SAS Radisson-hotellet i Fredrikstad er røykfritt, men det nytter å klage om du blir tatt for å dampe på rommet.

Radisson trakk røykegebyr

Hotellet ga 1500 kroner i "bot" for røyking på rommet, men måtte tilbakebetale beløpet da røykeren klagde.

  • Rene Svendsen


- Jeg lurer på om SAS Radisson har begynt en praksis som setter røykeloven høyere enn norsk lov. Man har nemlig rett på en mulighet til å godkjenne eller motsette seg et slikt forenklet forelegg, sier Rolf Opås til Fredriksstad Blad.

Det var etter at Opås hadde tilbrakt en natt på det nye SAS Radisson-hotellet i hjembyen Fredrikstad, at han fikk presentert en regning som var vesentlig høyere enn forventet. I tillegg til de 1500 kronene overnattingen kostet, hadde han fått et straffegebyr på 1500 kroner for røyking på rommet.

Men Fredrikstad-mannen ville ikke akseptere å få en slik "bot" uten å bli gitt mulighet til å påklage vedtaket først. Dermed sendte han et klagebrev til hotellet, som valgte å etterkomme klagen og tilbakeføre de 1500 kronene til Opås' konto.

- Må opplyse om røykebegyr

Olav Nyhus ved Forbrukerkontoret i Østfold sier at reglene er klare på dette området.

- Hvis SAS Radisson skal kunne kreve gebyr for røyking på rommet når dette er forbudt, må gjesten ved innsjekking få opplyst dette, forklarer han til Fredriksstad Blad.

- Dyrt å rense rommet

- Når en gjest røyker på rommet, blir vi nødt til å rense alt fra gardiner til sengeteppe. Dette for å hindre at andre gjester sjeneres av røyklukta, forteller hotelldirektør Peter Anker Møller til Fredriksstad Blad.

Han innrømmer at røykegebyret ble trukket fordi gjesten ikke var blitt gjort oppmerksom på at røyking på rommet ville medføre bøtelegging, da han sjekket inn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder