HÆLPÅBUD: Ifølge det nye reglementet skal de kvinnelige kabinansatte hos Norwegian gå med hæler mellom 2–7 centimeter. Foto: Frode Hansen

Norwegian med sminke-krav til kvinnelig kabinpersonale

Norwegians reglement fra april 2019 stiller strenge krav til de ansattes utseende. Blant annet er kvinner nødt til å bruke sminke og sko med hæler.

 • Marthe S. Lien
 • Ingvild Silseth
 • Carina Hunshamar
 • Hilde Kristine Misje
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Menn har derimot ikke lov til å bruke sminke i det hele tatt, med mindre de skal dekke til kviser eller blåmerker.

Det 22 sider lange regelverket er datert 01.04.2019 og tar for seg hvordan personalet skal se ut og hvordan uniformen skal være.

Kvinnene skal bruke sko med en hæl på minimum to centimeter. Hvis de ønsker å bruke flate sko, kreves en legeerklæring som må oppdateres hver sjette måned. De må til enhver tid ha med seg en kopi av denne erklæringen.

Sminkekravet innebærer at de kvinnelige ansatte må bruke enten en lett foundation, krem med farge eller pudder. De pålegger også kvinnene å ha naturlig øyensminke. De kan bruke falske øyevipper, hvis det også ser naturlig ut.

Menn har derimot ikke denne muligheten. De har heller ikke lov til å ha lange negler, neglelakk, ørepynt og håret skal maksimalt nå til toppen av skjortekragen.

Norwegian er ikke de eneste som får kravkritikk: Flyvertinner må slanke seg

– Nesten komisk

– Min umiddelbare reaksjon er at det nesten er komisk at dette er en problemstilling i 2019. Mens resten av samfunnet har beveget seg videre, sitter Norwegian fast i «Mad Men»-universet fra 50-/60-tallet, sier Ingrid Hødnebø, leder av SVs kvinnepolitiske utvalg, til VG.

Hun peker på at ansatte i luftfartsbransjen har rett til vern mot diskriminering.

– En regel som påbyr kvinner å gå i høye hæler er direkte forskjellsbehandling, mener Hødnebø, og peker på helseskader knyttet til høye sko.

– Sminke har ingenting med de ansattes utøvelse og profesjonalitet å gjøre, og forskjellsbehandlingen kan ikke begrunnes saklig.

Forsvarer kravene

Norwegian stiller seg derimot bak kravene de pålegger de ansatte.

– Norwegians flygende mannskap må følge selskapets uniformsreglement. Uniformen er nøytral og diskret og ja, det stemmer at det stilles forskjellige krav til menn og kvinner når det kommer til sminke, hår osv. Dette er helt vanlig hos andre flyselskap også, skriver Astrid Mannion-Gibson, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, i en e-post til VG.

Hun skriver at reglementet ikke har vært et problem internt, og at medlemmer i kabinforeningen hun har snakket med mener Norwegians reglement er moderat i forhold til flere andre internasjonale flyselskap, og at de står bak det.

– Dette var kun en revisjon av et reglement vi har hatt i lang tid. Bakgrunnen er at kabinansatte selv har ønsket tydeligere retningslinjer, skriver Mannion-Gibson.

– Dette er ikke noe som har skapt store reaksjoner internt hos oss, og retningslinjene har blitt utarbeidet i samarbeid med kabinansatte hos oss. Når det er sagt så går vi gjerne gjennom retningslinjene igjen internt og gjør endringer, dersom det er et ønske blant våre kabinansatte globalt. Vi ønsker selvfølgelig ikke å støte eller fornærme noen med vårt uniformsreglement, skriver hun videre.

– IKKE ET PROBLEM: Astrid Mannion-Gibson, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian sier kravene ikke har vært et problem internt. Foto: NORWEGIAN

– Vi er et globalt flyselskap som transporterer passasjerer fra hele verden med ulike kulturer og religioner om bord og det er viktig at våre flygende kolleger fremstår på en måte som ikke virker støtende eller provoserende, skriver hun.

VG har spurt Norwegian flere spørsmål knyttet til regelverket, blant annet om hvorfor de kvinnelige ansatte må vise frem legeerklæring ved bruk av flate sko, hvordan reglene var før, og om det også da var et krav om at kvinnene skulle gå med sminke, og menn ikke.

VG har også spurt om det tidligere har vært et krav at kvinners hælhøyde skulle være på minimum to centimeter.

Norwegian har ikke svart konkret på disse spørsmålene.

– Angående ditt spørsmål om hæl så er dette først og fremst for å unngå at de kabinansatte skal gå med såkalte ballerinasko som ikke er å anbefale av helsemessige årsaker, skriver Mannion-Gibson.

les også

Japansk skole med Armani-uniformer må leie inn sikkerhetsvakter

VG har vært i kontakt med Parat, hvor Norwegians piloter og kabinpersonale er organisert. De svarer at de vil gå i nærmere dialog med de ansatte før de eventuelt kommer med en uttalelse i saken.

– 1950 RINGTE: Nylig utnevnt kvinnepolitisk leder i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, mener Norwegians regelverk er gammeldags, og mener vi ikke kan ha slike regler i 2019. Foto: GØRAN BOHLIN

Aps kvinnepolitiske leder Anette Trettebergstuen reagerer også på Norwegians regelverk.

– Det er veldig drøyt at man i 2019 har et så gammeldags regelverk, som man pålegger de ansatte å følge. Kabinpersonalet bør få være like representative som alle andre. Damer bør kunne velge bort sminke, og gutter bør kunne velger det hvis de vil, sier hun til VG.

Hun forventer at de trekker regelverket tilbake.

– Én ting er uniform, men å pålegge sminke og hæler er å gå for langt. 1950 ringte å ville ha tilbake regelverket sitt. Dette er superpinlig og de burde ha kommet lenger. Slik kan vi ikke ha det, sier hun.

les også

Doble standarder i samfunnsdebatten?

SMINKEREGLER: Kvinnelige kabinansatte i Norwegian skal ha på seg sminke, men den skal være naturlig, ifølge retningslinjene. Foto: NORWEGIAN

Statssekretær Frida Blomgren (V) i Kultur- og likestillingsdepartementet stiller seg også bak sine politiske kolleger, og kaller reglementet «utrolig gammeldags».

– Jeg hadde trodd og håpet at vi hadde kommet lenger i 2019. Jeg kan ha forståelse for et uniformsreglement, men et sminkereglement høres litt unødvendig ut. Menn og kvinner skal likebehandles når de gjør den samme jobben, skriver Blomgren i en uttalelse, og fortsetter:

– Her har Norwegian tydeligvis et stykke å gå når det kommer til likestilling. Jeg håper at de ansatte og Norwegian kan finne en løsning på dette som ivaretar alle parter.

Også SAS krever hæler

Knut Morten Johansen, informasjonssjef hos SAS, sier til VG at selskapet ikke krever at de ansatte skal sminke seg.

– Du må ikke være sminket, men både valg av ørepynt og make-up må være diskret. Ellers har vi ikke noen videre føringer, sier Johansen.

Han poengterer at SAS-uniformen skal beskrive den skandinaviske stilen, og at de ansatte skal «være i harmoni med uniformen».

– Men det er helt greit for oss hvis menn ønsker å gå med diskret sminke, sier han.

Men også SAS krever at kvinnene skal gå med høye hæler på mellom to til syv centimeter.

– De laveste skoene med 2 centimeter hæl er spesielt tilpasset det faktum at kabinpersonalet går langt i løpet av en arbeidsdag. Bestemmelsene er hensyntatt de HMS-krav som er gjeldende, og som også de ansatte selv har medvirket til, sier Johansen.

les også

Slow fashion i full fremmarsj: Slik blir du en del av den bærekraftige mot(e)kulturen

Pluss content

Widerøe: – Åpent for sminke på menn

Catharina Solli, informasjonssjef i flyselskapet Widerøe, forteller at også de har regler for utseende og uniformering. Blant annet er neglelakk og leppestift kun tillatt i «naturlige toner» og ørepynten skal ikke være «prangende». I likhet med hos Norwegian skal langt hår settes opp og tatoveringer skjules.

– Blir Widerøe-ansatte pålagt å bruke sminke?

– Nei, det blir de ikke.

– Utover det er det overhodet ingen sminkeregler. Vi oppfordrer til å bære uniformen på en ordentlig måte og går utifra at folk er velstelte når de er på jobb. Vi har ingen regler som differensierer mellom kvinner og menn på sminke, sier Solli og legger til:

– Hvis noen menn ønsker å benytte nøytral sminke, er det åpent for det, sier Solli.

Den eneste regelen som kun gjelder for et kjønn, er at menns skjegg ikke kan være lenger enn to centimeter, ifølge Solli.

Hæler mellom 1–6 centimeter er derimot obligatorisk, men kabinpersonalet kan bruke flate sko under servering. Stiletthæler er ikke tillatt.

– Kabinpersonell i Widerøe skal være folkelige, og uniformen skal være korrekt, sier Solli.

Les også

 1. Norwegian får refs etter influencer-tur til Dubai

  Forbrukertilsynet mener Norwegian brøt markedsføringsloven da de sendte norske influencere på omstridt tur til Dubai.
 2. Bombetrussel mot Norwegian-fly i Alta – mobilnett ble slått av i frykt for fjerndetonering

  Mobilnettet i Alta ble i en drøy time slått av onsdag kveld, men bombegruppen jobbet på det evakuerte Norwegian-flyet.
 3. Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran

  Et Boeing 737 Max-fly fra Norwegian som fredag satte kursen mot Skandinavia etter å ha vært strandet i Iran siden…
 4. Gjensidige sletter gjelden til Cecilie

  Gjensidige Bank sletter forbruksgjelden til svindelofferet Cecilie Fjellhøy (31), og krever pengene tilbake fra personen…

Flere artikler

 1. Diskrimineringsombudet om Norwegians krav: – Kan rammes av loven

 2. Norwegian snur: Fjerner sminke-krav til kvinnelig kabinpersonale

 3. Tullete sko og sminke-krav

 4. Kvinnelige ansatte nødt til å bruke hæler og sminke

 5. «25 under 25»: – Norwegians sminkekrav og gammeldagse holdninger

Fra andre aviser

 1. Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige

  Bergens Tidende
 2. Hun fikk ikke lov til å møte opp på jobb uten høye hæler. Nå vil hun endre lovene i Japan.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no