TAUS: Ola Borten Moe tidligere olje- og energiminister, nektet å svare på spørsmål om regjeringens interne Mongstad-håndtering. Foto: SCANPIX

Borten Moe taus om intern Mongstad-uenighet

Ola Borten Moe (Sp) nekter å svare Stortinget på om han ville stoppe CO2-prosjektet på Mongstad allerede i februar 2013.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Han mener at Stortinget ikke har noe krav på å få tilgang til regjeringens interne vurderinger.

- Dette er spekulasjoner som jeg hverken vil benekte eller bekrefte, sa den tidligere olje- og energiministeren i Mongstad-høringen i Stortinget torsdag.

- Stortinget og norsk offentlighet fikk vite om beslutningen så snart den var tatt i regjeringen, la han til.

Det var Dagens Næringsliv som i september i fjor, avslørte at Borten Moe hadde bestemt seg for å legge ned CO2-renseprosjektet på Mongstad allerede i vår, men at SV nektet.

SV ville ikke stanse prosjektet før de hadde fått en miljøpolitisk erstatning, skrev avisen.

Den faglige beslutningen om avvikling var, ifølge DN, langt på vei tatt allerede ved behandlingen av revidert budsjett i vår.

- Stortinget har fått all informasjonen som Stortinget hadde krav på, sa Ola Borten Moe.

Ubøyelig
Både saksordfører Abid Raja (V) og Michael Tetzschner (H) borret ivrig på bakgrunnen for DNs opplysninger, men Ola Borten Moe var helt ubøyelig, og nektet å rdegjøre for regjeringens interne saksbehandling.

LES MER: Mongstad kunne vært renset for en brøkdel av prisen

Abid Raja krevde å få vite hvilke nye opplysninger som kom mellom revidert 2013 og statsbudsjettet, og som gjorde at regjeringen - etter valget - tok den endelige beslutningen om å stanse prosjektet med fangst og lagring av CO2 fra varmekraftverket på Mongstad.

- Dynamisk prosjekt
- Dette var et dynamisk prosjekt. Det var et naturlig tidspunkt å ta beslutningen, før vi skulle begynne å bruke veldig mye penger. Det er en beslutning du og Stortinget var enig i, svarte Ola Borten Moe.

Heller ikke tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville redegjøre for den interne saksbehandlingen i regjeringen, da han møtte til høring mandag.

Til slutt grep komiteleder Martin Kolberg (Ap) inn og avskjærte nye spørsmål om dette, og konstaterte at komiteen ikke ville komme videre på dette sporet.

- Er virkelig disse opplysningene regjeringens private eiendom, spurte en lettere irritert Tetzschner.

- Stortinget har fått all den informasjonen Stortinget trengte og hadde krav på, gjentok eks-statsråden.

Skjermet velgerne
Michael Tetzschner sier til VG at han legger til grunn at regjeringens beslutning om å stoppe Mongstad-rensingen ble tatt omlag et halvt år før beslutningen ble offentlig i slutten av september i fjor - i god tid etter stortingsvalget.

- Han eller andre har ikke noe sted dementert eller tilbakevist opplysningene i Dagens Næringsliv. Jeg legger til grunn at de ikke ville pådra seg miljøvelgernes irritasjon før valget, sier Høyre-representanten.

Han sier at det er vanskeligere å tvinge eks-statsråder til å komme fram med informasjon, men er uenig med Ola Borten Moe i at dette er informasjon som Stortinget ikke har krav på.

Totalt uenig
Komiteleder Martin Kolberg (Ap) sier at han er fundamentalt uenig i tolkningen til Raja og Tetzschner, i forhold til hva en regjering kan holde tett om, og hva de må redegjøre for.

- De har en umoden konstitusjonell forståelse. Det er stikk i strid med norsk praksis at en regjering fortløpende skal orientere Stortinget om sin saksbehandling. På dette punktet er det absolutt ingenting å kritisere Stoltenberg-regjeringen for, sier Kolberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder