.

Fylkessekretær Rita Roaldsen i Finnmark Sp blar gjennom listen over foreløpige stemmetall i Finnmark, og gleder seg over resultatene i Båtsfjord der Sp ligger an til å få 48 prosent, og i Berlevåg der de ligger an til å få 10,9 prosent.

Begge stedene har de nystiftede lister, og i Berlevåg ble den levert inn bare like før fristen.

– Det kan jo bli noen ordførere hvis vi blir heldige med forhandlingene, sier hun.

STRYKER SKJORTEN: Trygve Slagsvold Vedum stryker den hvite valgvake-skjorten i garderoben på Stortinget et par timer før valgvaken starter. Foto: Helge Mikalsen, VG

– En kjempeseier

Partisekretæren har et håp om at Sp blir største parti i nord, samt tredje største parti i oppslutning på landsplan.

– Det er helt fantastisk. Jeg har vært veldig nervøs. Dette kan bety at Sp gjør det beste lokalvalget i vår historie. Dette er et sterkt signal lokalt, men også inn i den sentrale politikken, sier leder Marit Arnstad i stortingsgruppen i Sp.

Nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er også svært tilfreds med prognosene.

– Nå ser det ut som vi klarer den forrige rekorden. Det er en kjempeseier, sier Tvinnereim, som er partiets førstekandidat i det nye storfylket som hun er sterkt mot; nemlig Viken (Buskerud, Østfold og Akershus).

– Dette er helt sykt

Leder Ada Arnstad i Senterungdommen tror nesten ikke de resultatene hun ser:

– Dette er helt sykt. Jeg var ikke i nærheten av å håpe på det resultatet som vi ser ut til å oppnå.

– Kan velgerne deres nå ha realistiske forventninger om at Sp kan reversere de sammenslåtte fylkene Viken og Troms og Finnmark?

– Ja, det håper jeg at de har. Dette er håpløse konstruksjoner. Pengene på å bygge store nye fylkeshus kunne ha vært brukt til å lage bedre tjenester for folk i stedet.

– Hvordan er det å være med i landets tredje største parti?

– Det er fantastisk. For noen år siden ble det lansert som mål, og folk trodde vi var gærne. Nå er vi her.

les også

Sp med sjokkresultat i Ap-bastion: – Eventyrlige tall

– En partileder vi kan være stolte av

Sentrale partifolk fra både by og bygd mener partilederen selv er en vesentlig del av forklaringen på fremgangen.

Sp-nestleder og tidligere statsråd, Ola Borten Moe, mener Vedums betydning for Sp-oppslutningen er stor.

– Trygve skal ha en stor del av æren for at Senterpartiet vokser, og ser ut til å gjøre et godt valg. Sp ser ut til å vinne tredje valget på rad under ham. Det må kunne sies å være en «god start» for en partileder, sier Borten Moe til VG.

Han beskriver Vedum som trygg, inkluderende – noe som skaper gode sirkler i hele partiet.

– Jeg tror det betyr mye for mange at vi har en partileder vi kan være stolte av, mener Borten Moe fra Trondheim.

Trygve Slagsvold Vedum selv snakker hele tiden om laget, lagbyggingen og lagarbeidet da VG møter han på hans kontor mandag før Senterpartiets valgvake.

– Du er helt hjelpeløs hvis du som leder ikke klarer å få et lag til å jobbe sammen. I partiarbeid kan du ikke kommandere som en general, du må vise gjennom handling. Du må være nær folk selv. Vi har en god løsning med delt ledelse mellom meg og Marit (Arnstad er leder av stortingsgruppen). Da kan vi veksle veldig på arbeidet, sier Vedum til VG.

Han har stemt hjemme på samfunnshuset på Ilseng i Stange. Han har spist lang frokost – etter en helg med barnebursdag og avkobling fra politikk. I hvert fall noen timer.

TRE STEMMESEDLER: Trygve Slagsvold Vedum gjør sin borgerplikt. Han stemte både ved fylkestingsvalget, kommunevalget og kirkevalget på Ilseng samfunnshus. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Hva er din viktigste egenskap som partileder, mener du selv?

Jeg er glad i folk, og så har jeg jo hatt en klar plan med dette her.

– Marit Arnstad sier du ikke kan være to plasser på en gang?

– Ja, og så mener hun at jeg kjører meg litt for hardt. Dette må jeg klare å balansere på en god måte.

FROKOST: Trygve Slagsvold Vedum tar morgenkaffen hjemme i Stange sammen med VG og pressesjef i Sp, Lars Vangen, som forsøker å ta plass bak kjøkkenbordet. Foto: Helge Mikalsen, VG

les også

Trygve Slagsvold Vedums valg-appell: Det Norge vi er glad i

– Er du Turbo-Trygve?

– Nei, men det gir meg energi disse møtene med folk. Jeg liker å prate med folk som i dag – da jeg kommer i snakk med folk står og spiller på spilleautomaten på bensinstasjonen, sier Sp-lederen fra Stange i Hedmark.

Han blir også beskrevet som ekte og hel ved.

– Jeg er den jeg er. En får verra som er om da’n itte vart som en sku, som Ole Ivars sier det.

les også

Røe Isaksen mener Sp-politikk vil gi brexit på norsk

– Hvordan reagerer du på et rekordresultat opp mot 15 prosent i kveld?

– Da blir jeg enormt glad. Men vil nok også kjenne på et stort ansvar. Vi sier jo at vi skal være nær folk. Da må vi være nær folk i praksis. Det kommer til å bli krevende for mange også. Politiske beslutninger kan jo være definerende for folks liv. Det er alvor – dette her, svarer Vedum.

les også

En frittgående broiler

Ærlighet varer lengst

Han vektlegger å være ærlig med folk han møter, og ikke love dem mer enn han kan holde.

– Når du er blitt en slik offentlig person som jeg er blitt, er det viktigste og vanskeligste at du tør å være ærlig med folk der og da. Du må kunne si: Jeg hører hva du sier, men jeg har ikke makt og myndighet til å gjøre noe med det.

Han bruker eksempelet med en innvandrerfamilie som vil ha hjelp fordi de skal sendes ut, og understreker at han i slike situasjoner må være tydelig på at han ikke kan gå inn i enkeltsaker og hjelpe.

– Det kan være menneskelig vanskelig, men du kan ikke tillate deg det bare fordi det er ubehagelig å ikke være ærlig om det. Det er veldig viktig å ikke kaste blår i øynene på folk, understreker Vedum.

les også

Anne Enger om Trygve Slagsvold Vedum: Det er da deilig at noen mennesker er positive

Pluss content

– Er du enig med Marit Arnstad i at du har vanskeligheter med å prioritere?

– Ja, det er jo en umulig jobb i utgangspunktet. Jeg kan jo ikke være på Nordkapp og i Lindesnes samme kveld.

– Men du har vel prioritert Nordkapp?

– Ja, ha-ha-hi-hi. Det har du nok rett i! ler Trygve Slagsvold Vedum så det ljomer i veggene på stortingskontoret.

Mener Vedum har en stor del av æren

Andre sentrale Sp-folk er mer tydelige om Vedums betydning for fremgangen enn han selv.

– Det er opplagt at Trygve har en stor del av æren, sier Sp-representant på Stortinget, Jenny Klinge fra Møre og Romsdal. Hun mener Vedum er ekte vare, og har et varmt hjerte – noe som skinner igjennom i mediene.

KLAR FOR LANG VALGDAG: Trygve Slagsvold Vedum forlater hjemmet i Stange, og er klar for en lang dags ferd mot et ventet rekordresultat i kommune- og fylkestingsvalget for Sp. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

– Samtidig har regjeringen gjort så mye rart at det har vært lettere både for ham og oss andre i partiet å få frem den gode Senterparti-politikken vår, sier Klinge til VG.

Hun fortalte selv VGs lesere i vår om den skammen hun følte ved å være sykmeldt i flere måneder fra politikk, partiarbeid og Stortinget. Nå retter hun en advarende pekefinger til turbo-Trygve.

– Så arbeidsom som han er håper jeg at han er flink til å ta vare på seg selv fremover, sier Klinge til VG.

les også

VGs dom over debatten: Vinnerne er Vedum, Støre og Solberg

– Kan bli bedre på å prioritere

Marit Arnstad, Sp-veteranen fra Skatval i Trøndelag har samarbeidet med en rekke Sp-ledere som Liv Signe Navarsete, Åslaug Haga, Odd Roger Enoksen og Anne Enger.

Hun stikker hodet inn på Trygves kontor, og vil ha en prat med ham før valgvaken. Arnstad er tydelig på at Vedum er spesiell.

– Hans største styrker er hans raushet overfor andre, hans strategiske evner og at mange motstandere undervurderer ham, sier Arnstad.

Hun minner om at «ingen person alene bærer et politisk parti» – og at det er partiet samlet som har æren for fremgangen.

– Trygves styrke er at han nettopp ville sagt det samme. Dette handler om å bygge lag, og det er han god til, beskriver Arnstad.

– Hvor kan han bli bedre?

– På å prioritere oppgavene sine. En kan ikke være to steder på en gang, minner hun om.

les også

Kastet ut av Røst Sp: Var på «feil» valgliste

– Motiverer resten av laget

Leder i Senterungdommen er også en Arnstad. Ada er datteren til Marits tvillingsøster Eli Arnstad.

– Veksten vår skyldes jo først og fremst politikken til Senterpartiet, men det gir også utslag at Trygve går foran og motiverer resten av laget, sier Ada Arnstad.

Hun bruker i likhet med mange andre ordet «raus» om partilederen.

– Det er en viktig egenskap i lederrollen.

Tidligere partileder Liv Signe Navarsete er på sin side raus med godordene om sin etterfølger i sjefsstolen.

– Trygve skal ha en stor del av æren for at Sp nå har støtte fra en så stor del av folket. Selvsagt har regjeringen gjennom sin sentraliseringspolitikk lagt ballen på straffemerket, men Trygve har lagt ned et enormt arbeid for å vise Sp som et tydelig alternativ, sier Navarsete som også fremhever Vedums «unike evne til å snakke politikk på en måte som når frem til folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder