Tilliten til statsrådene stuper

Anundsen svekket etter asylbråk

Siv Jensen minst populær av Frp-statsrådene

Med justisminister Anders Anundsen som ballast synker folks tillit til Siv og Ernas mannskap videre mot bunnen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Siden oktober har folk flest fått lavere tillit til 15 av 18 regjeringsmedlemmer. For Anders Anundsen er tallene av aller dystreste sort:

Mens 36,6 hadde høy eller svært høy tillit til Anundsen i oktober, rett før bråket rundt asylbarna startet, svarer bare 23,4 prosent det samme nå.

Tilliten til justisministeren faller dermed med hele 13 prosentpoeng.

– Etter en periode på et halvt år med kampanjejournalistikk og negativ omtale synes jeg nesten det er en prestasjon at det ikke er et større fall, sier Anundsen til VG.

– Hvem er det du mener har drevet kampanjejournalistikk?

– Kampanjejournalistikk er kanskje å dra det litt langt, men det har vært veldig mye fokus på en sak og alle mediene har vært samstemte opptatt av den samme saken. Det preger folks oppfatning av hva som skjer, sier Anundsen.

KOMMENTAR:Krisegliset

Han ser nå frem til å få mer oppmerksomhet om andre saker, som politireformen, kriminalomsorg og sikkerhet for barn.

Siv på bunnen

PÅ REISE: Statsminister Erna Solberg. Foto:Harald Henden,VG

Men selv om Anundsen har det desidert største fallet i denne målingen, er tallene dyster lesning også for resten av Erna og Sivs undersåtter.

Helseminister Bent Høie, som blant annet har vært i bråk rundt en omstridt sykehusplassering i Høyrestyrte Molde på nordvestlandet faller nest mest.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen må se at tilliten faller med over 4,8 og 4,5 prosentpoeng.

For Siv Jensen kan tallene tolkes enda verre. Ved å ta gjennomsnittet av alle svar ender Jensen med 2,41 poeng, det er dårligst av alle Frp-erne i regjering.

Statsminister Erna Solberg var torsdag på reise og har ikke vært tilgjengelige for å kommentere det kraftige fallet i tilliten hos velgerne.

– Krevende tid

Siv Jensen, som for tiden er i USA, har derimot vært tilgjengelig. Hun lar seg ikke psyke ned av den kraftige nedgangen:

– Det har vært en krevende tid for oss. I utgangspunktet hadde ikke folk skyhøye forventinger til at Frps statsråder skulle ha noe å bidra med, men vi har gjennomgående fått ok tilbakemeldinger fra folk. Men nå har vi hatt en utfordrende periode som gir utslag i denne type målinger, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Hun tror nye saker fra regjeringen, blant annet på samferdsel og innstramming i asylpolitikken vil gjøre at tilliten til hennes statsråder øker igjen.

– Tror du bråket rundt statsbudsjett du la frem spiller inn på nedgangen?

– Det er nok mye som spiller inn, men norsk økonomi møter nå andre utfordringer, og jeg tror flere vil se at vi gjennomfører reformer som sikrer velferden for fremtiden, sier Jensen.

STATSRÅD: Siv Jensen er finansminister i den blåblå-regjeringen. Foto:Terje Bringedal,VG

Turbulent år

For Siv Jensen er situasjonen nå stikk motsatt av i fjor vår. Våren 2014 gikk alle statsrådene til Frp, unntatt Tord Lien, opp i tillit, i gjennomsnitt med 2,6 prosentpoeng.

– Dette gjør meg ganske stolt. Jeg tror våre velgere har sett at Frps statsråder er hardtarbeidende og leverer solid i regjering, var Jensens forklaring til VG i mai 2014.

Selv de tillitsmessige gullguttene Børge Brende (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) faller kraftig fra tidligere høyder, viser målingen Infact har gjort for VG.

Etter et svært turbulent år går alle ned – men unntak av Sylvi Listhaug. Først falt de fleste til oktober, nå faller de igjen. I gjennomsnitt har andelen som har høy tillit til Frp-statsrådene falt med 4,2 prosent poeng bare gjennom vinteren. Høyrestatsrådene har falt nesten like mye – i gjennomsnitt har 3,6 prosent mindre tillit nå enn i oktober.

Asylbarn-kritikk

Kun en av statsrådene – forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) - har en markant fremgang siden forrige måling i oktober, mens kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har en svak oppgang i folks tillit.

Målingen er tatt opp en knapp uke etter at regjeringen og støttepartiene ble enige om en avtale for de lengeværende asylbarna. Justisministeren har måtet tåle kritikk fra både opposisjonen og støttepartiene for sin håndtering av saken, men fikk ros av sjefen Erna Solberg eter at avtalen var i havn.

I absolutte tall scorer Høyre-statsrådene bedre enn Frp-statsrådene. Aller øverst troner fortsatt utenriksministeren. 44,5 prosent har høy eller svært høy tillit til Børge Brende, men også han må notere seg en tilbakegang på 4,3 prosentpoeng. På de neste plassene følger Ine Eriksen Søreide, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg.

Helt i bunnen ligger fortsatt miljøvernminister Tine Sundtoft, kulturminister Thorhild Widvey, europaminister Vidar Helgesen og fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Bare 13,3 prosent av de spurte har stor eller svært stor tillit til fiskeriministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder