BRUDD: Pilotlederne Mogens Holgaard (t.v.), Göran Adbro og Jack Netskar kom ikke til enighet med SAS-ledelsen. Foto: MARTIN NILSEN

SAS-pilotene advarer mot å fly i april

Mener ledelsen har kommet med «krigserklæring»

OSLO/STOCKHOLM (VG Nett) Forhandlingene mellom SAS og pilotene er brutt - uten at de har kommet til enighet.

Det betyr at SAS har benyttet styringsretten til å avslutte de fastlåste forhandlingene.

Nestleder Jens Lippestad i Norske SAS-piloters Forening ber nå alle SAS-kundene planlegge nøye når de skal ut å reise i april, og advarer om at det kan bli problematisk å reise i tiden etter at den nåværende avtalen går ut 1. april.

Pilotene kaller det som har skjedd for en åpen krigserklæring.

- I de første forhandlingene mente vi at SAS-ledelsen satte pistolen mot tinningen. I disse forhandlingene trakk de av, sier Lippestad til VG Nett.

Hevder SAS trakk seg

SAS-ledelsen og selskapets flygere har hatt en lang rekke med møter for å forsøke å komme til enighet om flygernes lønns- og arbeidsvilkår.

Ifølge fagforeningslederne var forhandlingene kommet lenger når partene gikk fra hverandre i natt, enn når de ble gjenopptatt i dag. De hevder SAS trakk seg på flere sentrale punkter.

Nå mener de at SAS-konsernet skaper problemer for seg selv ved å skape et dårlig forhold til de ansatte.

- Hvordan skal selskapet greie å tjene inn penger i den størrelsesorden de går inn for når de legger opp til et slik arbeidsklima, fortsetter Lippestad.

De ansattes representanter mener SAS-ledelsen bryter en inngått avtale med åpne øyne. De hevder også at SAS vil bryte dagens ansiennitetsavtale allerede 1. mars - én måned før avtalen formelt går ut.

- Normal flytrafikk

- Vi har ikke fått noen indikasjoner på at flytrafikken vil bli påvirket etter forhandlingsbruddet, sier informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens, til NTB.

Deler av Norge har allerede startet sin vinterferie, og de neste ukene følger resten av landet etter. Men det ser ut som om passasjerene kan puste lettet ut.

- Jeg kommer fra operasjonssentralen på Gardermoen nå, og alt ser ut til å gå som normalt. Vi forventer ikke forsinkelser eller kanselleringer framover, sier Meisingseth.

Kan havne i retten

SAS-ledelsen krever at alle forhandlinger om flygernes lønns- og arbeidsforhold fra 1. april skal skje i de landene hvor flygerne er ansatt.

Pilotene er svært misfornøyd med utgangen på forhandlingene, og vil nå vurdere å bringe saken inn for svensk arbeidsrett.

Som VG skrev tirsdag lovet pilotene i går en het vår med vriene lønnsoppgjør dersom SAS tok i bruk styringsretten i dag. Den nåværende avtalen som er felles for flygerne utløper 1. april.

- Når denne avtalen er utløpt, har vi hele spekteret av lovlige konfliktmidler som begynner med å jobbe mindre overtid, nekte å selge fridager og til full streik. Hvordan en konflikt kan eskalere ut over det, vet vi ikke nå, sa Jack Netskar, leder for de norske SAS-flygerne, til VG mandag.

SAS-pilotene vil bli ansatt i de nasjonale selskapene som konsernet har i Norge, Sverige og Danmark, samt et eget selskap for langrutene. SAS-ledelsen mener at ansiennitetslisten fortsatt kan være felles for pilotene som vil være oppdelt i fire forskjellige selskaper.

Pilotenes fagforening mener at en slik løsning vil være en umulighet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder