NYTT LIV: Totalt i verden er det blitt født 25 barn etter transplantasjon med eggstokkvev. Halvparten ble gravide på vanlig måte. Illustrasjonsfoto: MICROSTOCK

Transplanterte eggstokkvev - fikk barn

For første gang i Sverige er det født barn av en kvinne som fikk sitt eget eggstokkvev re-transplantert.

Artikkelen er over seks år gammel

Fødselen skjedde mandag. Kvinnen hadde blitt tilbudt muligheten for bevaring av eggstokkvev fra den ene eggstokken før hun begynte på kreftbehandling.

Karolinska sendte tirsdag ut pressemelding om nyheten.

Gjeninsettelsen av eggstokkvevet gjorde at kvinnen var i stand til å etablere en normal hormonell syklus og hadde intakte eggceller. Kvinnen gjennomgikk deretter prøverørsbehandling sammen med sin partner. Allerede på første forsøk ble hun gravid. Kvinnen fødte i går morges en frisk baby på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Fikk kreft som 23-åring

Som 23-åring fikk kvinnen en sjelden kreft-sykdom, Ewing sarkom. Svulsten satt dypt i bekkenet og gjorde at kvinnen trengte både strålebehandling og høye doser med cellegift. Umiddelbart før behandlingen ble startet, foreslo imidlertid en kreftlege å fryse ned eggstokkvev.

Under operasjonen ble friskt eggstokkvev tatt ut, og umiddelbart etter frosset ned i flytende nitrogen. Ikke uventet førte ti måneder med stråling og cellegift til at hormonproduksjonen i eggstokkene opphørte og at sjansene for graviditet forsvant.

Pasienten, som ble frisk av kreftsykdommen, har i over ti år levd et helt normalt liv, men hatt et ønske om å stifte familie med ektemannen.

Gravid på første prøverørsforsøk

Sommeren 2012 ble det gjennomført tining og tilbakeføring av hennes eget eggstokkvev, kjent som autolog transplantasjon ved Karolinska universitetssykehus.

Senere fikk kvinnen hormoninjeksjoner for å modne egg til prøverørdsforsøk. Kvinnen ble lykkelig gravid på første forsøk etter retur av ett embryo.

- Denne hendelsen er et stort fremskritt. Den åpner nye muligheter for at unge kreftpasienter kan få egne barn, sier Jan Olofsson, direktør for reproduktiv medisin ved Karolinska, ifølge en pressemelding.

Foreløpig norske barn

Ved Oslo universitetssykehus er det blitt fryst ned eggstokkvev i ti år, på 150 pasienter. Men foreløpig er det ikke blitt noen barn.

- Bare to er blitt transplantert. Noen er ikke klare for barn ennå, mange har ikke blitt friske ennå, og noen få er døde, sier Tom Tanbo, professor og seksjonsleder ved IVF-avdelingen på Oslo universitetssykehus.

Ifølge Tanbo er det totalt i verden blitt født 25 barn etter transplantasjon med eggstokkvev. Halvparten ble gravide på vanlig måte.

For mer informasjon om nedfrysing og transplantasjon av eggstokkvev, les dette brevet fra Bioteknologinemnda.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder