HØRTE SKRIK: En mann i 30-årene ble sendt til sykehus med stikkskader søndag ettermiddag. Ifølge politiet skal naboer ha hørt høye skrik og rop fra leiligheten på Bjerke. Foto: Fredrik Solstad
HØRTE SKRIK: En mann i 30-årene ble sendt til sykehus med stikkskader søndag ettermiddag. Ifølge politiet skal naboer ha hørt høye skrik og rop fra leiligheten på Bjerke. Foto: Fredrik Solstad Foto: ,

Oppussingskrangel i Oslo: Siktede er tidligere voldsdømt flere ganger

Erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk på nabo

INNENRIKS

Varetektsfengsles i fire uker

Mannen i 40-årene, som er siktet for å ha forsøkt å drepe naboen etter en oppussingskrangel på Bjerke, er tidligere dømt for legemsbeskadigelse.

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 13:58

Politiet mener at oppussingskrangelen er bakgrunnen for at en mann i 30-årene søndag ettermiddag ble knivstukket gjentatte ganger i bryst, hals og kjeveparti på Refstad allé i Oslo.

En nabo i 40-årene ble søndag siktet for drapsforsøk. Mannen erkjenner ikke straffskyld, og hevder selv at han handlet i nødverge.

Påtalemyndigheten ba tirsdag om fire uker varetektsfengsling med brev-, besøks-, og medieforbud.

Senere samme dag kom kjennelsen om at han kan varetektsfengsles frem til 12. august 2014, med brev- og besøksforbud.

Slo ned kvinne

Siktede er tidligere straffedømt, blant annet for flere voldsepisoder.

I april 2004 ble han dømt til fem måneders fengsel for å ha slått til tre menn i forbindelse med en krangel som oppsto på et utested noen måneder i forveien.

Siktede ble ifølge dommen irritert i forbindelse med at han fikk låne mobiltelefonen til en av de fornærmede.

Den ene av de tre fornærmede brakk nesen, og måtte sy seks sting.

Mannen erkjente seg skyldig etter tiltalen, og forklarte i Oslo tingrett at han hadde et aggresjonsproblem, særlig ved inntak av rusmidler.

Året i forveien ble han dømt til 90 dagers fengsel for å ha slått en kvinne i ansiktet med knyttneven da han ble bedt om å forlate leiligheten hennes.

Kvinnen måtte sy flere sting, og ble sykmeldt etter hendelsen.

Han hadde ikke sonet denne straffen da saken var oppe i 2004, og ble derfor idømt en fellesstraff på fem måneders fengsel.

- Jeg kjenner til dommene. Disse ligger svært langt tilbake i tid, og har liten relevans i denne saken, sier forsvarer Tom Barth-Hofstad til VG.

Kontaktet politiet før knivstikkingen

Siktede har bodd på Refstad allé i flere år, og skal søndag ettermiddag ha reagert på støy i forbindelse med oppussing. Han skal derfor ha gått ned til den fornærmede naboen i håp om å dempe støyen, ifølge politiet.

Etter at siktede gikk tilbake til sin egen leilighet i andre etasje, skal fornærmede ha gått opp til siktede hvor krangelen eskalerte.

I forkant av knivstikkingen ble politiet oppringt av et familiemedlem av siktede som meldte om bråk i forbindelse med oppussing. Politiet oppfattet det ikke som fare for liv og helse, og rykket derfor ikke ut til adressen.

- Dette er noe vi vil ettergå nærmere som en del av etterforskningen, sier Grete Lien Metlid leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, til VG.

Omtrent femten minutter senere ble bevæpnet politi møtt av en blodig person da de rykket til adressen etter flere meldinger om bråk.

- Det at politiet ikke rykket ut etter den første meldingen viste seg på beklagelig vis å være en skjebnesvanger feilvurdering, sier siktedes forsvarer, Tom Barth-Hofstad, til VG.

Her kan du lese mer om