ROTASJON: Terje Søviknes er en av to nestledere i Frp. Nå overtar han statsrådposten til den andre nestlederen, Sylvi Listhaug, som overtar Søviknes tidligere jobb som olje-og energiminister. Onsdag ettermiddag utvekslet de nøkkelkort, klemmer og blomster på eldreministerens kontor. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

2018: Søviknes ville ha mer tid til familien. 2019: Greit for barna med statsråd-comeback

Terje Søviknes (50) kommer tilbake til Solberg-regjeringen som eldre- og folkehelseminister. Han fikk beskjed av barna sine om at det var greit med retur fra Os til Oslo.

 • Frank Ertesvåg
 • Bjørn Haugan
 • Runa Fjellanger
 • Nanna Johannessen
 • Frode Hansen (foto)
 • Tore Kristiansen (foto)

– Ungene kom til meg en kveld, og sa at hvis du vil inn igjen til Oslo, så går det helt greit. Det var nok best for alle parter. Å ha en «paps» som går hjemme og sparker i smågrusen, var nok hverken ungene eller jeg tjent med, sier Terje Søviknes under nøkkeloverrekkelsen i hans nye departement onsdag ettermiddag.

les også

Erna Solberg om Listhaug som olje- og energiminister: – Sylvi er ikke klimafornekter

Men hadde han blitt gjenvalgt som ordfører, hadde han ikke blitt minister igjen nå.

– Nei. For meg var det helt naturlig å gå av sist jeg var statsråd, da ville ungene ha mer tid med meg. De var 11 og 14 år den gangen. Så ble ikke valgresultatet like bra som jeg hadde håpet på, sier Søviknes som understreker at han likevel kommer til å gå 100 prosent inn for jobben som eldre- og folkehelseminister, selv om han tar seg en røyk og ikke er den som løper joggeskoene av seg på tredemøller og landevei.

Som eldreminister ser han frem til å jobbe med store prosjekter som «Leve hele livet-reformen» som skal ut i alle kommuner, sykehjemsutbyggingen og kjøkkensatsingen. Både forgjengeren Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen har satt seg som mål at det skal lukte mat fra eget kjøkken i alle eldreinstitusjoner.

Ble ikke ordfører

Søviknes var tidligere olje- og energiminister i Solberg-regjeringen fra 2016 til 2018. Da trakk han seg overraskende - for å få mer tid til familien, ordførervervet og lokalvalgkampen hjemme i Os i Hordaland.

les også

Endringer i regjeringen: Sylvi Listhaug blir olje- og energiminister

En tøff valgkamp med fallende målinger og kamp mot bompengelisten - ga ikke Søviknes vervet som historiens første fylkesordfører i nye Vestland fylke. Samtidig gikk han av som ordfører i Os (Bjørnafjorden).

NESTLEDER: Terje Søviknes er også nestleder i Frp med et spesielt ansvar for organisasjonsbyggingen i det hardt svekkede partiet etter lokalvalget. Bildet er fra det siste landsmøtet på Gardermoen. Foto: Frode Hansen, VG

Var trist og glad

– Det er på mange måter trist, men jeg kjenner først og fremst på at jeg er glad, sa han til VG etter avgangen som statsråd i september 2018.

les også

Bergen Frp legges ned

Han så frem til å tilbringe mer tid med sine barn og samboeren hjemme i Os.

På spørsmål fra VG om hvorfor han da var statsråd i kun knappe to år, svarte Søviknes:

Familien

– Ja, jeg skjønner at folk tenker slik. Men det er ikke noen slik sak. Jeg bare har kommet til at jeg må prioritere familien, sa han og fortalte at statsminister Erna Solberg fikk vite om avgangs-planene allerede sommeren 2018.

I desember 2019 sier den samme Erna Solberg at hun er fornøyd med å ha Terje Søviknes tilbake på regjeringslaget.

GAMLE KJENTE: Terje Søviknes blir presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg på Slottsplassen onsdag. Foto: Frode Hansen, VG

– Terje Søviknes har vært i regjering før. Han har jobbet godt med eldreomsorg i Os. Dette er nyttige erfaringer han kan ta med seg i regjeringen. Han har hatt et sterkt engasjement for eldreomsorg og et godt liv for eldre, sier Erna Solberg og husker et spesielt engasjement fra en yngre Frp-ordfører i Os:

– Jeg husker han tok til orde for Sydenturer for eldre. Dette viser et engasjement for enkeltpersoner. Jeg kjenner han som er hardt arbeidende politiker, oppsummerte Solberg.

les også

Nå blir det bråk igjen

Hun opplyste også at bakgrunnen for statsrådskiftet var et ønske fra Fremskrittspartiet om å ha begge nestlederne i regjering for å sitte tett på, kunne følge med og være gode ambassadører for helheten i regjeringens politikk.

Tropehage for eldre

Innen hans nye område folkehelse, har ikke Søviknes gjort seg spesielt bemerket. Men han har fått mye skryt, spesielt fra Frp, for arbeidet med eldreomsorgen hjemme i Os. Blant annet har Søviknes vært pådriver for en innendørs tropehage som mange eldre har hatt stor glede av.

VG kommer tilbake med mer

Les også

Mer om

 1. Terje Søviknes
 2. Erna Solberg
 3. Solberg-regjeringen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Endringer i regjeringen: Sylvi Listhaug blir olje- og energiminister

 2. Søviknes ny folkehelseminister: Vil stumpe røyken og bygge ut statlig eldreomsorg

 3. Nå blir det bråk igjen

 4. Frp-Sylvi om klimaendringer: «Ikke bevist», «propaganda», «også menneskeskapte»

 5. Helseministeren: Selvmord stort samfunnsproblem - vil ha mer åpenhet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder