Byoriginaler henges ut på Facebook

Publisert: Oppdatert: 10.05.07 14:59

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Over 1200 personer har meldt seg inn i et forum der en trøndersk mann blir mobbet og latterliggjort.

Etter at flere av de 1200 medlemmene på en side ved navn «Julenissemannen» kom med grove karakteristikker og beskrivelser av en mann som kaller seg «Jesus», har siden blitt gjort utilgjengelig. Det er også lagt ut bilder av vedkommende.

Mannen skal tidligere ha sendt flere trusselbrev til profilerte personer. Politiet uttalte da at mannen er psykiatrisk pasient, som ikke anses som farlig, skriver adressa.no.

Henger ut uteliggere

Også et forum der folk oppfordres til å legge ut bilder av Trondheims uteliggere ble onsdag ettermiddag gjort utilgjengelig for personer som ikke allerede var medlemmer.

Den 29 år gamle Trondheimsmannen som opprettet siden «Vi som fascineres av byens uteliggere og originaler» oppfordret andre til på legge ut bilder av byens uteliggere. Ni bilder av en av byens uteliggere lå onsdag ute, og 94 personer hadde meldt seg inn i gruppen.

Blant temaene skal det være detaljerte beskrivelser av hvordan uteliggerne ser ut, hva de spiser og hvor de går for å sove.
Ifølge 29-åringen bak uteligger-siden er forumet kun opprettet «for moro skyld».

- Fleip

- Den er på ingen måte laget for å spotte eller hetse uteliggerne. Dette er byoriginaler som mange er nysgjerrige på, og som det verserer rykter om, sier han, ifølge adressa.no.

At han ikke har hentet tillatelse fra personene før han trykket bildene, noe alle Facebook-brukere forplikter seg til før publisering, har han ifølge avisen ingen betenkeligheter med.

- Det er da fleipet med verre ting. Så lenge folk synes det er artig og ikke føler seg støtt skal jeg fortsette med det, sier 29-åringen ifølge avisen.

timer senere var nettsiden gjort utilgjengelig for ikke-medlemmer av gruppen.

Kan straffes

Informasjonsdirektør Ove Skåra ved Datatilsynet sier det kan være straffbart å legge ut personopplysninger om andre. På grunn av Facebook-eksplosjonen har Datatilsynet lagt ut egne Facebook-råd med tanke på personvern.

- Dette er ingen frisone, her er du din egen «redaktør». Alle står til ansvar for det de publiserer, og her gjelder straffeloven, åndsverksloven og personvernsloven. Det er en fryktelig farlig prosess å henge ut folk på slike forum, sier Skåra til Adresseavisen.

Jourhavende jurist Per Morten Brobakke ved Trondheims-politiet kjente i onsdag ikke til saken, men sier, ifølge adressa.no, at han vil informere de som jobber med dette.