LUKKET: Atle Hamre lukker døren i den sivile politibilen etter å ha blitt varetektsfengslet siktet for utpressing va Trond Willy Wilhelmsen. Foto: Kjell Inge Søreide

LUKKET: Atle Hamre lukker døren i den sivile politibilen etter å ha blitt varetektsfengslet siktet for utpressing va Trond Willy Wilhelmsen. Foto: Kjell Inge Søreide

Her begynte utpressingen

Et gjeldsbrevet på 150 000 dollar er bakgrunnen for at Atle Hamre er tiltalt for utpressing av forretningsmannen Trond Willy Wilhelmsen.

  • Fridtjof Nygaard
  • Hans Petter Aass
  • Jon Inge Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Hamre betalte ikke, fikk namsmannen på døra og ble anmeldt for grovt bedrageri.

Ei uke etter at Wilhelmsen forsøkte å tvangsinndrive gjelden, sendte Atle Hamre ifølge påtalemyndigheten fem torpedoer til Kristiansand for å presse den velstående eiendomsinvestoren i Kristiansand for ytterligere millioner.

- Jeg er sikker på jeg ble utpekt som mulig offer som Hamre kunne lure penger fra, og at han satte i gang dette for å dekke egne gjeldsforpliktelser, har Trond Willy Wilhelmsen forklart til politiet.

Fem torpedoer

I morgen møter den landskjente travkusken (47) i Kristiansand tingrett sammen med fem torpedoer, tiltalt for utpressing.

- Dette er et komplott, jeg er uskyldig, har Atle Hamre sagt til VG.

Ifølge tiltalen skal de ha presset forretningsmannen Trond Willy Wilhelmsen for 2,5 milioner kroner, og fått med seg 500000 kroner.

«Oppdraget ble utført etter anmodning og instrukser fra Atle Hamre», heter det tiltalen fra Statsadvokatene i Agder.

Ifølge gjeldsbrevet lånte Atle Hamre 3. mai 2006 150000 dollar - 1 million kroner - for å kjøpe hesten «The Seeker» fra den USA-baserte travtreneren Trond Smedhammer.

Långiver var eiendomsbaronen Trond Willy Wilhelmsen, som travkusken var blitt kjent med gjennom deres felles interesse for hest.

Hamre skulle innfri gjelden etter fire måneder, den 3. september.

Men Hamre betalte ikke, og ifølge politiavhør nektet han for å ha fått pengene inn på konto.

Bedragerianmeldte

Wilhelmsen har anmeldt Hamre for bedrageri av 150000 dollar, men saken er henlagt etter bevisets stilling.

Gjelden er ikke bestridt, men Hamre har ikke hatt midler til å betale den. Rettslig pågang har ikke ført frem, idet Hamre er uten midler. Anmeldelsen er altså henlagt. Det foreligger enighet om at Hamre skylder Wilhelmsen disse pengene, og Hamre ønsker å betale tilbake dersom han får mulighet, sier John Christian Elden.

Den kjente eiendomsinvestoren er lidenskapelig opptatt av travsport. Da gjelden forfalt uten betaling, følte han seg grundig lurt av Hamre. Wilhelmsen følte han som blant få i travmiljøet følte han hadde vist tillit Hamre hadde sonet ferdig dommen på fem års fengsel for utpressing av skipsreder Thor Christensen.

Forretningsmannen ba sine advokater inndrive beløpet.

«Namsmannen i Sandefjord fremmet utleggsforretning, men namsmannen fant ikke ytelser det kunne trekkes av eller formuesgoder det kunne tas pant i» heter det en domsslutning fra Travselskapet da Atle Hamre ble suspendert.

Politiet mener at en presset Atle Hamre nå klekket ut en listig plan for å skaffe penger til å dekke gjelden, og fikk kontakter i det kriminelle miljøet til å utføre den.

En 33 år gammel narkodømt realitykjendis skal ha tatt med seg fire kamerater og kjørt til Kristiansand 15. mars i år.

Under dekke av å være polititjenestemenn på jakt etter narkotikaforbrytere blir Wilhelmsen tatt.

Først beslaglegger «politimennene» mobiltelefonen hans på et møte på Hotel Caledonien. Deretter viser de ham håndjern og truer med pågripelse om han ikke blir med. Kjøreturen varer i tre timer.

På to steder i Lillesand kommune blir Wilhelmsen vist en fals kjøpekontrakt mellom ham og en finanskjendis. Kontrakten handler om kjøp av fire hester til 2,5 millioner kroner.

Avviser

Wilhelmsen avviser kontrakten, men er nå så redd for sitt eget liv at han blir med tilbake til Kristiansand. I Sparebanken Sør tar han ut en halv million kroner som første avdrag.

- Det går deg ille om du går til politiet, var torpedoenes siste ord til Wilhelmsen.

Atle Hamre håper Kristiansand tingrett skal tro på hans uskyld.

- Det er jo et spørsmål hvorfor han uskyldig skulle trekkes inn i dette. En grunn kan være at det trekker fokus vekk fra den virkelige hovedmannen. Ellers har ikke Hamre noen forklaring på dette, hvilket vel heller ikke er å forvente. Han skal ikke bevise sin uskyld, sier forsvarer John Christian Elden til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder