KOLLEGER: Thorbjørn Jagland og Kaci Kullmann Five har hatt mye å gjøre med hverandre gjennom et langt politisk liv. Foto: Heiko Junge, VG

Thorbjørn Jagland om Kaci Kullmann Five: – Hun markerte kvinnenes innmarsj i politikken

Thorbjørn Jagland har delt et langt politisk liv med avdøde Kaci Kullmann Five. Han minnes en god kollega og respektfull meningsmotstander.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette er veldig trist, selv om vi som satt i Nobelkomiteen med henne var klar over at det var den veien det gikk, sier generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, til VG i forbindelse med at Kaci Kullmann Five døde søndag kveld.

Five og Jagland har delt et langt politisk liv sammen. På slutten av syttitallet var Jagland AUF-leder samtidig som Five var leder i Unge Høyre.

Da Jagland ble leder av Arbeiderpartiet i 1992, var Five allerede Høyre-leder. Senere var de to kolleger i Nobelkommiteen.

– Hun viste alltid respekt for meningsmotstandere. Hun var også preget av en sterk kollegialitet, som er viktig for å opprettholde troen på politikken. sier han.

Les også: Erna Solberg: – Hun har betydd mye

– Saklig og forutsigbar

Som politisk motstander var Five ifølge Jagland alltid forutsigbar og saklig, men at det kunne være krevende å møte henne i debatt.

– Fordi hun var så saklig, var det likevel alltid relativt behagelig. Hun skeiet aldri ut i debatter, sier han.

Det er også en god kollega Jagland minnes.

– Hun var aldri preget av en mangel på respekt, og alltid saklig og vennlig. I tillegg arbeidet hun veldig grundig, sier han.

Jagland mener det ikke er noen tvil om at det er et godt ettermæle Five etterlater seg.

– Hun var en av flere som markerte kvinnenes innmarsj i politikken, i tillegg til at hun var en sterk tilhenger av et europeisk samarbeid, sier han.

Kommentar: En foregangskvinne

STEMNING: President Barack Obama (midten) fleiper med Thorbjørn Jagland og Kaci Kullmann Five under Nobels fredspris seremonien i Oslo rådhus da Obama ble tildelt fredsprisen. FOTO: JAN JOHANNESSEN, VG

Kåre Willoch: – Vil bli savnet av mange

– Kunnskapsrik

– Vi visste at hun var syk, men dette er jo ikke mulig å forberede seg på. Hun var jo veldig ung, sier Jan Petersen, tidligere partileder, statsråd og stortingsrepresentant for Høyre.

Jan Petersen og Kaci Kullmann Five i 1994. FOTO: Tore Berntsen, VG

Five var hans forgjenger som partileder og Petersen beskriver henne som en politiker som moderniserte partiet.

– Hun var kunnskapsrik, skikkelig og banet vei for å modernisere partiet på viktige områder. Da vi begge var nye på Stortinget, sto vi blant annet på for å fremme en skarpere politikk overfor Sør-Afrika, sier Petersen.

Han mener hun forlot politikken altfor tidlig og forteller at han var svært glad da hun sa ja til å komme tilbake som leder for Nobelkomiteen.

Les også: Fra politisk stjerneskudd til en av «verdens mektigste kvinner»

Tetzchner: – Høyre har mye å være takknemlig for

– Kaci fortjener stor heder for sitt arbeid som tilhenger av det europeiske felleskapet, sier Michael Tetzchner, stortingsrepresentant og tidligere byrådsleder i Oslo for Høyre.

De traff hverandre først i Unge Høyre, og samarbeidet blant annet da hun var handelsminister og han byrådsleder i Oslo.

– Høyre har mye å være takknemlig for overfor Kaci. Hun var alltid skikkelig og ordentlig i alt hun gjorde, du kunne stole på henne. Hun etterlater seg et savn både politisk og personlig for alle som har samarbeidet med henne, sier Tetzchner.

Les også: Portrettet av Kaci Kullmann Five i september 2016: – Jeg var visst for kjølig (VG+)

Sto for en god verdikonservativ linje

– Dette var en trist nyhet. Det er ikke så lenge siden - i høst - at jeg traff henne på treningsstudio, sier Arne Skauge (69), tidligere handelsminister og stortingsrepresentant for Høyre.

Skauge trekker fram at Five i tiden som leder av Unge Høyre sto for en god verdikonservativ linje, samtidig som hun bidro til å modernisere manges holdninger blant annet knyttet til abort og homofili.

– Hun hadde preg av å arbeide med en politisk oversikt. Hun hadde en kombinasjon av å være fast i fisken i holdninger og meninger, samtidig som hun var romslig overfor folk med andre holdninger. Mange hadde nok tanker om at hun skulle både bli partiets nye leder og vår første kvinnelige statsminister, inntil hun selv bestemte seg for å gå ut av politikken, sier Skauge.

Hun gikk inn i en stilling som konserndirektør i Ager i 1998, og startet i 2002 eget rådgivningsfirma for myndighetskontakt, samtidig som hun hadde en stor oppgave for Nobelkomiteen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder