KRITISK: Jarle Andhøy (innfelt) og mannskapet møtte ruskevær i Antarktis. Nå er de på vei mot Sør-Amerika etter å ha vært innom Antarktishalvøya for å reparere en mast. Foto: NEZEALANDSKE MYNDIGHETER, JON MAGNUS / VG

Jarle Andhøy vurderer ny ekspedisjon

Jarle Andhøy (34) er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen etter Berserk, og ser på en ny ekspedisjon som ett av flere alternativer for å finne svar.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det kan ikke utelukkes at det blir en tur tilbake. Vi er også i dialog med ulike aktører som kan bruke sonar i et forsøk på å lokalisere metallskroget på havbunnen, for å få bekreftet at båten fysisk ligger der, sier Andhøy til Dagbladet.

Andhøy og mannskapet om bord på seilbåten Nilaya er nå på vei mot Sør-Amerika, etter å ha vært innom den argentinske basen på Antarktishalvøya for å gjøre nødreperasjoner på riggen på båten.

Har fått kritikk

Overfor Dagbladet understreker han at det ikke er tatt noen avgjørelser om hva de vil gjøre videre, men han konstaterer at han sitter igjen med «flere spørsmål på blokka enn det jeg hadde før vi reiste ut».

Andhøy reiste i starten av 2012 til New Zealand for å forberede en ny ekspedisjon til Antarktis, med mål om å finne svar på hva som skjedde med Berserk da den forliste i Sørishavet i fjor.

34-åringens tur til New Zealand har høstet kritikk etter at han og tidligere Berserk-mannskapsmedlem Samuel Massie reiste på en ny ekspedisjon.

Saken fikk ekstra oppmerksomhet da det viste seg at Andhøy har en blindpassasjer om bord.

Artikkelen fortsetter under bildet

OVERLEVDE:Jarle Andhøy (t.v.) og Samuel Massie overlevede Berserk-forliset i fjor, der Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) omkom. Foto: JON MAGNUS / VG

Glad for at han reiste tilbake

I midten av mars sa Andhøy til VG at han var glad for at han reiste tilbake, og at han har fått bekreftet at myndighetene på New Zealand holder spor hemmelig.

- Ja, vi har fått mange svar. Poenget er at myndighetene sitter med info som de ikke vil ut med til oss om det som skjedde.
Derfor var det fint å dra ned hit selv og se hvordan ting er blitt fjernet og flyttet herfra, sier han over satellittelefon.

Andhøy-leiren skal nå også ha knyttet til seg flere kontakter som skal hjelpe til med å få ut informasjon fra korrespondansen mellom norske og newzealandske myndigheter. Blant dem er journalisten Kyrre Merg, som også var involvert i planleggingen av årets ekspedisjon.

I slutten av januar, under en pressekonferanse, fortalte nære venner av Andhøy hvorfor han dro tilbake til Antarktis i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder