KOS I SOFAEN: Ask (8) på fanget til pappa Ronnie Larsen. Hunden Ringo heter også Larsen til etternavn, kan Ask fortelle VG. FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE/VG

Foreldre fortviler over dokumentasjonskrav: Ja da NAV, Ask (8) har fortsatt Downs

FILTVET/OSLO (VG) Hvert andre år krever NAV legeattest på at Ask (8) fremdeles har Downs syndrom.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

- Det går jo ikke over akkurat, sier far Ronnie Larsen.

Sønnen Ask (8) er som alle andre med Downs syndrom, født med det og vil for alltid ha det. Likevel krever NAV at foreldrene legger ved ny dokumentasjon på sønnens kromosomavvik hver gang de søker om støtte.

Tirsdag denne uken var det mor Jill Therese Loftesnes Larsen som tok seg fri og tok med Ask til legen for å få en ny attest som bekrefter at han har Downs.

- Jeg merker jo at legen smiler litt når vi kommer og sier at vi trenger en ny bekreftelse. Jeg skulle ønske vi kunne henvise til tidligere legeattester som tross alt ligger inne i systemet deres, sier Loftesnes Larsen.

HAR DU LIGNENDE ERFARINGER? KONTAKT VGS JOURNALIST HER!

Familien har tidligere søkt og fått innvilget hjelpestønad fra NAV, en stønad som innvilges for to år av gangen. Hver gang de skal søke på nytt, krever NAV at attesten som legges ved ikke er eldre enn tre måneder.

FAR OG SØNN: Ronnie Larsen med Ask på fanget. FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE/VG

- Vi må ta oss fri fra jobb, gutten vår må være borte fra skolen, og vi tar opp tid hos en lege som kunne brukt tiden til å ta imot folk som faktisk trenger legehjelp, sier far Ronnie Larsen til VG.

Alle får hjelpestønad

NAVs hovedregel er at ingen diagnoser eller funksjonshemming automatisk utløser trygdeytelser.

Det finnes likevel egne retningslinjer for visse diagnoser, deriblant Downs syndrom, som gjør at alle med disse diagnosene får innvilget hjelpestønad dersom de søker om det. Såfremt de legger ved oppdatert dokumentasjon på helsetilstanden.

- Vi krever at legeattest skal legges ved alle søknader om stønad, sier Anita Mølmesdal Sivertsen, leder for Regelverkskontoret i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

- Men Downs er vel Downs?

- Spesielt når det gjelder hjelpestønad for barn, er det viktig at opplysningene er så oppdaterte som mulig. Etter hvert som barnet blir større, vil forskjellen mellom et barn med Downs syndrom og et friskt barn øke. Derfor er det en fordel, nettopp for brukeren, at vi revurderer økte satser. Hele hensikten med revurdering er å finne ut om tilstanden er den samme, for å kunne vurdere om behovet er det samme, sier Sivertsen.

Vurderer tilstand og behov

En søknad om hjelpestønad blir vanligvis revurdert om lag hvert andre eller tredje år. Familien Larsens hjelpestønad vurderes hvert andre år. Selv mener de Asks tilstand ikke har endret seg siden forrige gang de søkte.

- Om foreldrene mener at barnets tilstand er den samme og behovet ikke har økt, er det likevel ikke mulig å henvise til en tidligere legeattest?

- Nei. Hensikten med revurdering er å finne ut om tilstanden er den samme, og om behovet er det samme eller om det er grunnlag for forhøyet hjelpesats, sier Sivertsen.

- Kan NAV innvilge forhøyet hjelpesats uten at foreldrene har søkt om det?

- Ved revurderingssaker skal det vurderes om det er skjedd en vesentlig endring i forholdene som var avgjørende ved innvilgelsen av stønaden eller størrelsen på stønaden. Dette kan innebære at stønaden løper uendret eller at den blir redusert/opphører eller at det blir innvilget høyere sats.

- Sårt

Ronnie Larsen og Jill Therese Loftesnes Larsen sier de har forståelse for at et system må være konsekvent, men synes likevel det er tungvint å måtte dokumentere sønnens diagnose gang etter gang.

- Det burde vært en Downs syndrom-boks man kunne krysset av, og så var det slått fast. Jeg kan ikke forstå annet enn at det ville spart alle parter for mye arbeid, mener far Ronnie Larsen.

- Legen ler av dette, og vi ler av dette. Det sier noe om at her er det en feil i systemet, legger han til.

Denne uken kunne NAV melde at omfanget av trygdesvindel her til lands aldri har vært større. 1318 personer er blitt anmeldt for å ha svindlet til seg 238 millioner kroner i 2013.

- Jeg forstår at NAV er nødt til å ha god kontroll, men for oss som har barn med Downs syndrom er dette sårt. Det er ikke morsomt og det virker som unødvendig bruk av ressurser å gå gjennom denne prosessen hvert andre år, sier Loftesnes Larsen.

Flere artikler

 1. Pluss content

  – Ja da NAV, Ask (8) har fortsatt Downs

 2. Eriksson om Ask (8) med Downs syndrom: - Forstår at foreldrene er oppgitte

 3. Nils-Odd (51) har amputert beina - må hvert år sende legeerklæring til NAV

 4. Pluss content

  Benløse Nils-Odd må søke hvert år

 5. Pluss content

  Livet med ME-barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder