PROVOSERER: Olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kunngjorde fredag at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. Det har vekket sterke reaksjoner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Frp vil støtte fullskala renseanlegg på Mongstad

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen åpner for å støtte byggingen av et fullskala CO2-renseanlegg, men mener det er ingeniørene og fagfolk som må sette tidsskjemaet. Ikke politikerne.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiet var ikke med på fjorårets klimaforlik, og Ketil Solvik Olsen var fredag raskt ute med å kritisere den rødgrønne regjeringens håndtering av Mongstad-prosjektet. På Twitter skrev han at «Månelandingen har offisielt krasjet».

- Mange av oss har lenge visst at prosjektet var urealistisk. Prisen for å ha holdt fast ved dette prestisjeprosjektet må i stor grad betales av skattebetalerne. Det dreier seg om mye bortkastede penger, sier Solvik-Olsen til Aftenposten.

BAKGRUNN: Stoltenberg-regjeringen dropper fullskalaprosjekt

Garantert støtte

Han sier likevel at partiet kommer til å støtte etableringen av et nytt prosjekt i full skala for rensing av CO2-gass, slik regjeringen fredag orienterte om.

- Fremskrittspartiet vil garantert støtte opp om et slikt prosjekt, men for oss er det avgjørende at det er ingeniørene og den teknologiske bransjen som bestemmer tidspunktene, og ikke politikerne. Prosjektet må bli til i et samarbeid med disse miljøene, ikke som et prosjekt styrt av den politiske prestisjen, sier Solvik-Olsen.

Høyres Nikolai Astrup stilte seg fredag undrende til utspillet fra olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) på pressekonferansen om Mongstad om at Stortinget på nytt skal vedta et fullskala renseanlegg innen 2020.

Kritisk til kostnadsnivået

- Alle partier på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, ble i klimaforliket fra juni 2012 enige om å bygge et fullskala renseanlegg innen 2020. Dette vedtaket står seg helt uavhengig av hva som nå skjer på Mongstad, sa Astrup, som lenge har vært kritisk til kostnadsnivået på Mongstad-satsingen. Han sa imidlertid at Høyre er positive til teknologisenteret.

Høyre mener et fullskala-renseanlegg for CO2 alternativt kan bygges på Svalbard, eller i Grenlandsområdet i Telemark, sier Astrup.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder