MYE NEDBØR: Turistene i Frognerparken i Oslo har fått smake litt på den norske sommeren i hovedstaden. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Tallenes tale: Så dårlig er sommerværet

Hverken Trondheim eller Tromsø hadde sommerdager i juni.

– Årets sommer er ikke mye å skryte av, sier klimaforsker.

  • Lars Thorvaldsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at flere av landets største byer hadde svært få sommerdager i juni. En nordisk sommerdag defineres som dager med maksimumstemperatur på 20 grader eller mer.

Mens Bergen bare hadde to sommerdager, hadde Trondheim og Tromsø ingen (se noen av landets største byer i faktaboksen).

20-gradersgrensen ble brutt i Troms i Stakkevollan torsdag, og kunne notere seg årets første offisielle sommerdag, skriver NRK.

Tallene viser spesielt hvor stor forskjellen er mellom årets sommervær og fjorårets.

– Sommeren hittil i år er ikke mye å skryte av, konstaterer Helga Therese Tilley Tajet, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

– Vi har ikke hatt så mange perioder med stabile høytrykk over oss så langt. Men dette været er likevel mer normalt enn slik det var i fjor. Da var juli den varmeste noensinne. Juni i år var kjølig, men den har ikke vært rekordkald, sier Tajet.

Lite stabilt

I begynnelsen av juli opplevde mange steder i landet temperaturer opp mot 30 grader. Etter det har det imidlertid vært svært skiftende vær, med mye nedbør, og betraktelig lavere temperaturer.

– Det er på grunn av jetstrømmens plassering. Vi får mye kald luft fordi den ligger sør for oss og skiller den kalde og varme luften over sentrale Europa. I tillegg har vi ikke fått noen stabile høytrykk som fører med seg varmt vær fra kontinentet

– Hvordan ser det ut fremover?

– Vi har varsel for ti dager fremover og det ser ikke ut til å bli stabilt vær ennå. Dessuten ligger juli an til å bli kaldere enn vanlig.

DEL DINE SOMMERBILDER MED VG-LESERNE

Meteorologisk institutt har også observasjoner på skymengde fra sine stasjoner rundt om i landet. Disse tallene viser at det har vært få dager med veldig lite skyer, som de definerer som «pent vær». I juni i år hadde Oslo fire dager med pent vær, Stavanger fem dager, Bergen én dag og Tromsø null dager.

GLISSENT: Telegrafbukta er badeplassen i Tromsø når været er godt. Det har imidlertid ikke vært noen sommerdager i Tromsø i juni eller hittil i juli, ifølge tall fra Meteorologisk institutt. Foto:Terje Mortensen,VG

Solskinn i nord til helgen

Statsmeteorolog Per Egil Haga forteller at Nord-Norge blir helgens værvinner.

– Det ser fint ut både lørdag og søndag. Temperaturen i indre strøk og Nordland kan komme opp i 20 varmegrader, med søndag som den beste dagen. Samtidig blir det kanskje noe mer gråvær i Finnmark, hvor det kan komme litt regn i de østlige områdene, sier Haga til NTB.

I Sør-Norge begynner et nedbørsområde å nærme seg.

– Her blir det mer skyer og gråvær. Lørdag ettermiddag kommer skyene til Rogaland, Hordaland og Agder. På kvelden er de i Sogn og Fjordane, Telemark og Østlandet sør og vest for Oslo, sier Haga.

Søndag kan regnet slå til, forteller meteorologen, men letter på stemningen ved å fortelle at solen i perioder kan titte fram. Også i sør blir det maksimalt 20 varmegrader, forteller Haga.

– Den store værvinneren var Sør-Norge forrige uke, da det var så fint og varmt. Nord-Norge fikk en smak av det, men ikke like mye. Selv om det ikke blir det store i nord nå heller, får de det beste været fremover, fastslår meteorologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder